Müjde asılsız çıktı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın, OECD'nin Türkiye'yi yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçirdiği iddialarıyla ilgili olarak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in yan

GÜNDEM 28.12.2016 19:56:00 0
Müjde asılsız çıktı

İYİ İHTİMALLE RAPOR YANLIŞ ÇEVRİLDİ

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, önergesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin “yüksek gelirli ülkeler” sınıfına geçtiği müjdesinin asılsız olduğunu, bunun sebebinin de  OECD’nin uluslararası göç raporundaki senaryonun, yanlış çeviri olabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin “yüksek gelirli ülkeler” sınıfına geçtiği müjdesinin asılsız olduğu ortaya çıktı. Hatanın sebebi: OECD’nin uluslararası göç raporundaki senaryonun, yanlış çeviri sonucu gerçek sanılması. 

 

DÖRT AYRI SENARYO VAR

 

Öztrak’ın önergesinde yer alan bilgilere göre OECD’nin raporunda, aslında, uluslararası göçün 2030 yılına kadar gelişen ve gelişmekte olan ülkelere etkileri değerlendiriliyor. Raporda, bu değerlendirmeler kapsamında, önümüzdeki döneme dair hazırlanan dört ayrı senaryo var. OECD, bu senaryo varsayımlarının kendi resmi tahminlerine dayanmadığını da raporda belirtiyor.
 

TÜRKİYE HANGİ EKONOMİK SINIFA GİRİYOR?

 

Soru önergesinde, “Raporun iyi ihtimalle yanlış haberleştirildiği, Sayın Cumhurbaşkanının da bu yanlış haber üzerinden millete yanlış bir müjde verdiği anlaşılmaktadır” diyen Öztrak, Başbakan Yardımcısı Şimşek’e şu soruları yöneltti: “OECD, ülkeleri gelir seviyesine göre sınıflandırmış mıdır? Bu konuda resmi bir çalışması var mıdır? OECD’nin böyle bir sınıflandırması var ise Türkiye bir üye ülke olarak hangi ekonomik sınıfa girmektedir? OECD tarafından Türkiye’ye, kamuoyuna açık olmayan rapor ya da not aracılığıyla, ‘Yüksek Gelirli Ülke’ grubuna geçtiği yönünde Bakanlığınıza bir bilgi verilmiş midir? Sayın Cumhurbaşkanının müjde olarak paylaştığı ve yanlış olduğu anlaşılan bilgi, kendisine ekonomi bürokrasisine bağlı kurumlar tarafından mı verilmiştir?” 

 

Marmara Haber