Nefes alan herkes bilgilendirilsin

Çerkezköy Belediye Meclisi Şubat ayı Meclis toplantısının ilk oturumunu dün saat 15.00'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığıâ?

GÜNDEM 1.02.2017 21:23:00 0
Nefes alan herkes bilgilendirilsin

AKAY NÜFUSU DEĞERLENDİRDİ

 

Çerkezköy Belediye Hizmet Binası’ndaki tadilat çalışmaları nedeni ile Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda yapılan toplantı öncesi üç önerge görüşülmek üzere oy birliği ile gündem maddeleri arasına eklendi.  Açılış ve yoklama ile başlayan Belediye Meclis toplantısının açılışında konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay, dün açıklanan son nüfus sayımında Çerkezköy’ün nüfusunun yaklaşık yüzde 9.5’luk bir artış ile 146 bin 319’a geldiğini şuanda Tekirdağ’ın en fazla nüfusu olan 3. ilçesi olduğunu, nüfus artışının bu şekilde devam etmesi durumunda 2021 yılında Tekirdağ’ın ikinci büyük ilçesi, 2027 yılında ise Tekirdağ’ın en büyük nüfusu olan ilçesi olacağını belirterek, gerek merkezi idarenin, gerekse Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimlerin bu bilinç ile Çerkezköy’e hizmet etmesi gerektiğini ve anlamda pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini kaydetti.

 

HALKIMIZIN BİLİNÇLENMESİ LAZIM

 

Ardından konuyu Silivri’nin Çayırdere ve Ambardere’ye yapılması gündemde olan kömürlü termik santrale getiren Akay, yapılması gündemde olan kömürlü termik santral ile ilgili Çerkezköy’de yaşayan, nefes alan herkesin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu santralin 480 hektarının Çayırdere, 64 hektarının Ambardere’de olacağını belirten Akay “  Kömürlü termik santralin zararı nedir, faydası nedir ortaya koymak lazım. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek lazım” dedi.

 

TERMİK SANTRAL CİDDİ ZARARLAR GETİRECEK

 

İstanbul Teknik Üniversitesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen bir heyetin Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde mahalle muhtarları, okul müdürlerdi ve daire müdürlerinin katıldığı bir dizi toplantı yaptığını ve termik santralin Çerkezköy’de yapılması adına bir kamuoyu oluşturma adına toplantılar yaptığını belirten Akay “ 'Havaya hiç bir zararı yoktur, neredeyse yararı vardır'' kıvamında bir açıklama yapılıyor, atıkların nereye döküleceği; tarım alanlarına olan etkisinden hiç bahsedilmemiştir. Çerkezköy'ün suyu 130-140 metre dibe inmiş durumda. Aynı havzadan su çekilerek bu termik santralde su kullanılacak; yine aynı havzada yeraltı kaynakları kullanılarak termik santral işletilecek. Çerkezköy Çorlu suyu ile ilgili baskınlara karşı gölet projesi vardı. DSİ, 2016 Ocak'ta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun biran evvel başlatılsın talimatı askıya alınmış durumda. Yerüstü suyu kaynağı olarak ve baskınları önlem olarak kullanılacaktı ama askıya alındı, iş termik santral boyutuna gitti. Bu konunun Çerkezköy'ün geleceği ile ilgili sakıncaları var. Nüfus oranları ortada, Çerkezköy çekim alanı haline gelmiş şu an yaşayan 150 bin nüfus var. 10 yılda nüfusun 300 bine dayanağı belirtiliyor.  Silivri'yi ve Kapaklı'yı içine katarsak 7 kilometre mesafede 600 bin insanı ve Çerkezköy'ü termik santralle baş başa bırakacağız. Kömürlü termik santralin olumsuz etkilerinin ne olduğunu ciddi anlamda Çerkezköy'e anlatmak lazım. Çerkezköy'ün yenilenen yüzü ve gelişen sanayisiyle termik santrali olan bir şehirde insanlar yaşamayı tercih ederler mi bu önümüzdeki meselemizdir. Bu meseleye siyasi açıdan ele almayalım,  termik santralin ciddi anlamda Çerkezköy'e sosyal alanına ve gelişe yapısına, hava ve suyuna ciddi zararlar getireceğini söylüyorum" dedi.

 

“ETKİNLİKLER YAPMAK GEREKİYOR”

 

Konuyla ilgili konuşan MHP’li Meclis Üyesi Hasan Sakallı “ Etkinlikler yapmak gerekiyor. Ülkemizde termik santraller var. Kahraman Maraş'ta,Muğla Yatagan'da termik santrale gezi düzenlenerek meclis üyesi arkadaşlardan grup halinde gidersek herkes durumun vahametini gözleriyle görmüş olur. Basın temsilcilerini de yanımıza alarak gideceğimiz bir gezide elde edilen veriler şifayen konuşmaktan daha doğru olacaktır" dedi.

 

“KİRLİ BİR SAHADA YAŞIYORUZ”

 

Kirli bir sahada yaşadıklarını kaydeden AK Partili Meclis üyesi Remzi Garip “ Nerdeyse nefes alamayacak hale geldik. Veriler elde ederek Çerkezköy'ün daha fazla kirlenmesini önlemek için çalışma yapılabilir.  Nüfusun artışı hem sevindirici hem üzücüdür. Gelişmekte olan ülkedeyiz, Nüfus artışı bizi sevindirmekle birlikte bize bir takım sorumluluklar getirecektir. Daha fazla çalışmamız lazım; asfaltları ikinciye yapmamız lazım, daha iyi hizmet vermemiz lazım. Bu olay tamamen siyaset dışındadır. Tükettiğimiz enerjinin yüzde 75'i doğalgaza bağlı. İran, Rusya şalteri indirdiğinde ülkenin yarısından fazlası elektriksiz kalacak. 150 bin kişilik nüfusun yüzde 42'si sanayiden geçiniyor, yüzde 41'i hizmet alanında çalışırken, yüzde 5'i tarım alanında çalışıyor. Bu yüzde 42'lik kesim elektrik olmayınca ne yiyecek? Bu rakamlar önüne koyulduğunda devlet önlem almak zorunda. Devlet hesap yapmış, milyon dolarlık rezerv var; ''nasıl dışa bağımlılığı azaltırız'' diye bir karar almış. ''İnsanlar nefes alamıyor'' diye verileri bakanlığın önüne koyunca bakanlık illaki bir adım atacaktır" şeklinde konuştu.

 

“CAMLARI AÇAMIYORUZ”

 

AK Partili meclis üyesi Ayhan Çitil’de “  Fabrikaların atıklarının havaya karışmasının yanı sıra arıtmalarının çalışmaması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi neler yapıyor?  Bunu geçmişteki belediyeleri de katarak konuşuyorum. Herhangi bir önlem alındı mı? Bunlarla ilgili hiçbir şey yapılmadı Çorlu'ya gidene kadar camları açamıyoruz. Devlet bunla ilgili ne yapıyor” sorularını yöneltti.

 

“KENDİ GÖZLERİMİZLE GÖRDÜK”

 

Konuyla ilgili konuşan Başkan Akay”  Geç kalınmış işler var. DSİ Çerkezköy'e arıtma tesisi yapıyor. Önümüzdeki 1 veya 2 ay içersinde arıtma tesisi devreye alınacak. TESKİ 14 Temmuz'da temel attı, kollektör hattının çalışmaları devam ediyor. Çerkezköy'ün derelerine akan kollektör, atığı toplayacak, Veliköy'deki arıtmaya oradan da derin deşarjla Marmara'nın ilerisine götürecek. Cumhuriyet Mahallesi'nin kanalizasyonu ormana akıyor. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki kanalizasyonu kollektör hattına toplayarak derelere akmasının önüne geçeceğiz. Geçtiğimiz aylarda dere ıslahın kontrolüne gittiğimizde kavakdere'ye deşarj olan kaçak hatları kendi gözlerimizle gazetecilerle gördük" dedi.

 

“KASIM AYINDA BİTECEK”

 

Akay “ Çerkezköy Çorlu deresinin kollektör hattı bağlantıları kopacak. 32 tane gecekonduyu kaldırmak durumunda kaldık. O hatların kanalizasyon atığı kavak dereye akıyordu. Yıldırım Beyazıt Mahallesi'nde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyordu. OSB'nin de kendi arıtma tesisleri var. Kaçak olanları da dere ıslahıyla çözmeye çalışıyoruz. Kızılpınar'da 70 kilometre kazı yapıldı, alt yapı arıtma ve Çerkezköy Çorlu deresi boyunca yapılacak kollektörün inşaatı aynı proje içersinde. Ekiplerin tamamı Mart ayında 6 katına çıkarılarak  ve işler 6 kat daha hızlanacak. Kızılpınar'da Büyükşehir'e ait ana arterlerin tamamının asfaltını yaptıracağız. Teslim edilen adalarda bölüm bölüm çalışma yapılsın istiyoruz. Nisan ayı itibariyle Büyükşehir ve Çerkezköy Belediyesi asfalt ve kaldırım çalışmalarını yapacak. Yer altı çalışmaları Kasım 2017'de bitecek.  Yerüstü 2018'in başında bitecek” diye konuştu.

 

GÜNDEM MADDELERİNE GEÇİLDİ

 

Konuyla ilgili Meclis Üyelerinin olumlu ve olumsuz görüşlerini bildirmesinin ardından kömürlü termik santralin etkilerini yerinde tespit etmek, görmek için termik santral olan noktalara geziler düzenlenmesi yönünde çalışmalara başlandığı Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından meclis üyelerine açıklandı. Meclis toplantısı ise ilçe sınırları içerisinde muhtelif parsellerdeki Belediye hisselerinin satışının müzakeresinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na ve Züleyha Şişman Vekili Av. Engin Özden’in G.M.K.P. Mahallesi 1478 ada 1 parsele ilişkin itiraz dilekçesi de İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesi ile başladı. 

 

KİRA BEDELİ KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

 

Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 24.01.2017 tarih 09 sayılı Kızılpınar Mahallesi 308 ada 16,17 ve 18 parsellere ilişkin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü raporu hakkındaki müzekkeresinin müzakeresinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 23.01.2017 gün ve 98 sayılı Veliköy Açık Hava Düğün Alanı’nın kira bedelinin belirlenmesi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi görüşülmek üzere Tarife Komisyonu’na havale edildi.

 

KENTPARK’A TAŞINMAZLAR TAHSİS EDİLECEK

 

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Şubat ayı Meclis Toplantısı’nın ilk oturumu Zabıta Müdürlüğü’nün 23.01.2017 gün ve 294 sayılı Çerkezköy Belediye Başkanlığı ile Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü arasında ortaklaşa yürütülen ve sözleşmesi imzalanan KGYS-EDS Projesi kapsamında alımı yapılan 7 adet aracın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü hizmetlerinde kullanılmak üzere şartlı hibe edilmesi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresinin görüşülüp, araçların sadece Çerkezköy Emniyet Müdürlüğü sorumluluk alanı içerisinde kullanılması şartı ile hibe edilmesi oy birliği ile kabul edildikten sonra İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün 23.01.2017 gün ve 181 sayılı Belediyemizde dolu bulunan 4 adet kadroda derece değişikliği yapılması hakkındaki müzekkeresinin müzakeresi de oy birliği ile kabul edildi. Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 25.01.2017 tarih 10 sayılı İlçemiz İstasyon Mahallesi 119 ada 24 ve 25,29 nolu parseller, 117 ada 1 ve 2 nolu parseller ve 268 ada 1 nolu parsel ile G.M.K.P. Mahallesi 44 ada 15 ve 18 nolu parsellerde kayıtlı taşınmazların ‘Kent Parkı’ yapılmak amacıyla tahsisi hakkındaki müzekkeresinin müzakeresinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından gündeme sonradan ilave edilen Plan ve Proje Müdürlüğü’nün GMKP Mahallesi 45 ada 1 parselde takas yapılması talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi ve 2 adet boş kadroda derece değişikliği yapılması oy birliği ile kabul edildi. 

 

KIZILPINAR VE VELİKÖY BÖLÜNMEYECEK

 

Gündemin son maddeleri olan Veliköy ve Kızılpınar Mahallelerinin artan nüfus yoğunluğu ve coğrafi büyüklük gerekçe gösterilerek bölünmesi talebi oy çokluğu ile red edildi. Şubat ayı Meclis toplantısının ilk oturumunu tamamlayan Çerkezköy Belediye Meclisi, Komisyonlara gönderilen konuları karara bağlamak üzere Cuma günü saat 15.00’da yeniden toplanacak.