Korsanın Kazancı Haram

Mustafa As servisçilerle bir araya geldiği toplantıda sektörün çıbanı korsan servisçiliği de değindi. As kayıt dışı çalışan servisçilerin kazancının haram olduğunu söyledi.

GÜNDEM 17.02.2017 21:51:00 0
Korsanın Kazancı Haram

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As dün Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonu’nda S ve J plakalı servisçi esnafını bilgilendirme toplantısı düzenledi. Mustafa As’ın personel ve öğrenci servisçileri kooperatif başkanları ile birlikte yaptığı bilgilendirme toplantısına oda üyesi servisçilerden 70 kişi katıldı.Toplantıda S.S. Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat,Kapaklı Esnaf ve Sanatkârlar Kredi kefalet Kooperatifi başkanı Hasan Dükkanlı da hazır bulundu.Başkan Mustafa As, odanın 800 kadar üyesi bulunduğunu belirtip ilgisizliğe sitem etti. En az 300-400 kişilik bir katılım beklediklerini söyledi. Mustafa As konuşmasına şöyle devam etti:

 

BÖLGESELLİK SÜRÜYOR

 

“Bazı arkadaşlarımız bölgeselliğin bittiğini söylüyormuş. Yok öyle bir şey. Bölgesellik bitmedi ve devam ediyor. Biz bölgesellik için uzun süre mücadele ettik. Bu konuda üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmek için çalıştık. Ve Bölgeselliğin kalkması taraftarıda kesinlikle değiliz.Bölgesellikte aracınplakası vekalkışını yaptığı ilçenin plakası olması lazım.30 Aralık 2015 tarihi itibariyle bölgesellik vardır ve bu devam ediyor ve de devam edecek.Ayrıca fiyat tarifesi verildiğinde de bölgesellik çok daha belirgin olacak.”

 

YENİ TARİFEMİZİ VERDİK

 

Mustafa As, servisçilerin bu gün aldıkları paranın çok az olduğunu ve yeni fiyat tarifesi ile durumlarının iyileştirilmesi konusunda da çalışma yaptıklarını belirterek, “Servisçi esnafımızın ne kadar zor durumda olduğunu biliyoruz.12 Haziran 2016 tarihinde UKOME’ye hazırladığımız yeni fiyat listesini verdik ve taleplerimizin görüşülerek tarifenin uygulanmasını istedik. Bu listeyi hazırlarken Bursa,Eskişehir ve Kocaeli’nden fiyat listesi örnekleri alarak örnek teşkil etmesi bakımından bizim talep ettiğimiz fiyat listesine ekledik.Ancak şunu da unutmayalım, şu anda daha birçok arkadaşımızın çalıştığı işyerleri ile sözleşmeleri devam ediyor.

 

GELİRİMİZ ÇOK AZALDI

 

O sözleşmeler sona ermeden yeni fiyat tarifesi hayata geçirilmiş olsada uygulamamız mümkün değil.Fiyat listemiz komisyonda olduğu için ancak mart itibariyle sonuçlanır umudundayız. Servisçiler olarak mazot girdisinden bir kere yüzde otuz gelirimiz azaldı diğer giderleride kattığımızda aldığımız paradan hiçbir şey kalmadığı gibi hep zarar da olduğumuzu görüyoruz.”

 

ÖZ MALLAR UYARISI

 

Bizler bir şeyi dikkatlerden kaçırdık. Öz mallarımızı bu güne kadar dikkate almadık.Ama bu bize önümüzdeki günlerde lazım olacak.Bundan sonraki çalışmalarımız bu yönde olsun. Bu konuda her kesin hassasiyet göstermesini istiyor acilen gerekenin yapılmasını sizlerden istiyorum. Eğer bunu da yapmaz isek çok daha mağdur olacağımızı da bilmeliyiz.”

 

KAZANÇLARI HARAM

 

Başkan Mustafa As, korsan araç konusunada değinerek, “Oda olarak korsanlarlada mücadele ediyoruz. Ancak bu mücadelemiziyasalar kapsamında  İlçe Emniyet Müdürlüğümüz ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyemiz ile sürdürüyoruz.Biz hiçbir kurum ve kurumumuzu zan altında bırakmadan ve onlara yardımcı olarak çalışma yapıyoruz. İşin en doğrusuda budur.Korsan çalışanların kazancı helaldeğil haram kazançtır. Çünkü vergisini vermez,bandrolünü almaz ve üstelik vergisini veren bandrolünü alan ve yasalar kapsamında işini dürüst olarak yapan servisçilerimizin haklarını elinden almaya çalışılırlar. Ucuz  ücretle çalışan korsanların kazancı bu nedenle haramdır.

 

RAĞBET ETMESİNLER

 

Korsanlarla ilgili denetimler yapılıyor,bu çalışmalarda kimseyi karşımıza alamayız. Yetkililer bu konuda üzerlerine düşeni yapma gayreti içindeler.Şu anda çok düşük ücretlerle çalışıyoruz.Şirket sahipleri korsanlara itibar etmemeli.Aylardır bu konuda korsanların ortadan kaldırılması için çalışma yapıyoruz.Bölgemizde aylardır korsan plaka ile servis çekenler var.Bunları bireysel olarak kaldıramayız.Bu konuda şikâyetlerinizi bize ve emniyete bildirin. Bizler gelen şikâyetlerianında emniyete ve UKOME’ye bildiriyoruz.Ayrıca korsan konusundaki şikâyetlerinizde hangi fabrikadan çekildiğini ismini de vererek belirtin.Biz kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum.Kurum ve kuruluşlarla iyi ilişkiler içinde olarak bu sorunlarımızı çözümlememiz lazım.Aksi takdirde sorunlarımızı çözümleyemeyiz”dedi.

 

O BELGEYİ EDİNİN

 

Mustafa As,servisçileri yol izin belgesi alma konusunda da son kez uyararak, “Daha öncede gerek bire bir gerek basın yolu ile yol izin belgesi konusunda bilgiler vermiştim. Bu gün sizleri bu konuda son kez uyarmak istiyorum.Yol izin belgesi almak için 22 Şubat son gündür.Yol izin belgesi almak için müracaat etmemiş olan arkadaşlarımız bu konuda bir an önce gereğini yapsın ki sonra mağdur olmasın. Biliyorsunuz, bu UKOME’nin aldığı bir karardır” diye konuştu. Mustafa As konuşmasının ardından yöneltilen sorularada cevap verdi.

 

Haber / Celal KARAKURT