Karasu'da Erken Teşhis İçin Göz Kontrolü Çok Önemli 

Özel Optimed'den Op. Dr. Ayhan Akbıyık halk dilinde Karasu Hastalığı diye bilinen Glokom'da tedavi için erken teşhisin önem taşıdığını belirtip herkesi iki yılda bir göz kontrolü yaptÄ?

GÜNDEM 14.03.2017 21:18:00 0
Karasu

Özel Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayhan Akbıyık, Dünya Glokom Haftası özelinde tıbbi adı “Glokom” olan, halk dilinde “Karasu Hastalığı” olarak bilinen göz hastalığını değerlendirdi. Hastalığın tam tanımı, kimlerde daha çok görüldüğü, nasıl tedavi edilmesi gerektiği ve tedavi sonrası nelere dikkat etmek gerektiği gibi bilgilendirmelerde bulundu.

 

GÖZ İÇİNDEKİ BASINÇ ARTIŞI

 

Glokom nedir?

Glokom gözün içindeki basıncın artması durumudur. Basitçe anlatırsak, gözün içinde bir sıvı yapılır. Bu sıvı gözün içindeki dokuları besledikten sonra çok ince kanallardan gözü terk edip damarlardaki kana karışır. Eğer bu sıvının rutin çıkışında sorun olursa, yani o kanallarda tıkanıklık darlık olursa o sıvı gözün içinde birikmeye başlar, bu da gözün içinde basıncı artırır. Bu basınç artışı da gözün içindeki dokulara, hücrelere zarar vererek hasara yol açar. Bu hastalığın halk dilindeki adı “Karasu Hastalığı”'dır.

 

GÖRÜNME ORANI YÜZDE 1-2


Glokom neden oluşur?


Glokom hastalığının birden fazla sebebi vardır. Gözün içindeki olaylardan kaynaklanabilir, çeşitli göz hastalıklarından kaynaklanabilir. Bizim en çok gördüğümüz glokom tipi, ‘Primer Açık Açılı Glokom’ dediğimiz, yaşla birlikte artan ve gözün yapısına bağlı olan bir tip. Ayrıca bu hastalığın genetik geçişi olduğunu da düşünüyoruz. Çünkü anne babasında ya da akrabalarında olanlarda daha sık görülüyor. Bütün toplumda bu hastalığın görünme oranı yüzde 1 – 2. Fakat anne ve babada varsa bu oran yüzde 10'lara kadar çıkıyor.

 

AÇIK AÇILISI SİNSİ İLERLİYOR

 

Glokom rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

Bu hastalığın ilk safhalarında yakalanan kişilerin anlamaları mümkün olmuyor. Ancak en çok görülen tipi, ‘Primal Açık Açılı Glokom’ hastaları genellikle görmelerinin etkilenmesi şikâyeti ile bize başvuruyorlar. Bir de, ‘Kapalı Açılı Glokom’ dediğimiz gürültülü bir glokom türü var. Kırmızı göz, gözde ağrı ve bulanık görme şikâyetleriyle başvururlar. Ve hastalar bu belirtiye dayanamayacakları için hemen doktora başvururlar. Fakat hastalığın bu en çok rastlanan ‘Primer Açık Açılı’ tipinde oldukça sinsi ilerlediğinden, hastalar son aşamaya kadar bir şey fark etmeyebilirler.

 

DİYABET GLOKOMU TETİKLİYOR 

 

Glokom rahatsızlığını artıran risk faktörleri nelerdir?

Primal Açık Açılı Glokom için rahatsızlığı artıracak bir risk faktörü damar sertliğidir. Hipertansiyon gibi hastalıklarda, Kapalı Açılı Glokom için bazı ilaçlar, göz ile ilgili geçirilen çeşitli operasyonlar ya da yaşanan çeşitli göz rahatsızlıkları bu riski artırır. Aynı zamanda en önemli artıran faktörlerden biri de diyabet.

 

İLAÇLA OLMAZSA CERRAHİ MÜDAHALE

 

Glokom tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Öncelikle hastaların göz tansiyonlarını takibe alıyoruz, bunu belli bir seviyede tutacak ilaçlarımız var, bunların kullanımını öneriyoruz. Eğer bu ilaçlarla göz tansiyonunu belli bir seviyede tutamıyorsak o zaman cerrahi müdahale düşünüyoruz. Cerrahi müdahalede de kanalların yetersizliği nedeniyle yeni kanallar açıyoruz. Bu kanallardan gözün içindeki sıvı gözde birikmeden kana karışıyor. Böylece hastanın şikâyetlerine çözüm bulmuş oluyoruz.

 

YAŞ İLERLEDİKÇE ORAN ARTIYOR

 

- Glokom'un görülme yaş oranı nedir?

Bu hastalıkta birçok hastalıkta olduğu gibi yaş oranı var. 40 yaşından sonra görülme oranı oldukça yüksek ve yaş ilerledikçe de bu oran artmaya devam ediyor.

 

DİYET PROGRAMINDA RİSK AZALTILMALI

 

Glokom'un beslenme ile bir bağlantısı var mı?

Beslenme ile direkt bir bağlantısı yok. Ama damar sertliği, hipertansiyonu olan kişilerde görülme oranının daha yüksek olduğuna dair bir teori var. Ayrıca bu rahatsızlıklara sahip kişilerde glokom çok daha çabuk ilerliyor. Bu kişilerde beslenme düzeni ve diyet programları damar sertliği ya da hipertansiyonu düşünülerek yapılması gerekir. Böylece riski azaltmış olurlar.

 

ERKEN TEŞHİS İÇİN ÖNEMLİ 

 

Glokom sonrası hastalara önerileriniz var mı?

Evet, mutlaka takip öneriyoruz. Hastalarımızdan ilaçlarını çok düzenli kullanmalarını istiyor ve göz tansiyonlarını sürekli ölçtürmelerini istiyoruz. Hastaların gözlerindeki hasarı bazı filmlerle takip ediyoruz. Eğer o hasar artıyorsa ilk olarak ilaçlarını değiştiryoruz, daha da ilerleyen bir durum olursa o zaman da cerrahi müdahaleye karar veriyoruz. Tüm bireylerin her iki yılda bir gözlerini kontrol ettirmelerini istiyoruz, çünkü artık rutin kontrollerde göz tansiyonu ölçümü yapılıyor, biz Optimed Hastanesi olarak mutlaka göz muayenesi yaptığımız tüm hastalarda göz tansiyonu ölçüyoruz, bununla ilgili risklere bakıyoruz ve böylece erken teşhis gerçekleştirebiliyoruz.

 

Haber / Mensure KARDEŞ