Kayseri Çerkezköy'de umut ışığı olur mu?

Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tükettiği elektriğin yüzde 20'sini güneş panellerinden karşılarken, Çerkezköy'ün gündemini meşgul eden Termik Santralin yerine güneş ener

GÜNDEM 26.01.2017 20:28:00 0
Kayseri Çerkezköy

Çerkezköy’e yapılması planlanan Termik Santral konusu gündemi meşgul etmeye devam ederken, Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje ile gündüz tüketilen elektriğin yüzde 20’sini güneş panellerinden karşılıyor. Bölgemizde elektrik ihtiyacının karşılanması için termik santralin yapımının konuşulduğu bu günlerde Kayseri'de gelen haber Çerkezköy’e umut ışığı olur mu? Sorusunu akıllara getirdi.

 

51 MEGA WATT KURULU GÜCE SAHİP

 

Bölgedeki fabrikaların elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla, KOSB'un hemen yanı başında kurulan ve Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali konumundaki tesis, yıllık 51 mega watt kurulu güce sahip. KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan güneş enerjisi santrali hakkında yaptığı açıklamada, “22 milyon metrekarelik alanla Türkiye'nin en büyük 5. organize sanayi bölgesiyiz. 70 bin kişinin istihdam edildiği OSB’de 6 mega watt üretimle başladık” ifadelerine yer verdi.

 

KAPASİTE BİR YIL İÇİNDE 51 MEGAVATA ÇIKARILDI

 

Görevi devraldıktan sonra güneş enerjisinden elektrik üretimine daha ciddi yatırımlar yapma kararı aldıklarını açıklayan Nursaçan, “50 milyon dolar yatırımla güneş enerjisinden 51 megavat üretim sağlar hale geldik. 2016 yılı itibarıyla da büyük çoğunluğunu bitirmiş durumdayız. Yaklaşık 6 megavatlık bir tesisken 1 yıl içinde kapasiteyi 51 megavata çıkardık” diye konuştu.

 

GÜNDÜZ TÜKETİLEN ELEKTRİĞİN YÜZDE 20’SİNİ KARŞILIYOR

 

Kurulan tesis ile gündüz kullanılan elektriğin yüzde 20'si tesis sayesinde çevreci enerjiyle sağlanabiliyor. Hatların fazla meşgul edilmediği tesiste üretilen enerji yanı başında ki işletmelerde kullanılabiliyor. Tesisin ülkenin 7 milyon dolarlık doğalgaz ihtiyacını azalttığı ve yaklaşık 60 bin konutun aydınlatma kapasitesine sahip olduğu öğrenildi.

 

ENERJİ ÜRETİMİ 45,5 GİGA WATT SEVİYEYE ULAŞTI

 

Güneş ve rüzgâr enerjileri, başta İsveç, Finlandiya ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin başlıca enerji kaynağı olma yolunda hızla ilerliyor. Haziran 2016'da gündüz saatlerinde Almanya'da güneş ve rüzgâr kaynaklı enerji üretimi 45,5 giga watt seviyesine ulaştı.

 

GENİŞ BİR KULLANIM ALANI VAR

 

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı gün geçtikçe daha da artmaya devam ediyor. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahipken, güneş enerjisi; temiz, yenilenebilir ve sınırsız bir kaynak olması itibariyle birçok uygulama alanına sahiptir. Elektrik üretiminden ısıtmaya, sıcak su elde edilmesinden aydınlatmaya kadar oldukça geniş bir kullanım alanı vardır.

 

2647 KİŞİNİN GÜNLÜK İHTİYACI KARŞILANABİLİYOR

 

KOSB Güneş Enerjisi Santrali ortalama 8 milyon 760 bin kilovatsaat elektrik üretimi ile 2 bin 647 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabildiği ifade edildi. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ