Edirne 'Engelsiz Kent' olma yolunda

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın 'Engelsiz Kent Edirne' hedefiyle çıktığı yolda, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hizmete kazandırdığı 'Engelsiz Yaşam Merkezi?

GÜNDEM 30.12.2016 21:09:00 0
Edirne

DIŞARIDAKİ İŞLERİNİ RAHATLIKLA HALLETMELİ

 

Engelli vatandaşların eğitimden spora, tiyatro salonundan, çocuklar için oyun oynayabilecekleri odaların bulunduğu Engelsiz Yaşam Merkezi'ni Edirnelilerin hizmetine sunan Edirne Belediyesi, engelli bireylerin ailelerine yönelik ‘İlk Yardım Eğitimi’ düzenlendi. Engelli vatandaşların ve ailelerin katıldığı eğitimde Edirne Belediye Başkanı Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, ‘Basınç ülserleri; önleme ve tedavi’ yöntemleri hakkında bilgi verdi. Tanrıkulu’nun konuşması işitme engelli vatandaşlar için de işaret diline çevrildi. Edirne Belediyesi’nin kenti engellilere yönelik dizayn etmek için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Tanrıkulu, “Bir engellinin sabah evden çıktığında bütün işlerini rahatlıkla halledebileceği bir kent yaratma hedefimiz var. Kentin belli noktalarına yürüme engelli vatandaşların için Akülü Engelli Aracı Şarj İstasyonları kurduk. Bir kenti eğer engellilere yönelik dizayn ederseniz, aslında herkes için dizayn edersiniz. Şehrin engelsiz bir kent haline gelebilmesi için hep birlikte elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Engelli yakınları için bir ilk yardım semineri düzenledik. Engelli yakınlarının acil durumda yapması gerekenleri sizlere anlatarak, bu anlamda yardımcı olmak istedik. Bugün basınç yaraları ile ilgili bazı pratik bilgileri vereceğim” diye konuştu.

 

BASINÇ YARALARINA DİKKAT EDİN

 

Ailelere, yatan hastaların yatak seçimlerinden, uyuma pozisyonlarına kadar birçok konuda detaylı bilgi veren Tanrıkulu, dengeli ve yeterli beslenmeye de dikkat çekti. Yatan hastaların çarşaflarının ütülenmesini isteyen Tanrıkulu, “Basınç yaralarına neden olmaması için çarşafın gergin olmasına lütfen dikkat edin. Hastanın yatış pozisyonunu sık sık değiştirin. Basınç yarası, genellikle sürekli aynı pozisyonda yatan hastalarda oluşur. İlk olarak ciltte küçük kızarıklarla başlar. Eğer buna dikkat etmez, ciddiye almaz, önemsemezseniz bu kızarıklıklar ciddi yaralanmalara neden olabiliyor” diyerek, aileleri bu konuda uyardı. 

 

İLK YARDIM KONUSUNDA EĞİTİM

 

Daha sonra ilk yardım eğitmenleri Ayten Sünetçiler ve İnci Özer ise aileleri Temel Yaşam Desteği ve İlk Yardım konusunda uygulamalı olarak bilgilendirdi.

 

Marmara Haber