Suriyeli çocuklar bu kaçakçıyı dört gözle bekliyor

Kızı Yasemin'in "Baba bu oyuncakları Suriye'deki çocuklara götür. Oyuncakları kaybolmuştur" sözüyle harekete geçen Suriye asıllı Finlandiya vatandaşı 44 yaşındaki Rami Adham ü

GÜNDEM 24.01.2017 20:30:00 0
Suriyeli çocuklar bu kaçakçıyı dört gözle bekliyor

GÖZLEMLEDİKLERİNİ ANLATTI

 

Dün Çerkezköy Belediyesi Başkanı Vahap Akay'ı makamında ziyaret ettikten sonra gazeteci Şaban Kardeş'i Marmara Haber Gazetesi'nde ziyaret ederek yöneltilen soruları yanıtlayan 44 yaşındaki Rami Adham, Suriye'de yaşanılanları, gözlemlediklerini ve terör örgütlerinin Ortadoğu'da açtığı derin yara izlerini anlattı. Savaş mağduru yüz binlerce çocuğa, hayatını riske ederek oyuncak götüren Rami Adham, hayat hikayesini ve yaşadığı olayları teker teker anlattı. Rami Adham, Çerkezköy'e Mehmet Can Danyeli'nin davetlisi olarak gelirken, röportajın da tercümanlığını yapan isimde Danyeli oldu.

 

“ORAYA ELİ BOŞ GİDEMEZSİN”

 

2012 yılında Suriye'de yaşanan olayları televizyonda takip ettiği esnada evden oturarak bir sonuç elde edilemeyeceğini anladığını ifade eden Rami Adham, Suriye'ye gitmek istediğini ailesine anlatmasının ardından 3 yaşındaki küçük kızı Yasmin'in ''Oraya elin boş gidemezsin, o çocuklara oyuncak götürmelisin'' demesi üzerine tüm oyuncaklarını babasına vermesinin bu kampanyanın başlamasında ana etken olduğunu ifade etti. 4 buçuk yılda 28 kez Suriye'ye giriş çıkış yaptığını kaydeden dünyaca ünlü yardımsever Rami Adham, Finlandiya'da yaşayan Avrupalıların kendisine destek verdiğini ve kurdukları dernekte hem para hem de oyuncak toplayarak iletmek üzere 2 ayda bir Suriye'ye gitmek üzere yola çıktığını ifade etti.

 

ONLARI YALNIZ BIRAKMAK TARİFSİZ BİR HÜZÜN

 

Gazeteci Şaban Kardeş'in ''Hayatınızı tehlikeye atarak Suriye'deki çocukların yüzünü güldürmek için türlü badireler atlatıyorsunuz bu işin zorlukları neler?'' sorusunu yanıtlayan Rami Adham, "En çok zorlandığım nokta Suriye'ye ulaşıp çocuklara hediye verdikten sonra o mutluklarına şahit olup, oradan ayrılmak sanırım en zor olan şey. Vicdanen onları orada yalnız bırakmak tarifsiz bir hüzün" ifadelerini kullandı. Kendisini en çok yaralayan şeyin oyuncak hediye ettiği bir çocuğun konuşurken kurşunlara hedef olarak hayatını kaybetmesi olduğunu ifade eden Adham, Halep'teki çocukların kendilerini unutulmuş hissettiklerini ve yalnız olduklarını düşündüklerini kaydetti.

 

“TÜRKİYE'DE YARDIM VAKIF AÇACAK”

 

Son 2 yıldır yaşadığı en büyük zorluğun Türkiye'den Suriye'ye geçmek olduğunu dile getiren Adham, tel örgülerden atlarken ellerinin parçalandığını ve Jandarma güçlerinin üzerine köpekleri saldığını ve hatta canını zor kurtardığını kaydetti. Finlandiya vatandaşı olduğu için yüzlerce ülkeye vizesiz giriş yapabilmesine rağmen güvenlik gerekçesiyle kendi memleketi olan Suriye'ye giriş yapmamanın kendisini çok üzdüğünü kaydeden oyuncak kaçakçısı, Türkiye'de bir yardım vakfı açarak askeriyeden geçişler için gerekli izinleri almaya çalışacağını ifade etti.

 

DİLEĞİM BARIŞIN SAĞLANMASI

 

Gazeteci Şaban Kardeş'in ''Gelecekte kendinizi nerede görüyorsunuz? Tüm bu yapmış olduğunuz yardımların ardından gelinecek noktanın ne olduğunu düşünüyorsunuz?'' sorusunu yanıtlayan Rami Adham, "Şu an için hedefim: Suriye'de bulunan savaş mağduru yüz binlerce çocuğa oyuncak ulaştırarak, mutluluklarına şahit olmak ve bunu sürekli hale getirmek. Elbette dileğim barışın sağlanması. Türkiye yardım konusunda daha önce daha rahat bir şekilde hareket edebiliyordu fakat ülkenizde yaşanan darbe girişiminin ardından işler çok zorlaştı" dedi.

 

ŞABAN KARDEŞ DESTEK VERDİ

 

Gazeteci Şaban Kardeş ise oyuncak kaçakçısı olarak dünyaca tanınan Rami Adham'ın yürüttüğü kampanyaya destek vermek amacıyla bir girişimde bulunabileceklerini ve gerek Belediye Başkanı Vahap Akay ve STK temsilcileri ile ortak bir projeye imza atabileceklerini ifade ederken, Bayırbucak Türkmenlerine yardım amacıyla hareket eden ve kendisinin de içinde bulunduğu 3 yardım TIR'ının Suriye'ye ulaşmasını sağladıklarını ve gerekirse Rami Adham'a da giriş ve çıkışlarda yardımcı olabileceklerini ifade etti. 23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Suriyeli çocuklar için bir kampanya başlatabileceklerini kaydeden Kardeş, Suriyeli çocukların mutluluğu için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

 

HİZBULLAH'IN ÖLÜM LİSTESİNDE

 

Halep'ten sonra İdlib'e de yardım edeceklerini kaydeden Adham, İHH'nın Halep'te yoğun bir çalışma yürüttüğünü ve milyonlarca insana yardım götürdüğünü ifade etti. Her 2 ayda bir Halep'e ulaşmak üzere yola çıktığını kaydeden Rami, eşinin kendisini bu sürede merak ettiğini, korktuğunu, hayatta olup olmadığını whatsApp'taki son görülmesine bakarak anladığını ve eğer ölürse şehit olacağı için eşinin içinin huzurlu olduğunu söyledi. Yalnız başına bu kampanyayı yürüttüğünü ifade eden oyuncak kaçakçısı, 150 bin euro ile Atmah'ta yardım yapıldığını da dile getirdi. Kendisinin terör örgütü Hizbullah'ın ölüm listesinde olduğunu kaydeden Adham, giriş yapmadan önce haber gönderdiğini ve duruma göre Suriye'ye giriş yaptığını ve her gidişinde 600 700 oyuncakla gittiğini kaydetti. Adham, Suriyeli çocukların kendisini ''çılgın'' olarak nitelendirdiğini söyledi.

 

DEAŞ'IN YAŞATTIĞI KORKU DOLU ANLAR

 

Bir sonraki gidiş tarihini güvenlik açısından söylemek istemeyen Adham, terör örgütü DEAŞ'ın bölgede önemli bir tehlike olduğunu ifade ederken DEAŞ'lı teröristlerle yaşadığı bir vakayı anlattı. Adham, "Korumalarımla Halep'e giderken, DEAŞ'lı teröristler önümüzü kesti ve aracımızı durdurdu. Birçok kontrol noktalarından geçtikten sonra korumalarımdan birisi kesinlikle konuşmamam gerektiğini söyledi. Bana ''Halep'te ne işin var? Sen şeriat istemeyenlerden misin?'' diye sordular ve benim Müslüman olmadığımı söylediler. Buna çok kızdım ve ona ''Sen kim oluyorsun da bana Müslüman değilsin diyebiliyorsun bunu yalnızca Allah bilebilir" dedim hemen bizi yere yatırdılar 20 kişi kadar başımızda toplandı ve korumam bana yönelerek ''Konuşmaman gerekiyordu, hepimizi öldürteceksin'' dedi. Bizi 7 saat kadar beklettikten sonra, korumaların silahlarını alarak salıverdiler. Fakat kamyonumuzdakilerin yarısını almışlardı" dedi.

 

ESAD VE PYD BİRLİKTE HAREKET EDİYOR

 

Gazeteci Şaban Kardeş, "Zamanında baba Esad, pkkyı yıllarca besledi ve Suriye toprakları içerisinde bir güç olarak bulundurdu. Peki Suriye bugün pyd'den de çok çekiyor. Acaba Suriye rejimi yada halk bir pişmanlık duyuyor mu?" sorusunu yöneltti. Rami Adham yöneltilen soruya, "Bugün Esad ve pyd birlikte hareket ediyor. Kesinlikle halk ve hükümet o dönemlerde de bu konu hakkında ters düşmüştü. Halk Esad'dan nefret ettiği kadar pkk ve pyd'den de nefret ediyor" dedi.

 

GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE GÖRMEK İSTEMİYORLAR

 

Suriyelilerin Türk hükümetine yaklaşımını ve bölgede sürekli değişen güç dengelerinde, güçlü bir Türkiye istemeyen dünya güçlerinin bir dizi senaryolarına maruz kalındığını ifade eden Adham, "Türkiye hakkında Suriyeliler iyi şeyler düşünüyorlar. Türk hükümeti çok büyük destek sağladı bu süre içerisinde, belki de Türk hükümeti bugün yürüttüğü dış politika 2 yıl önce yürütmüş olsaydı bunlar olmayabilirdi. ABD, AB, Rusya, İran, İsrail gibi küresel güce sahip ülke ve kuruluşlar bölgede güçlü bir Türkiye görmek istemiyorlar. Türkiye'yi zayıflatmanın yolunun ise düşmanlarını beslemekten geçtiğini düşünüyorlar” diye konuştu

 

DEAŞ NASIL BU NOKTAYA GELDİ?

 

DEAŞ'ın çok güçlü bir örgüt olmasa da tehlike arzettiğini belirten Adham, Musul'un DEAŞ'lıların eline geçtiği zaman sadece ellerinde militan olarak 800 kişi bulunduğunu kaydetti. Musul'da o dönem bulunan 100 bin civarında Şia askerinin kaçtığını ve kaçarken arkalarında 8 milyar dolar para ve binlerce silah bıraktığını böylelikle DEAŞ'ın güçlenmesi için bir yol açıldığını ifade etti. Adham, Türkiye ekonomisinin bir süredir zayıfladığını fakat savaşın ardından tekrar güçleneceğini düşündüğünü belirtti.  İleride çocuklarını Suriye'ye getirmek istediğini kaydeden Adham, bunun için planlar yaptığının altını çizdi.

 

Haber / Celal KARAKURT