"Çocuğunuzu Asla Kıyaslamayın"

Çorlu Bahçeşehir Koleji öğrencileriyle sınav kaygısı seminerinde buluşan Uzman Psikolog Aslı Çağla Döner velilerini de uyardı: "Çocuklarınızıherhangi biri ile kıyaslamamalısınızâ?

GÜNDEM 5.03.2017 08:21:00 0

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Aslı Çağla Döner, Çorlu Bahçeşehir Koleji öğrencilerine “Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yöntemleri” ni anlattı. Seminerde günümüzde çok sık karşılaşılan, “Kaygı” ön plana çıktı. Gerek öğrenciler gerekse ailelerinin sınav döneminde nasıl davranmaları gerektiğini ekseriyetle bilmemeleri sıkıntılı durumlara sebep olurken bu ayrıntı, seminerde de tartışıldı. Döner velileri de uyarıp, “Çocuklarınızı kendinizle, kardeşleri ya da herhangi biri ile kıyaslamamalısınız” dedi.

 

TÜM DETAYLARIYLA KAYGI

 

Uzman Psikolog Aslı Çağla Döner seminerde, “Kaygının tanımı”, “Kaygıdan kurtulmayı değil de ona esir olmamayı nasıl başarırız”, “Ebeveyn ve öğrencilerin bir türlü kurtulamadığı sınav kaygısı”, “Öğrenciler ve ailelerinin kaygıyla nasıl baş edeceği” konularına değindi. Ardından pek çok ailenin ilk başlarda öğrencideki sınav kaygısı sorununu anlamadıkları için çözümsüz kaldıklarını dile getirdi ve ailelere bunu nasıl anlayacaklarını, daha sonra nasıl bir davranış sergileyeceklerini izah etti.

 

BU DÜŞÜNCELERDEN UZAK DURUN

 

Sınav kaygısı yaşayan çocuklarda özellikle sürekli endişeli olma ve mutsuzluk halinin çok sık görüldüğüne dikkat çeken Döner öğrencilerin en çok kurduğu cümleleri seminerde tekrar dile getirip bu olumsuz duygu ve düşüncelerden nasıl kurtulacaklarını anlattı. “Hayatım değişecek”, “Bir daha düzeltemeyeceğim”, “Her şeyimi kaybedeceğim”, “Sevilmeyeceğim”, “Değersizim” gibi yanlış yaklaşımlara değindi.

 

DERİNNEFES ALIN

 

Çağla Döner aynı zamanda bu sınav dönemi boyunca fizyolojik sıkıntılardan da bahsedip, “Yapılan araştırmalar derin nefesler almanın rahatlatıcı etkileri olduğunu göstermektedir” dedi. Ardından öğrencilere nefes egzersizi ve gevşeme egzersizleri yapmalarını tavsiye etti. Hatta çok basit bir şekilde evde bu cümleleri kurarak nasıl gevşeyebileceklerini de gösterdi.

 

AİLELERE ÖNEMLİ UYARI

 

Ailelere de seslenen Döner,  “Eğer çocuklarınızın sınav dönemini rahat ve başarılı olarak atlatmalarını istiyorsanız en büyük sorumluluk sizlere düşüyor. Onları kendinizle, kardeşleri ya da herhangi biri ile kıyaslamamalısınız” dedi ve bir kaç öneri de de bulunarak semineri sonlandırdı.

 

Haber / Melek ELMA