Ekonomik zarar çok ciddi rakamlara ulaştı

Cumhuriyet Halk Partisi, organize sanayi bölgelerinde krize neden olan elektrik kesintilerinin önlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.  CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ, ?

GÜNDEM 16.01.2017 20:57:00 0
Ekonomik zarar çok ciddi rakamlara ulaştı

BİR ÇOK FABRİKADA ÜRETİM DURDU

 

Cumhuriyet Halk Partisi, geçtiğimiz yılın son günleri ve yeni yılın başlarında ekonomiyi ve üretimi vuran, İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’daki Organize Sanayi Bölgelerini  krize sokan elektrik kesintilerinin önlenmesi, sorunların ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla  Meclis araştırması açılmasını istedi. Meclis Araştırma önergesinin ilk imzacısı CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kış aylarının gelmesiyle birlikte ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava ve fırtına nedeniyle çok sık yaşanan elektrik kesintilerinin özellikle organize sanayi bölgelerinde krize neden olduğunu belirtti. Yüceer,  hatlardaki iletiminin tam olarak sağlanamaması ve günlerce elektrik sağlanamaması nedeniyle bir çok fabrikada üretimin durduğunu bildirdi.

 

“200 MİLYON TL ZARAR ETTİ”

 

Yüceer, “İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ’da elektrik kesintisi nedeniyle oluşan ekonomik  zararın çok ciddi rakamlara ulaştığını belirterek, Dünyanın birçok bölgesine ihraç ürün gönderen Tekirdağ Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesindeki 242 fabrika günlerce üretim yapamamış,  Veliköy Organize Sanayi Bölgesindeki kesintiler yüzünden 70’e yakın fabrikada üretim durmuştur. Fabrikalarda sadece gece vardiyaları çalışmıştır. Elektrik kesintisi nedeniyle ÇOSB’deki 242 fabrikanın günlük 200 Milyon TL zarar ettiği belirtilmektedir” dedi.

 

TÜRKİYE’YE YAKIŞMIYOR

 

Yüceer, 30 binden fazla işletme ve 300 bine yakın çalışan bulunduğu İstanbul İkitelli OSB ve 16 civarında OSB ve bu OSB’lerde yüzlerce üretici firmanın yer aldığı  Gebze Organize Sanayi Bölgesinde de enerji sıkıntısı nedeniyle krizin çok ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti. İhracatın önemli bir kısmını oluşturan otomotiv sektörünün üretim yapamaması, ana sanayi firmalarına ürün tedarik edememesi sonucu sadece Gebze bölgesindeki sanayi firmalarının da yüzlerce milyon Euro kayba uğradığını ifade eden Yüceer, “TEİAŞ, söz konusu elektrik kesintileri için “ulusal kaynaklı bir sorun” açıklamasını yaparken,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de elektrik kesintilerinin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlayan ve yakın zamanda artarak düzenli hale gelen siber saldırılardan kaynaklandığı, özellikle elektrik üretim ve iletim hatlarımızı kontrol eden sistemlere yönelik çok sayıda sızma girişiminin tespit edildiği ve engellendiği, sızma girişimlerinin, Türkiye’nin ulusal elektrik şebekesinde büyük bir sabotaj hazırlığının da göstergesi olduğunu belirtmektedir” dedi. Cumhuriyet Halk Partili  Yüceer, 21. yüz yıl Türkiye’sine yakışmayan üretimi ve  ekonomiye vuran, OSB’leri krize sokan elektrik kesintilerinin önlenmesi, sorunların ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.