TESKİ Kapaklı'ya Servet Gömecek

Teski Genel Müdürü Şafak Başa, Kapaklı'nın su sorununu çözmek için 45 milyon TL tutarında yatırım yapılmasının kararının yönetimde oy birliğiyle alındığını söyledi.

GÜNDEM 7.04.2017 23:11:00 0
TESKİ Kapaklı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi(TESKİ) yönetimi ve daire başkanları, Kapaklı’da STK’lar, muhtarlar ile bir araya gelerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Toplantıda konuşan TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa “ Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nınbaşta su olmak üzere içme suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi konusunda talepleri oldu. Kapaklı İlçesi muhtelif mahalleler içme suyu ve kanalizasyon projesinin ihale kararını yönetim kurulu olarak aldık. 45 milyonluk proje ile Kapaklı’nın gelecekte içme suyu sorunu bitecek. Bununla birlikte kanalizasyon sıkıntısı da bitmiş olacak” dedi.

 

HAWTHORN OTEL’DE

 

HawthornSuitesbyWyndham Otel’de düzenlenen toplantıya Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, AK Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin, CHP İlçe Başkanı Kenan Seçkin, TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa, Belediye meclis üyeleri, TESKİ yönetim kurulu üyeleri, daire başkanları, STK’lar ile mahalle muhtarları katıldı.

 

DSİ ile Büyükşehir Koordineli Olmalı

 

Üç yıllık yeni bir ilçe olduklarını kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Büyükşehir yasası ile birlikte ilçe olan Ergene ve Kapaklı, Tekirdağ’ın ayrıcalıklı ilçeleridir. Karaağaç belde statüsünden mahalle statüsüne 2014 yılında döndü. Kapaklı’da açıktan akan kanalizasyon Karaağaç Mahallesi’nden geçerken görsel olarak bizi üzüyordu. Program dahiline alındı ve şimdi kanalizasyon Karaağaç’ın içinden geçmiyor. Kolektör hattı ve arıtma tesisi de gerçekleşecek. Bu yılın sonuna kadar bununla ilgili koordinasyon da sağlanmış olacak” diye konuştu.

 

KİM YAPACAK O ISLAHI

 

Dere ıslahı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Mandalı, “En önemli konularımızdan birisi de dere ıslahıdır. Dere ıslahının Büyükşehir de mi, TESKİ’de mi, ilçe belediyelerin de mi olduğu konusunda soru işaretleri ile karşılaşıyoruz. Yetki olarak Devlet Su İşleri olmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olması gerekiyor. Kapaklı’da DSİ derelerle ilgili çalışmalar gerçekleştirmedi. Bu çalışmaları Büyükşehir Belediyesi uygun görürse Kapaklı Belediyesi’ne verebilir. Verildikten sonra dere ıslah çalışmalarını mahsuplaşma karşılığında çözme unsuruna sahip oluruz” dedi.

 

“20 OKULUMUZ İKİLİ EĞİTİM GÖRÜYOR”

 

Mandalı, “2017 yılının başında Büyükşehir Belediyesi ile anlaşma yaptık. Su ve kanalizasyon bağlantılarını Kapaklı Belediyesi olarak yapıyoruz. Kapaklı’ya yapmış olduğumuz en önemli çalışma ulaşımdadır. Ulaşım İl Koordinasyon kuruluna gittiğimiz Kapaklı’ya yapacağız dalçık projesi trafiğin yüzde 50’sini çözmüş olacak. Özellikle fabrika giriş ve çıkışlarında bir çok araç şehir içine girmek istemiyor. Bu konuyu karayollarına ilettik ve bununla ilgili taslak proje hazırlandı. İnşallah bu yıl içerisinde bununda çözülmesini bekleyeceğiz. Orman Bölge Müdürlüğü ile bire bir konuşarak orman vasfını yitirmiş 150-200 dekar alanın kampus alanı olarak tahsis edilmesini istedik. Bununla ilgili yazışmalar devam ediyor” dedi.

 

“RÜZGAR GÜLÜ PROJEMİZ VAR”

 

Kapaklı’ya projeler üretmeye devam ettiklerini kaydeden Mandalı “ Engelli ve kadın sığınma evi projemiz var. 600 metrekare kamulaştırma var. Kamulaştırma gerçekleştirildiği takdirde buradaki alan engelli ve kadın sığınma evinin koordinasyonu sağlanmış olacağız. Yüzme havuzu ile ilgili ciddi bir çalışma olmadığını görüyoruz. Bununda gerçekleşmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“DEVLET HİZMETİ GELMİYOR”

 

Kapalı pazar alanını dini tesis alanı yapmak için meclisle birlikte oy birliğiyle karar aldıklarını hatırlatan Mandalı “ Mevcut Pınar Bulvarı’nda sekiz dekar alanı dini tesis alanına çevirerek Kapaklı’yalayık üç bin kişilik cami kazandırmayı hedefliyoruz. Pınarça Yolu üzerinde 152 pazarcı esnafımız için kapalı pazar yeri yapacağız. En fazla yatırımı devletimizden bekliyoruz. Maalesef istediğimiz yatırımlar Kapaklı’ya gelmiyor. Devlet tarafından hükümet konağının temeli atıldı ve inşaatın ikinci katı da yükseliyor. Devlete vergi vermede sekizinci iliz ama hizmetin geri dönüşünde ise 58’nci sıradayız. Devletten almamız gerekenleri hızlandırmamız gerekiyor. Takım oyunu oynayarak AK Partili ve diğer partili arkadaşlarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabiliriz” dedi.

 

SEKİZİNCİ TOPLANTIDA KONSEPT DEĞİŞTİ

 

2017 yılında başladıkları muhtarlar toplantısının sekizincisininKapaklı’da gerçekleştirildiğini kaydeden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “TESKİ her ay muhtarlarımız ile bilgilendirme çalıştayı yapıyordu. Bu sefer toplantının konseptini değiştirdik ve siyasi partilerin ilçe başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarını, büyükşehir belediye meclis üyelerini, Kapaklı Belediyesi meclis üyelerini ve muhtarları da dahil ettik. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ile üç yıldır çalışıyorum. İki yılımız kaldı. Çalışma tempomuzu üç yıllık çalışmalardan daha fazla artırarak güzel çalışmalar gerçekleştirerek süremizi tamamlamak istiyoruz. İrfan Mandalı, Kapaklı için bir şanstır” dedi.

 

ÖZ KAYNAĞIMIZ ÇOK YÜKSEK DEĞİL

 

Hizmetin siyasetinin olmadığını kaydeden Albayrak, “Çalışmalarımızı her zaman eleştiriyorlar. Hizmetin siyaseti hiçbir zaman olmaz. Eğer ki siyaset yapmak istiyorsanız 30 Mart 2019’da yaparsınız. Tekirdağ devletimizden yatırımlar alıyor. Hükümetin yapmış olduğu yatırımlardan nasıl biz gurur duyuyorsak, yerel yönetimlerinde de bizim yaptıklarımız ile gurur duyulması gerekiyor. Tekirdağ Büyükşehir ve TESKİ’ye üç yıllık süre zarfında merkezi idareden ve İller Bankası’ndan gelen para 1 milyar TL’dir. Tekirdağ bunlarla beraber öz kaynağı yüksek olan bir belediye değildir. Bu yaptığımız eserlere de herkes sahip çıksın” diye konuştu.

 

KAPAKLI TRAKYA’NIN PARLAYAN YILDIZIDIR

 

2014 yılında belediyeyi 214 milyon TL borç ile devraldığını kaydeden Albayrak “ Bunu ilk kez burada söylüyorum. Hala da bu rakamdan şikâyetçi değilim. Ama iki aylık Büyükşehir Belediyesi’ni hizmet yapmama anlamında da eleştirirseniz ben bundan rahatsızlık duyarım. Kapaklı için ne gerekiyorsa birbirimizi kucaklayarak gurur duyarak en iyi yerlere getireceğiz. Kapaklı Trakya’nın parlayan yıldızıdır ve parlamaya da devam edecektir” dedi.

 

ÇALIŞMALARA ONAY ALMAK İÇİN GELDİK

 

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa ilçelerdeki mahalle muhtarlarımız ile buluşmak, çalışmalar öncesi onay almak için bir araya geldiklerini belirtti. TESKİ’inBüyükşehir’in kuruluşu ile ortaya çıktığını kaydeden Başa,“İlçelerde böyle programları yapmak gerçekten yararlı oluyor. Kırsal alanlara ve muhtarlarımıza çok önem veriyoruz. Bunun içinde İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduk. Bütün ilçe müdürlüklerimiz bu dairemize bağlı. Muhtarlarımızdan gelen talep ve sorunlar bu dairemizde toplanıyor ve ilgili TESKİ birimlerine gönderiliyor” dedi.

 

ARITMA TESİSİ ANLAMSIZ KALACAKTI

 

Kapaklı’da bugüne kadar üç adet tamamlanmış, iki adet devam eden, iki adet ihalesi yapılmış, bir adet de ihaleye hazırlanmış projelerinin olduğunu kaydeden Başa çalışmaları sıraladı. Başa, “Göreve geldiğimizde Kapaklı’nın kanalizasyon şebekesinin arıtılmadan dereye akıtılması vardı. Bunu yapmak için büyük bir kolektör hattı yapmak gerekiyordu. Derenin durumunu gördük. Kapaklı-Karaağaç büyük kolektör projesini hazırladık ve ihalesini gerçekleştirdik. Şuana kadar 10 bin 300 metre kolektör inşaatını gerçekleştirdi. Yaklaşık ihale bedeli 6 milyon 150 bin TL’lik projeyi KDV’leri ile birlikte 9 milyona hayata geçirmiş oluyoruz. Bunu yapmasaydık arıtma tesisinin bir anlamı olmayacaktı” dedi.  Programda konuşmaların ardından TESKİ yetkililerimuhtarlarınsorun ve taleplerini teker teker dinleyerek notlar aldı.

 

Haber / Hüseyin GÖKÇELİ