Akay: Bugün sahip çıkmazsak yarın çok geç olacak

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay dün muhtarlara verdiği kahvaltıda Çerkezköy'e kurulması planlanan termik santral konusunda brifing verdi. Çerkezköy'ün geleceğine herkesin sahip çıkmak

GÜNDEM 18.01.2017 20:48:00 0
Akay: Bugün sahip çıkmazsak yarın çok geç olacak

MUHTARLARLA BULUŞTU

 

Glory Area’da düzenlenen kahvaltıya Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcıları Esengül Güven ve Kemal Gümüş ile muhtarlar  katıldı. Toplantıya katılan muhtarların mahallelerinde yaşanan sorunlarını tek tek dinleyen Akay, Çerkezköy’ün gündemini meşgul eden kömürlü termik santral hakkında bilgiler verdi.

 

“TOPLANTI YAPMIŞLAR”

 

Tekirdağ’da Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği seminer hakkında konuşan Akay “ Tekirdağ’da Cuma günü 6 tane öğretim görevlisi muhtarlar, öğretmenler ve kamu kurumları da içine alacak manzarada bir seminer  düzenlemişler. Çerkezköy’e termik santrali yapılması konusunda Türkiye’nin enerji ihtiyacını da öne koyarak bir açıklama ile toplantıyı gerçekleştirmişler. Toplantıda termik santral yapılması adına kamuoyunu oluşturalım, zararı yoktur hatta faydaları vardır sonucunu çıkaracak açıklamaya getirmiş durumdalar” açıklamasında bulundu.

 

“DOĞRU YÖNTEM OLDUĞUNU ASLA KABUL ETMİYORUM”

 

Akay “ Çerkezköy’de yaşayan ve nefes alan herkesin mutlaka ortaya bir yorum koyması gerekiyor. Toplantıya muhtarlar çağırılmış ki zaten şehrin seçilmiş insanlarıdır. Bunun içinde meclis üyeleri ve belediye başkanları da var. Yani vatandaşın bizler temsilcisiyiz. Bu çerçevede muhtarlara anlatmak tarif etmek doğru ama kamu görevlileri üzerinden okul müdürleri öğretmenlere kendi toplantılarında çocuklara termik santrali güzel bir şey olduğunu anlatacaksınız diyorlarmış. Önce bu müdürler ellerini vicdanlarına koyacaklar. Öğretmenlerin elleri vicdanlarında olduğuna inanıyorum ama bunu bu şekilde tarif etmenin doğru yöntem olduğunu asla kabul etmiyorum” diye konuştu.

 

“RESMEN KOMEDİDİR”

 

Seminerde şampuan ve krem malzemeleri dağıtıldığını kaydeden Akay “ 6 hoca gelecek olayı sempatikleştirmeye çalışarak hemikli şampuan, hemikli maske, hemikli yara merhemi ve sabun dağıtacak. Bizde bu olayı yumuşatarak sempatik hale getirelim ve termik santral zaten kötü bir şey değil.  Kömürlü termik santral hiç kötü bir şey değil gibi olayı bu çerçeveye bağlamak komedidir. Bu malzemeleri veren arkadaşlar bu malzemeleri evlerinde kullanıyorlar mı merak ediyorum. Ayrıca buraya gelen kişilerin evlerine 7 kilometre yakında termik santrali var mı yok mu onu da merak ediyorum” dedi.

 

“SU 130-150 METRELERE İNECEKTİR”

 

Akay “ Dağıtılan el broşürlerinde ise Termik santral bir evin bacası kadar zararı vardır deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Termik santral olan termik santral olan alanlarda yaşamak isterler mi? Çocuklarını orada büyütmek isterler mi? Siz termik santrali yapacaksınız ve Çerkezköy’ün suyunu kullanacaksınız. Şu anda 120 metrede olan suyunu kullanacaksınız. Bu su 130-150 metrelere inecektir. Siz bu bacaları diktiğiniz zaman ısı dengesini bozacaksınız. Geçtiğimiz hafta yağan ve şikayet ettiğimiz karı bir daha göremeyeceğiz. Çayırdere de ve bu bölgede tarım alanları var. Bu alanlarda dekoltelerde hiçbir değişiklik olmayacak diye yazacaksın. Böyle bir şey olabilir mi. Türkiye de 30-35 tane termik santral var gidelim bakalım. Bu kadar kolay tarifle geçiştirelim tarzıyla yürüyemeyiz” diye konuştu.

 

“YARIN ÇOK GEÇ OLACAK”

 

Çerkezköy’ün geleceğine sahip çıkmak zorunda olduklarını kaydeden Akay “ Ben kendi adıma söylüyorum mutlaka enerji ihtiyacı var ve bunu da kabul ediyoruz. Bu doğrultu da alternatif enerji kaynaklarını konuşmak zorundayız. Hidroelektrik santrallerini gelip kursunlar destekleyelim. Ama kömürlü termik santrale şiddetle karşı çıkıyoruz. Kendi baktıkları alanda eksiklik var. Burada ki mevcut kömür yatakları üzerinden yerli kömürü kullanacağız. Kendi enerjimizi üreteceğiz diyorlar. Ergene’de ki ÇED raporunda petrokok ve ithal kömürde işletebilir ibaresi bulunuyor. Şimdi bu şekilde bir manzarayla başlayacaksınız ve ikinci aşamada petrokok ve ithal kömür yakacaksın sonra yürüyüp gidecek.Buna bugün karşı çıkmazsak yarın çok geç olacak. Havamız, suyumuz ve toprağımız gidecek” dedi.

 

“KENDİMİZDEN KAÇMIŞ OLURUZ”

 

Akay “ Çerkezköy bölgenin çekim merkezi haline geldi. Nüfusumuz 150 bine yaklaştı ve her yıl yüzde 10 büyüyoruz. Çerkezköy ciddi anlamda sanayisi ve ticareti ile güçlenen bir ilçe oldu. Çerkezköy kabuğunu kırmış daha da ileriye gitmeye çalışıyor. Şimdi burada iş yapan daire üreten müteahhitleri, vatandaşları, sabah 8 de gelip akşam 5’te giden insanları artık Çerkezköy tutmaya başladı. Çerkezköy’de yaşayanlar ilçeye katma değer katmak istiyorlar. Çerkezköy’ü neden bu hale getirmek istiyorsunuz. Bugün yorum yapamaz sessiz de kalırsak cevap vermezsek kendimizden kaçmış oluruz” açıklamasında bulundu.

 

“BU KONUYU SİYASETE BULAŞTIRANLAR VAR”

 

Bu konu hakkında hiçbir platformda siyaset yapmadığını kaydeden Akay “ Bu konuyu siyasete bulaştırmaya çalışanlar var. Ben sadece Çerkezköy diyorum. Bu soruları sordukça konuştukça iktidar partisi ilçe başkanı hariç bütün ilçe başkanları çoğunlukla herkes bu konuda yorumunu ortaya koymaya başladı.AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye “ Termik Santral istiyor musun? İstemiyor musun?” diyerek soru sordum. Bu soruya 60 kilometre ötedeki il Başkanından cevap geldi. Ben bu soruyu İl Başkanına değil İlçe Başkanına sordum. 60 kilometre mesafede yaşayan vatandaş termik santral yapılsın diyemez.Bu konuya cevabı buradaki arkadaş verecek. Nefes alan sorumluluk sahibi olan, yarın öbür gün çocukları Çerkezköy de büyüyecek arkadaş cevap verecek. 60 kilometre de ki arkadaş cevap vermeyecek. 60 kilometre mesafedesin, ben burada 7 kilometre alan içinde kalacağım, nefesi ben alacam, çocuklarımız bu dumanı ciğerlerine çekecek sonra sen 60 kilometreden termik santralden bir şey olmaz diyeceksin. Bunun inandırıcı tarafı da yok. Bugün bunu konuşmazsak yarın çok geç olacak. Bugün yapılan bu manzara doğru bir yaklaşım değildir. Şampuanlarla sabunlarla sempatik yumuşak göstermek hoş değil. Buna kendiniz inanıyor musunuz” diye konuştu.

 

“HERKES KARŞI ÇIKSIN”

 

Akay “ Termik santralin yapılmasını isteyenler olayı sempatik ve süsleme laflarla göstermeye çalışıyorlar. Hava aldığımız bir alana termik santrali koyarsak bu şehrin geleceğini karartmış olacağız.  Alternatif enerji kaynakları olsun diyorum ama kömürlü termik santralin Çayırdere Ambardere alanına koymak Çerkezköy’ün hayatını karartmaktır. Çerkezköy’ün hayatını karartanlar yarın bunun vebalini ödemek zorundadır. Siyaseti bir kenara bırakarak Çerkezköy’ün temelinde buluşarak termik santrale hayır demeye bir kere daha davet ediyorum. Bir platform oluşturmaya ihtiyacımız var. Bütün nefes alan herkes seçilmiş herkes bu meseleye bir şekilde eğilmek yorum yapmak ve konuşmak zorunda. O bacalar oraya dikildikten sonra kim ne konuşursa konuşsun olacaklar bellidir. Nefes alan herkesin yorum yapması ve karşı çıkması gerektiğini söylüyorum” açıklamasında bulundu.