Ergene bir kez daha Meclis'te

CHP Tekirdağ Milletvekili ve PM Üyesi Candan Yüceer, Ergene Nehri'ndeki önü alınamayan kirliliği Meclis gündemine taşıdı. Ergene Nehri için alınan hiçbir önlemin işe yaramadığını söyley

GÜNDEM 4.01.2017 21:43:00 0
Ergene bir kez daha Meclis

ERGENE SİMSİYAH AKIYOR

 

Candan Yüceer, Trakya’nın kanayan yarası zehir saçan Ergene Nehri’ni bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, Istranca Dağları'ndan doğarak Ege Denizi'ne dökülen, bir zamanlar Trakya’ya hayat veren, geçtiği topraklara bereket saçan 280 kilometrelik Ergene Nehri’nin, fabrikaların bıraktıkları kimyasal atıklar, kentsel ve evsel atıklar nedeniyle simsiyah aktığını belirtti.

 

BAKANLARI YÜZMEYE VE BALIK TUTMAYA TRAKYA’YA BEKLİYORUZ

 

Yüceer, yaklaşık 300 bin dekarlık birinci, ikinci ve üçüncü sınıf tarım alanlarının beslendiği en büyük akarsu olan Ergene Nehri’nin Edirne Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde her ay yapılan düzenli su ölçümleri sonucunda, Hükümetin Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarda alındığını iddia ettiği önlemlerin hiçbir işe yaramadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.  Yüceer, 4. derece kirli su halini alan ve tek bir canlı yaşamayan nehrin Uzunköprü’de yapılan ölçümlerinde, suyun içerisinde 30 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiğinin tespit edildiğini bildirdi. Ergene Nehri’nin sadece geçtiği bölgeleri değil, Meriç Nehri ile birleşerek döküldüğü Saroz Körfezi'ni de kirlettiğini kaydeden Yüceer,  yapılan bilimsel araştırmaların Ergene çevresinde yaşayanların kansere yakalanma oranının 3 kat fazla olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Candan Yüceer, “Orman ve Su İşleri Bakan Veysel Eroğlu,Haliç'i temizlediklerini, Ergene’nin çocuk oyuncağı olduğunu, 2015'te Ergene’de yüzeceğini; Bakan Mehmet Müezzinoğlu da 2015 yılında Ergene'de balık tutacağını iddia etmişti. Yıl 2017 oldu, Ergene temizlenmediği gibi felaketin boyutları daha da büyüdü. Her iki Bakanı iddia ettikleri gibi yüzmeye ve balık tutmaya Trakya'ya bekliyoruz” dedi.

 

HASTALIKLAR ARAŞTIRILDI MI?

 

CHP Milletvekili Candan Yüceer, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Ergene’nin kurtarılması için Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde 3.1 milyar TL’lik yatırım yapıldığı iddia edilmesine rağmen suyun daha kirli akmasının nedeni nedir? Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere, Ergene Nehri’nin Tekirdağ’dan geçen bölümlerindeki kirlilik oranı nedir? Ergene Nehri’nin geçtiği yerleşim yerlerinde endüstriyel kirliliğe bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara yönelik bir araştırma yapılmış mıdır? Ergene Nehri’nin döküldüğü Saroz Körfezi’nde suyun kirlilik ölçümü yapılmakta mıdır? Bu ölçümlerin sonuçları nelerdir? 22. Dönemde TBMM’de Ergene Nehri’nin temizlenmesine ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda kirliliğe yönelik tespit edilen hangi somut önlemler hayata geçirilmiştir? 2011 yılından önce Orman ve Su İşleri Bakanı Sn Veysel Eroğlu “Bizim hedefimiz 2014 yılında Ergene Nehri’ni temiz bir hale getirmek. Biz Haliç'i temizlemişiz, bizim için bu çocuk oyuncağı” demiştir. Daha sonra Sayın Bakan 2015 yılında Ergene’nin tertemiz akacağını ve Ergene’de yüzeceğini iddia etmiştir. Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu da 2013 yılında “İnşallah iki yıl sonra hep birlikte Ergene'de balık tutacağız” ifadelerini kullanmıştır. Bu söylemler ışığında Ergene’ye yönelik vaatler ne zaman hayata geçirilecektir? Ergene ne zaman temiz akmaya başlayacaktır?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Menşure KARDEŞ