Komşuyuz. Akrabayız. Dostuz. Arkadaşız…

"Şu fotoğrafın güzelliğine bakar mısınız? İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda "Evet" ve "Hayır" kampanyalarını yan yana yürüten iki partili. Keşke tüm Türki

GÜNDEM 14.04.2017 09:30:00 0
Komşuyuz. Akrabayız. Dostuz. Arkadaşız…

Biz düşman değiliz, aynı ülkenin vatandaşıyız. Komşuyuz, akrabayız, dostuz, arkadaşız... Hiçbir ideoloji bizi birbirimize düşürmemeli. Lütfen siyasi görüşünüz ne olursa olsun bunları unutmayın!”

 

Yukarıdaki ifade ve köşemdeki fotoğraf, “Paşalılar Kocaeli” adlı grubun Facebook’taki aynı adlı sayfasından alıntı. Fotoğrafın ana kaynağı neresi bilemiyorum. İfade kendilerine ait veya değil bilemiyorum ama kimin söylediğininne önemi olabilir ki. İfadeler altına imza atılacak kadar net, yalın: “Biz düşman değiliz, aynı ülkenin vatandaşıyız. Komşuyuz, akrabayız, dostuz, arkadaşız...”

 

BİR FOTOĞRAF YETER VEYA YETMEZ!

 

Habercilikte veya yorumculukta kimi fotoğraflar vardır. Anlatılmak istenileni tek bir karede anlatır. Örneğin dünyaya Suriyeli mültecilerin yaşadığı dramı anlatan fotoğraf, 2015 yılının eylül ayında Bodrum kıyılarına cesedi vuran Aylan Bebek, henüz üç yaşındaki Suriyeli vatandaş Aylan Kurdi olmuştur. İnsanlık bundan gereken dersi almış mıdır? Almamış olmalı ki bir tekrarı bu yılın ocak ayında yine yaşandı. Bu sefer henüz 16 aylık Rohingyalı bebek Muhammed ailesiyle birlikte çıkmak zorunda kaldığı yaşam yolculuğunda, Bangladeş’e ulaşma çabasındayken teknenin batması sonucu hayatını kaybetti.

 

FOTOĞRAFA GÖRE GEREKEN DERSİ ALDIK

 

Peki. Biz gereken dersi aldık mı? Çok değil 37 yıl öncesine dönüp baktığımızda o yıllarda, o süreçte yaşananlardan gereken dersi aldık mı? Fotoğraftaki AK Partili ve CHP’li kimliği ve simaları belirsiz iki gence bakacak olursanız, bu duruşun ve asaletin tüm ülke bütününe yayılması halinde gereken dersi aldık. Pazar günü gerçekleşecek referanduma yönelik olarak biri “Evet” diğeri “Hayır” diyen iki genç olması gerektiği şekilde kol kola haldeler. Çünkü farkındalar ki 16 Nisan Pazar günü akşamı sandıktan çıkacak sonuç iki gençten sadece birinin istediği gibi olacak. İşte o sonuç her ne olursa olsun 17 Nisan 2017 tarihinden itibaren gerek yurtta gerek dünyada hayat devam edecek. Önemli olan o birlik, beraberlik ve kardeşliği sonuç her ne olursa olsunkoruyabilmek ve daha ötesinde muhafaza edebilmektir.

 

ZOR BİR SÜRECİ GERİDE BIRAKTIK

 

Marmara Haber ve yine Alp Ajans bünyesindeki Çerkezköy Haber Gazeteleri olarak hayli hareketli ve yorucu bir süreci geride bıraktık. Elbette takdir okurun ve kamuoyunundur ama bu zaman diliminde sorumlu gazetecilik anlayışını yerine getirmeye çalıştık. Bu zaman diliminde aslında hatırlamak istemediğimiz bir iki tatsızlık yaşandı. Gerilimi arttıran değil yumuşatan bir habercilik sergileme çabasında olduk. Referandum sürecindeki haberciliğimizde asla bireysel duruşlarımızdan esasla bir duygusallık, ötekileştirme, ayrıştırmaya öylesi bir yanlışa yönelmeden alabildiğine objektif olmaya çalıştık.

 

BAĞIMSIZLIĞIN GETİRİSİ

 

“Evet” veya “Hayır” içerikli haberlerde, özellikle özel habercilikte “Hayır” lehine bir tablo oluşmuş olabilir ancak bunun çok somut bir gerekçesi var. Bugün ülkemizde sadece ulusal değil yerel basında gazetemiz gibi bağımsız yayın organları o kadar azaldı ki kendisini ifade edecek mecra bulmakta hayli zorlanan “Hayır” diyenlerin sığındığı bir liman haline geldik. “Evet” diyenlere de her daim gerek tarafımıza ulaştırdıkları, gerek gazetemize konuk oldukları zaman diliminde aynı hassasiyet ve objektiflik ile yaklaştık. Ben gerek Marmara Haber gerekse Çerkezköy Haber Gazeteleri’nde; yine Alp Ajans bünyesindeki 106.9 Radyo Haber ve test yayın süresi bitmek üzere olan televizyon kanalı T Haber’de iyi bir sınav verdiğimize inanıyorum.

 

SON DÜZLÜK SON SINAV

 

Şimdi son bir sınav daha vereceğiz. Pazartesi günü Marmara Haber ve Çerkezköy Haber Gazeteleri’ni elinize aldığınızda gerek Çerkezköy ve Tekirdağ’dan, gerekse Trakya bütününden en geniş kapsamlı, en ayrıntılı şekliyle seçim haber ve yorumları gazetelerimizin sayfalarında olacak. Pazar günü gerçekleşecek seçiminde havayı yine en iyi şekilde teneffüs edip sizlere aktaracağız.

 

YA ASIL SINAV…

 

Ve sözün özü yorumun yine başındakidir ki pazar günü sandıktan çıkacak sonuç her ne olursa hiçbir siyasi, ideolojik duruşumuzun bizi birbirimizden ayırmasına ne olanak tanımalı, ne zemin oluşturmalıyız.

Hafta sonunuz ve hafta sonundan sonraki diğer her gününüz en az bugünkü kadar sevgi, barış, mutluluk ve kardeşlik içinde geçsin.