Tekirdağ'da Üretim İstanbul'u Kalkındırıyor

Tekirdağ'daki sanayi kuruluşlarının merkezinin İstanbul'da olması ve vergilerini bu ilde ödemesi Tekirdağ'ın gelirlerini olumsuz etkiliyor. Vali Mehmet Ceylan'ın düzenlediği basın toplant?

GÜNDEM 12.02.2017 22:08:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan Cumartesi günü Tekirdağ Polisevi'nde 2016 yılı değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya ilçelerde görev yapan birçok gazeteci katılırken, devlet yatırımlarında gelinen aşama ve Tekirdağ'ın sorunları masaya yatırıldı.

 

553 KAMU GÖREVLİSİ İHRAÇ EDİLDİ

 

Toplantıya ilde görev yapan birçok basın mensubunun yanı sıra Vali Yardımcıları, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt ve daire müdürleri katıldı. Düzenlenen toplantıda 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından adli makamlarca gözaltına alınan kişiler hakkında bilgi veren Vali Ceylan,  "916 kişiden 352 kişi tutuklanmış, 383 kişi adli kontrol denetimi olmak üzere, 111 kişi ise savcılık sorgusundan sonra serbest bırakılmış olup, 5 kişi halen gözaltında, 65 kişi ise firari olarak halen aranmaktadır. Hakkında İdari işlem yapılanlarla ilgili ise toplam 553 kişi, kamu kurumu görevlisi mesleklerinden ihraç edilmiştir. Bunlar; 39 hakim ve savcı, 1 Vali yardımcısı, 2 Kaymakam adayı, 167 öğretmen, 133 Emniyet personeli, 37 Namık Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi, 19 Müftülük görevlisi, 194’ü ise diğer kamu kurumlarındandır" dedi.    

 

NÜFUS ARTIŞ HIZI 36,6

 

2016 yılı TUİK raporunda açıklandığı üzere Tekirdağ'ın nüfus yapısına değinen Ceylan, 972 bin 875 olan nüfusun il nüfus artış hızının 36,6 olduğunu yinelerken artış hızına göre diğer küçük 3 ili sayılmazsa Tekirdağ'ın 1. sırada olduğunu ifade etti. 2016-2017 eğitim öğretim yılında 172 bin 212 öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Ceylan, derslik başına düşen öğrenci sayısının 26 olduğunu dile getirdi. 2016 yılında Halk Eğitim Merkezlerinde 2 bin 618 kurs açıldığını ve 73 bin 681 kursiyerin eğitim gördüğünü ifade eden Vali Ceylan, 62 binin üzerinde kişinin sertifika aldığını dile getirdi.

 

480 YATAKLI HASTANENİN YAPIMINA BAŞLANACAK

 

Tekirdağ'da 19 hastane bulunduğunu kaydeden Ceylan, hastanelerin yapısı hakkında bilgi verdi.  Süleymanpaşa'da yapılması planlanan 480 yataklı Devlet Hastanesi'nin 123 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu ve 14 Nisan 2016 da protokol imzalanarak ihaleyi kazanan firmanın projesinin revizyon aşamasında bulunduğunu ifade eden Ceylan, yapımı tamamlanarak hasta kabule başlayan hastaneler hakkında değerlendirmede bulundu.

 

TARIM VE HAYVANCILIKTA GELİNEN SON NOKTA

 

Tekirdağ'da 2016 yılı itibariyle 25 bin 383 çiftçinin kayıtlı olup,16 adet kooperatif, 22 adet birlik olmak üzere toplam 187 üretici örgütü bulunduğunu ifade eden Ceylan, 6 milyon 313 bin dekar arazi bulunan Tekirdağ'ın arazilerinin yüzde 66'sının tarım arazisi olduğunu kaydetti. Vali Ceylan, "Türkiye genelinde kanola ve ayçiçek üretiminde birinci, ekmeklik buğday üretiminde 4, çeltik üretiminde ise 7. sıradayız. İlimizde 140 bin 688 büyükbaş, 302 bin 400 küçükbaş ve bin 100 adet manda mevcuttur. İlimizde süt üretimi 350 bin tondur. İlde hayvancılıkla ilgili 517, bitkisel üretime dayalı 60 tesis mevcuttur" ifadeleriyle tarım ve hayvancılıkta Tekirdağ'ın geldiği son nokta hakkında bilgi verdi.

 

FERHADANLI BARAJI İNŞAATI DEVAM EDİYOR

 

Atıksu arıtma tesisleri hakkında bilgi veren Ceylan, Tekirdağ'da 7 adet atıksu arıtma tesisi  bulunduğunu ifade ederken, Hayrabolu, Malkara, Saray ve Muratlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri'nin işletme safhasında olduğunu kaydetti. İnşaat safhasında olan Tekirdağ Merkez Ferhadanlı Barajı'nın 1,69 milyon metreküp  su depolanacağını ifade eden Ceylan,  bu sayede 4 bin 950 dekar arazinin sulama suyuna kavuşacağını kaydetti.

 

HÜKÜMET 2 FARKLI ÇALIŞMA BAŞLATTI

 

Tekirdağ'ın vergi gelir ve tahakkuk miktarı hakkında bilgi veren Ceylan, "Tüm bütçe gelirleri açısından tahakkuk 6.465.389 TL, tahsilat 4.666.116TL ve tahsilat oranı yüzde 72'dir.Bu verilere göre ilimiz tahakkuk sıralamasında Türkiye'de 13 üncü, tahsilat sıralamasında 10'uncu, gelirlerin giderleri karşılama oranında ise 4'üncü sırada yer almaktadır" dedi. Binin üzerinde sanayi kuruluşu bulunan Tekirdağ'ın vergi gelirleri konusunda başarısız olduğuna ve birçok firmanın vergi dairelerinin İstanbul'da bulunduğu için devlet yatırımı alma noktasında üzücü bir tablo ile karşı karşıya kalındığının basın mensupları tarafından hatırlatılması üzerine Ceylan, "Aynı sorunu Kocaeli'de yaşıyor. İlimizde birçok firma var fakat yüksek oranının vergi dairesi il dışında bulunuyor ve bu firmalar holding olduğu için vergi dairelerini ayırmak istemiyor. Hükümet bu konu hakkında 2 farklı çalışma içersinde. Sanayiciler ile görüşülüyor" dedi.

 

TEKİRDAĞ UYUMAYAN BİR ŞEHİR

 

Sanayi kenti olan Tekirdağ'ın çalışan nüfus verilerini açıklayan Vali Ceylan, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün 2017 yılı Ocak Ayı itibari verilerini açıkladı. İl genelinde 22 bin 813 işyeri bulunduğunu ifade ederken, sosyal güvenlik kapsamındaki nüfusun 924 bin 206 olduğunu kaydetti. İl genelinde aktif sigortalı sayısının 322 bin 447 olduğu belirtilirken, emekli aylığı alan kişi sayısı 145 bin 325 oldu. İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısının 32 bin 982 olduğunu kaydeden Vali Ceylan, 2016 yılında 13 bin 199 kişinin istihdam edildiğini ifade etti. İstihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlığı ve iş disiplininden uzaklaşmasını engellemek ve geçici bir gelir desteği sağlamak amacıyla, Toplum Yararına Programlar çerçevesinde 2016 yılında 905 kişinin bu programlara katılımı sağlanırken, bu kişilere 22 milyon 300 bin 997 TL gelir desteği ödemesi yapıldı.

 

YENİ KYK YURDU YAPILACAK

 

Tekirdağ'da Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı bulunan 7 yurdun  toplam kapasitesinin 5 bin 241 olduğunu ifade eden Ceylan,  Üniversitede eğitim gören öğrencilerin barınma ihtiyacı nedeniyle yeni yurt binası yapımı için Süleymanpaşa ilçesinde 30 bin metrekarelik bir arsa talebinde bulunulduğunu kaydetti.

 

GÜVENLİK KONUSUNU ELE ALDI

 

2016 yılında Jandarma sorumluluk sahasında gerçekleşen 6.638 asayiş olayının 2 bin 934'ünün failinin belli olduğu ifade edilirken 2 bin 443'ünün failinin belli olmadığını ifade edildi. Emniyet Müdürlüğü sorumluluğu bölgesinde 21 bin 564 asayişe müessir olay meydana geldiğini ifade eden Ceylan, "2016 yılında toplam 1.995 şahıs asayişe müessir olaylar nedeniyle gözaltına alınmış, bunlardan 687 kişisi tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Halen kullanılmakta olan Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası deprem açısından uygun olmadığından yeni Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası Hürriyet mahallesinde yapılacak olup binanın ihalesi yapılmıştır" dedi.

 

8 BİNE YAKIN SURİYELİ TEKİRDAĞ'DA YAŞIYOR

 

2016 yılında ülkeye kaçak yollarla girip, Tekirdağ'da kolluk kuvvetlerince yakalanan ve düzensiz göçmen olarak değerlendirilen 347 kişi, Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edilirken, bunlardan 136 sınır dışı edilmiş olup,178 kişiye ise bir ay içinde ülkeyi terk etmesi için tebligat yapıldı. Suriye'deki olaylar nedeni ile Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden Tekirdağ'a kayıtlı 5 bin 961 Suriyeli bulunduğunu kaydeden Ceylan, bin 179 Suriyeli'nin ise kayıt edilmeyi beklediğini ifade etti. Öte yandan ikamet izni verilen Suriyeli sayısının bin 497 olduğunu kaydeden Ceylan, ilde daha modern bir Geri Gönderme Merkezi yapımı için hazine arazisi yapımı için arazi tahsisi çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

 

SPORCU VAR, BAŞARI YOK

 

"Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün ilimizde ihalesi yapılan ve yapımı devam eden yatırımları; Çerkezköy Gençlik Merkezi, Çorlu Gençlik Merkezi, Çorlu Çok Amaçlı Spor Salonu, Süleymanpaşa Buz Pateni Salonu, Ergene-Ulaş Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası'dır" diyen Vali Ceylan, Tekirdağ'da 155 adet faal spor kulübünün bulunduğunu ve 39 bin 858 lisanslı sporcunun bu kulüplerde yer aldığını fakat bu sporculardan  6 bin 432 sporcunun faal spor faaliyetlerine devam ettiğini ifade etti.

 

TÜBİTAK RAPORUNU BEKLİYORUZ

 

Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Ceylan Çerkezköy ilçe sınırları içersinde yapılması planlanan termik santral projesi hakkında yöneltilen soruya detaylı bilgi sahibi olmadığını ifade ederek yanıtlayamayacağını ifade etti. Çerkezköy'ü 1 haftayı geçkin etkisi altına alan kötü kotu hakkında açıklamalarda bulunan Vali Ceylan, "TUBİTAK'tan gelecek raporu bekliyoruz. Maddenin reçine kimyasalı olduğu konusunda hemfikiriz. Namık Kemal Üniversitesi hocaları ve Çevre İl Müdürlüğü yetkililerimiz de gerekli incelemelerde bulundular. Sorunu en yakın sürede çözeceğiz" dedi.

 

Haber / Celal KARAKURT