Cumhurbaşkanı'nın Fesih Değil Seçim Yetkisi Var

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, referandum konulu basın toplantısı düzenledi. Yel yeni Anayasa ile Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih etme yetkisi olmadığın ancak seçime gitme yetkisi olduğunu

GÜNDEM 20.03.2017 22:31:00 0
Cumhurbaşkanı

AK PartiTekirdağ Milletvekilli Mustafa Yel, basınla buluştuğu kahvaltıda referandum a ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu. "Hem içeride hem de dışarıda ısırılıyoruz" diyen Mustafa Yel, yargıyla ilgili çok fazla eleştiri olduğunu ve yeni Anayasada Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 11 tane üyesinden 7 tanesini TBMM'nin seçeceğini, TBMM ve Cumhurbaşkanı’nın karşılıklı birbirlerini seçime götürme yetkisinin geldiğini ifade etti.

 

AYAK ISIRDILAR. BURUN KIRDILAR

 

CHP'nin anayasa çalışmaları kapsamında meclise gelmesinin ardından fiili müdahalelere başladığını ileri süren Yel, "Trabzon Milletvekillimiz Muhammet Balta'nın ayağını ısırdılar. Bizim Genel Başkan Yardımcımız Sayın Fatih Şahin'in burnunu kırdılar. Bunları neden yaptılar, sırf anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmaması için millete gitmemek için yaptılar. Ben bunu anlayamıyorum. Siz hem demokrasiden bahsedeceksiniz hem egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyeceksiniz. Ama bunu millette götürmemek içinde fiili müdahalelerde bulunacaksınız.

 

MİLLETİN İSTİKAMETİNDEYİZ

 

Geçtiğimiz haftalarda Hollanda'da bizim vatandaşlarımıza Hollanda'nın köpeklerinin saldırma anı ve ısırma anı bana meclisteki ısırılmaları hatırlattı. Dışarıdan da ısırılıyoruz içeriden de ısırılıyoruz. Şimdi gerçekten ısırmalarına rağmen, ısırgan demokrasi anlayışlarına rağmen, bizler sadece ve sadece milleti baz alan hakkın ve milletin bize verdiği istikamet doğrultusunda yolumuza devam ediyoruz" dedi.
 

MECLİSİ FESH ETME YETKİSİ YOK

 

AK Parti Tekirdağ Milletvekilli Mustafa Yel konuşmasının devamında, "'Cumhurbaşkanı tek adam olacak, Cumhurbaşkanı bu tek adamlığıyla birlikte her şeyi yönetecek ve meclisi dahi feshedecek' yalanı var. Bu konuda da şunu söylemek isterim. Cumhurbaşkanının meclisi feshetmek gibi bir yetkisi yok. Sadece meclisin çalışmadığını görürse, seçimlere götürme yetkisi var, ama seçimlere götürürken de aynı zamanda kendisi de seçimlere gidecek. Aynı zamanda TBMM Cumhurbaşkanımızla ilgili bir sorun yaşarsa, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesi konusunda yetkisi var. Kendisi de yine aynı şekilde seçime gidecek. Dolayısıyla bu birbirini denetleme mekanizmasıdır fesih mekanizması değildir" ifadelerini kullandı.

 

POLİTİZASYONA NEDEN OLUYOR


Yargıyla ilgili çok fazla eleştiri olduğunu dile getiren Yel açıklamasını şöyle noktaladı:  "Yine yargıyla ilgili çok fazla eleştiri var. Deniyor ki 'Yargıyı tek başınıza belirleyeceksiniz' buda külliyen yalandır. Bakın mevcutta şu anda şu anda 15 tane HSYK üyemiz var. Bunun bir tanesi Adalet Bakanı, bir tanesi de müsteşardır. Geriye kalanı ise hakim ve savcıların kendi aralarında seçtikleri kişilerden oluşuyor. Bunlarsa ne yazık ki hakimler ve savcılar arasında politizasyona neden oluyor. Yani bakıyoruz ki ülkücü hakimler savcılar, bir yandan muhafazakarlar, bir yandan sosyal demokratlar hep bir bölünmeler var.

 

SİYASET ASIL ŞİMDİ ETKİLİ

 

Asıl şimdi ise siyasetin çok daha etkili olduğu bir platform görüyoruz. Ama bizim değişiklikteki önerimiz nedir Hakim ve Savcılar Kurulu olarak adını değiştireceğimiz, sayısını da 13 düşüreceğimiz Hakimler ve Savcılar Kurulu’ndan bahsediyoruz. Bu Hakimler ve Savcılar Kurulu bir üyesi yine Adalet Bakanı, bir üyesi de müsteşar olacak geriye kalan 11 tanesinden 7 tanesini TBMM seçecek."

 

Haber / Gökhan TEKER