Bunu yaparlarsa Çerkezköy'de kanser vakaları ikiye katlanır

Ambardere'de yapımı planlanan termik santralle ilgili Çerkezköy halkının parti ayrımı yapmaksızın birlikte hareket etmesi gerektiğini vurgulayan eski ilçe başkanlarından Mustafa Ordu, "ÇerkezkÃ?

GÜNDEM 28.12.2016 19:53:00 0
Bunu yaparlarsa Çerkezköy

“SADECE ÇERKEZKÖY’E ZARAR VERECEKTİR”

 

Çerkezköy’e termik santral kurulacağını yaklaşık iki yıl önce yaptığı basın açıklamasında söylediğini kaydeden Mustafa Ordu “2014 yılında yaptığım açıklamada Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde termik santralin kurulacağını söylemiştim. Ne hikmetse o gün dönemin belediye başkanlarından, sivil toplum kuruluşlarından, siyasi parti temsilcilerinden ses çıkmamıştı. İki yıl sonraya döndüğümüzde bir termik santrali daha kurulacağını görüyoruz. Çerkezköy’ün yanı başında eğitim kurumlarının toplanmak istendiği yerde kurulacak olan termik  santralden çıkan küllerde var olan radon gazı Çerkezköy'deki  kanser vakalarını  ikiye katlayacak. Ayrıca, hayatın akışına olduğu kadar doğaya da büyük zarar verecek.” dedi.  

 

 “UZAK YERLERE KURULMASI GEREKİYOR”

 

Termik santrallerden çıkan radon gazının tarım ve orman ürünlerinde kalıcı tahribatlara sebep olduğunu kaydeden Ordu “ Su toprak altından çekileceği için her gün hızla azalan yer altı kaynaklarımız daha da hızlı azalacak, çıkan küllerden oluşan rotan gazı ise kanser vakalarının artışına neden olacaktır. Santralin bacalarından çıkan gazlar yağmur olarak geri dönüyor, toprağın kimyasını bozuyor. Kısacası tarımı hayvancılığı yaşamı ve insanı yok ediyor. Doğaya ve insan yaşantısına bu denli zarar verecek olan bir projeyi onaylamak bölge halkına verilen bir ceza insanımıza yapılan bir ihanettir.”  Diye belirtti.

 

“DAHA ÖNCE BUNU BAŞARMIŞTIK”

 

Ordu “Biz 2002’de sonra Karlıköy’ün binlerce metrekare merasını yok etmek pahasına kurulacak olacak olan cezaevini, halkı rahatsız etmeden tek başımıza Ankara’da yetkililer ile yaptığımız görüşmeler sonucunda engellemeyi başardık. 2008 yılında Tepe Emlak Konutları’ndan bakıldığı zaman görülen Kızılpınar merasının bitişinde  geri dönüşüm çöp tesisini kurmaya çalıştılar. Biz de basın yolu ile yaptığımız çağrı ve mücadele ile ÇTSO’da Ankara’dan 22 kişilik heyet gelip yaptığı toplantılarda bu yeri tahsis ettikleri halde bunu önlemiş olduk.  Şayet bugün de partizanlık ve koltuk kaygısı gütmeden bu haklı davamızı ortak kaygımız olarak Ankara'ya anlatabilirsek, insan sağlığını birinci dereceden tehdit eden bu projenin hayata geçmesini milletçe engelleriz ” ifadelerini kullandı.

 

“ONKOLOJİ SERVİSİ ÇERKEZKÖY VE ÇORLULU HASTALARLA DOLU”

 

Çerkezköy'ün yanı başında Ambardere’de yerleşim ve eğitim alanlarının  yanına kurulması düşünülen termik santralin Çerkezköy’de kanseri vakalarını alevlendireceğini,  doğum vakıalarında da ciddi sıkıntılar yaşanacağını ve vicdan sahibi hiçbir insanın para kazanma uğruna bu katliama ortak olamayacağını kaydeden Mustafa Ordu,  “Yine bu termik santrallerden çıkan kükürt dioksit, azot oksit ve partikül gibi maddeler içerdikleri ağır metallerle insanların merkezi sinir sistemini etkiliyor, anormal doğumlara sebep oluyor ve gelişme öğrenme yeteneğini azaltıyor. Son yıllarda Çerkezköy ve Çorlu’da hayatını kaybeden insanların dörtte üçü kanser nedeniyle erken yaşta öldü. Bu konuda abarttığımı düşünenler varsa her sabah Trakya Üniversitesi Onkoloji servisine giderek oraya tedavi olmaya gelen insanların araçların plakalarına bakabilir. Bu insanların yarısının Çerkezköy ve Çorlu’dan geldiğini görebilirler. Bu santral bu bölgede kurulursa kanserli hasta sayımız maalesef ikiye, üçe, dörde katlanacaktır ki bunun adı da katliam demektir. ” diye konuştu.

 

ORDU ÖĞE’YE ÖĞÜTTE BULUNDU 

 

Mustafa Ordu, açıklamasının devamında Çerkezköy'e yapımı düşünülen termik santralle ilgili herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti. Ordu ayrıca “Çerkezköy ve termik santralle ilgili her konuda birinci dereceden sorumlu kişinin AK Parti İlçe başkanı Abdullah Öğe olduğunu söyledi.  Ak Parti İlçe Başkanı’nın Çerkezköy'deki siyasi hamleleri yerinde ve zamanında yapamadığını, termik santral konusunda bile net duruş sergileyemediğini belirten Ordu, bir taraftan da eleştirdiği Ak Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe'ye öğüt vermeyi ihmal etmedi. Mustafa Ordu“Bugün Çerkezköy’de yapılması planlanan termik santrali önlemek başta oyları ve olurları ile onlara oy veren Çerkezköylüler adına  iktidar partisi ilçe başkanı, ana muhalefet partisi temsilcileri ve milletvekillerin birinci görevidir. Ancak  iki yıldır Ak Parti İlçe Başkanlığı görevini yürüten maalesef iki yıl boyunca Çerkezköy’e faydalı bir yatırım yaptırtamayan Abdullah Öğe, Çerkezköy’e kurulması planlanan termik santrali önlemesi gereken en önemli isimken bunu da başaramamıştır.  Abdullah Öğe, basını da arkasına alarak milletin geleceğine, sağlına yönelik bu toplumsal olayda Çerkezköy halkı ile kol kola omuz omuza olması lazımken maalesef kaçak güreşmeyi tercih etmektedir. İlçe Başkanı Öğe kendi yayın organına haber değeri yok” diyerek toplumun faydasına olan olayları siyasi sebeplerle görmezden gelmektedir. Bu yerel gazetenin editörlüğünü gazete çalışanları mı, yoksa Abdullah Öğe mi yapıyor ? Benim kendisine tavsiyem herkes kendi mecrasında işini en iyi şekilde yapmasıdır.” diye konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ