Çerkezköy içilebilir suyuna sahip çıkıyor

Çevresel felakete yol açan evsel atık yağların kanalizasyona karışması sonucu her 1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebiliyor. Çerkezköy Belediyesi Teknik Hizmetler Biriminin kontrolünde olan evse

GÜNDEM 23.01.2017 21:31:00 0
Çerkezköy içilebilir suyuna sahip çıkıyor

1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE İÇME SUYUNU KİRLETİYOR

 

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilirken, bunun yaklaşık 350 bin tonu bitkisel yağ atığı olarak tüketilemez hale gelmekte. Su ve toprağa karışması halinde çevreye ciddi zarar veren bitkisel atık yağlar, evsel atık su kirliliğinin de yüzde 25'ini oluşturuyor. Her 100 kişiden 90'ı kullanılmış atık yağları lavaboya dökerek temizlerken; lavaboda dökülen yağlar atık sularla birlikte kanalizasyonlara, göllere ve denizlere karışıyor. Yağlar çöpe döküldüklerinde ise çöplük alanlarda önce toprağa daha sonra kullanılabilir yer altı sularına karışıyor. Yapılan araştırmalara göre 1 litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirleterek temel yaşam kaynağı olan suyu kullanılamaz hale getiriyor.

 

TEKNİK HİZMETLER BİRİMİNDE DEPOLANIYOR

 

Çerkezköy'de bulunan hane, lokantalar, sanayi mutfakları, oteller,  motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerlerden aylık ortalama olarak 10-12 bin litre civarında çıkan bu atık yağlar, Çerkezköy Belediyesi Teknik Hizmetler biriminde depolandıktan sonra belediyenin yapmış olduğu anlaşma gereği işletmesi Düzce'de bulunan bir özel firma tarafından periyodik zaman dilimlerinde alınıp işlenerek tekrar farklı alanlarda kullanıma hazır hale getirmek ve biyodizel üretmek amacıyla yetkili firmaya teslim ediliyor.

 

EVSEL ATIK YAĞINI GETİRENE HEDİYE VERİLİYOR

 

Çerkezköy Belediyesi Teknik Hizmetler Birimi yetkilisi Çevre Mühendisi Mehmet Furkan Akar'ın konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada, evsel atık yağları belediye hizmet binasına getirerek teslim eden duyarlı kişilerin yanı sıra lokanta ve otel gibi işletmeler yüzlerce litre evsel atık yağını belediye birimlerinin almasını talep edebiliyor. 5 litre altında evsel atık yağını belediyeye teslim eden duyarlı kişilere çam tohumu hediye edilirken, 5 litrenin üzerinde evsel atık yağ teslim eden kişi ve işletmelere temizlik ürünleri hediye ediliyor.

 

10-12 BİN LİTRE ATIK YAĞ DEPOLANIYOR

 

Aylık ortalama olarak 10-12 bin litre evsel atık yağ depoladıklarını kaydeden Akar, "Daha önce belediye olarak 20 bin haneye konuya ilişkin magnet dağıtarak bilinç oluşturmak istedik. Çalışmamız sonucu birçok duyarlı vatandaşımız evindeki atık yağını bize getirerek içilebilir temiz suyumuza sahip çıktığını gösterdi, keza işletmelerin de aynı duyarlılığı göstermesinden dolayı son derece mutluyuz. Gerek çevre temizliği gerekse atık yağların geri dönüşüme dahil edilmesinden dolayı ekonomiye sunulan katkının artmasında önemli bir etken olduğunu düşünüyorum. Temiz, içilebilir suya sahip çıkmak her  vatandaşın asli görevlerinden birisidir" dedi.

 

BİYODİZEL ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR

 

Evsel atık yağların yetkili firmalarca geri dönüşüme kazandırılması sonucu, elde edilen biyodizel, motorine ve fuel-oil'e alternatif olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Ozon tabakasına olan olumsuz etkiler diyodizel kullanımında dizel yakıta nazaran yüzde 50 daha az olduğu bilinirken, bilim insanları tarafından asit yağmurlarına neden olan kükürt bileşenlerinin biyodizel yakıtlarda yok denecek kadar az miktarda bulunduğu ifade ediliyor.

 

Haber / Celal KARAKURT