Kendini Tanı. Sendromu Yen

Toplumun geniş kesiminde gerilen, haftanın ilk gününe pas pazartesi sendromuna dair uyarılarda bulunanPsikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner rahatsızlığı yenmenin kişinin önce kendisini tanıma

GÜNDEM 26.03.2017 23:51:00 0
Kendini Tanı. Sendromu Yen

Özel Optimed Hastanesi Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner,  pazartesinin haftanın ilk günü olması nedeniyle birçok insanın kendisini kötü, mutsuz hissettiğini söyledi. Döner gerek pazartesi sendromunu yenmek gerek haftaya daha güzel başlamak adına bazı önerilerde bulundu. Döner konuya dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

CİDDİ MÜDAHALE GEREKTİRİR Mİ?

 

“Özellikle okul ve iş hayatındaki çoğu kişinin kâbusudur pazartesi sendromu. Bu durum bazı baş etme yöntemleriyle atlatılabilecek bir durum mu, yoksa kişinin hayatındaki işlevselliğini olumsuz yönde etkileyebilen ve ciddi müdahale gerektiren bir durum mu bunu ayırt etmek önemlidir.

 

MÜJDE Mİ? YORGUNLUK MU?

 

Kişi, pazar gününden itibaren pazartesi sendromunun etkilerini hissetmeye başlar. Pazar günü, yeni başlayacak olan haftayı müjdeler ve bazı kişiler bu durumu müjde yerine, yoğun tempo, stres, trafik, yorgunluk olarak algılar. Hafta sonunun bitmiş olması, kişide gerginlik yaratabilir. Bu gerginlik hissinin sebebi olarak da kişinin pazartesi gününe yüklediği anlam etkilemektedir. Negatif düşüncelerimiz, duygularımıza ve davranışlarımıza yansır. 

 

MESLEK SEVGİSİZLİĞİ ÖN PLANDA

 

Herkes pazartesi sendromu yaşayacak diye bir şey yoktur. Pazartesi sendromu yaşayan kişilere baktığımızda ise genellikle bu kişiler ya mesleğini sevmiyordur ya çalıştığı ortamla ilgili bir problem yaşıyordur ya da kişi kendisini yeteri kadar tanımıyordur. Kişinin kendisini tanıyor olması, kendi süreçlerinin farkında olması durumlar karşısında baş edebilme yetisini geliştirir. Ana odaklanmayı becerebilen, stresle baş etme mekanizmaları iyi olan, kendisini iyi tanıyan kişiler pazartesi sendromu yaşamaz. 

 

DEĞİŞİM KARARLARI ALINMALI

 

Pazartesi sendromunun yaşanmasındaki bir diğer neden de kişinin o güne yüklediği anlamdan kaynaklanmaktadır. Her pazartesi kişinin hayatına dair değişim kararları alması (diyete, spora başlaması gibi) o günle ilgili stres düzeyinin artmasına zemin hazırlayabilir.”

 

İLGİLİ NEDENİ BULMALIYIZ

 

Pazartesi sendromundan kurtulabilmek için, ilk olarak kişinin bu algıyla ilgili farkındalık kazanması önemlidir. Kişinin kendisine “Ne oluyor da böyle bir sendromu yaşıyorum?”, “Böyle hissetmemdeki faktörler neler olabilir?”,“O güne ait negatif algımla ilgili neyi değiştirmeye ihtiyacım var?” gibi sorular sorması önemlidir. Nedenini bilmediğimiz hiçbir şeyin sonucunu değiştiremeyiz. Bu nedenle ilk olarak yaşanılan sendromla ilgili nedeni bulmak önemli.

 

ANA ODAKLANILMALI

 

Sendroma yönelik olumsuz faktörleri tespit ettikten sonra olumlu faktörleri de değerlendirmek gerekir. Pazar gününden başlayan gerginlikle baş edebilmek için, ana odaklanmak önemlidir.Pazar günü size keyif veren aktiviteleri ön plana almak yararlı olacaktır. Aynı zamanda her gün 20 dakika tempolu yürüyüş, nefes ve gevşeme egzersizleri yapıyor olmak uzun vadede stres düzeyinizi olumlu etkiler.

 

UYKUSUZLUĞU HAFTA SONU TELAFİ EDİYORUZ

 

Bununla birlikte *sirkadyen ritmine dikkat etmemek kişide pazartesi sendromunu tetikleyebilir. Hafta içi uykusuz kalarak, hafta sonu telafi etmeye çalışıyoruz. Bu durumda biyolojik ritmi bozuyor. Daha fazla uyku, hafta başında kendimizi daha yorgun hissettiriyor ve bu da pazartesi günümüzü diğer günlerden daha fazla etkiliyor.Eğer sendrom uzun bir süredir devam ediyorsa ve hayatınızdaki işlevselliğinizi olumsuz yönde etkilediyse mutlaka uzman desteği almanızı öneririm.”

*Sirkadyen ritim, özetle vücudunuzun saatidir. Vücudunuzun kimyasal ve hormonal üretim ve metabolizmasını yaklaşık 24 saatlik döngü boyunca düzenler. Bu, uyku zamanında uyumanızı ve uyanmanız gerektiğinde uyanmanızı sağlar.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ