"Ziraat'in Bonoları İşsizlik Fonu'ndan mı?

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Ziraat Bankası'nın bono ve tahvillerinin İşsizlik Fonu'ndan mı alınacağını sordu.

GÜNDEM 19.02.2017 21:37:00 0

Öztrak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ay içinde Türkiye Varlık Fonu’na devredilen Ziraat Bankası’na bu kararın ardından tahvil ve bono çıkartılarak 20 milyar TL borçlanma yetkisi verildiğini hatırlattı. Öztrak, “Banka fona devredilir devredilmez ortaya çıkan bu borçlanma ihtiyacının nedeni izaha muhtaçtır” dedi. Mevcut konjonktürden esasla bu borçlanmanın tek kaynağı olarak İşsizlik Fonu’nun gözüktüğünü belirtenÖztrak özetle şu soruları yöneltti:

 

NEDEN ŞİMDİ İHTİYAÇ DUYULDU?

 

“T.C. Ziraat Bankası’nın Varlık Fonu’na devrinden sonra mevduatlarında ve/veya diğer bilanço kalemlerinde bir azalış söz konusu olmuş mudur? Bankanınbumiktarda borçlanmasına şimdi neden ihtiyaç duyulmuştur? Bankanınçıkaracağı tahvil ve bonolarınbelli bir kısmının İşsizlik Sigortası Fonu tarafından alınması planlanmakta mıdır?Eğer öyleyse, ne kadarı bu fon tarafından gerçekleştirilecektir? Bunun için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılması öngörülmekte midir? Bu tahvil ve bonolarınıbu fonalırsa, bu alım Hazine’nin borçlanma programını nasıl etkileyecektir? Bu bağlamda,Hazine bono ve tahvillerinin faizlerinin hangi seviyeye kadar yükselmesi öngörülmektedir?”