Edirne Şeyh Bedrettin'i andı

Edirne Belediyesi tarafından düzenlenen 'Ölümünün 597'nci Yılında Şeyh Bedrettin'in Yaşamı ve Felsefesi' paneli önceki gün gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Ed

GÜNDEM 26.12.2016 20:47:00 0
Edirne Şeyh Bedrettin

BEDRETTİN’İN HEYKELİNİ DİKECEĞİZ

 

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Yazar ve Düşünür İhsan Eliaçık ve Akademisyen Erdem Çevik konuşmacı olarak katıldığı panelde açılış konuşmasını yapan Recep Gürkan, panelin düzenleneceğinin açıklanmasından sonra sosyal medyada Edirneli bir hukukçunun, isminin önündeki “şeyh” sıfatı nedeniyle Şeyh Bedreddin’i bir tarikat şeyhi zannetmesinin, ardından da Şeyh Bedreddin’i, “dönemin FETÖ’cüsü” olarak lanse etmesinin, hem Edirne adına hem de hukuk adına çok üzücü olduğunu söyleyerek “İnanıyorum ki o arkadaşımız, o kardeşimiz de söylediklerinden ve yaptıklarından pişmandır” dedi.    Edirneli olan ve aydınlanma felsefesinin sadece Osmanlı’da değil, tüm dünyada öncülerinden olan Şeyh Bedreddin’in heykelini Edirne’ye dikileceğini ifade eden Gürkan, bunun için en uygun yerin Baro ve Adliye’nin arasındaki bir arazinin olduğunu belirtti.

               

ŞEYH BEDREDDİN ÇATIŞMANIN DIŞA VURUMU

 

Başkan Recep Gürkan’ın açılış konuşmasının ardından ilk sözü Akademisyen Erdem Çevik aldı. Çevik konuşmasında“Şeyh Bedreddin gibi birini yaklaşık 600 yıl önce eşitlik, adalet gibi sözleriyle bugünkü kuşaklara aktarılıyor olması ayrı bir anlam ifade ediyor.  Şeyh Bedrettin isyanı, devrimci bir harekettir. Şeyh Bedreddin ulema sınıfı içerisinde yetişmiş önemli bir isimdir.  Osmanlıcılık tartışmalarının olduğu günlerde, başka düşüncelere sahip ezilen halkın da olduğunu görüyoruz. Bu isyan veya bu devrim yenilgiyle sonuçlandı. Bu dönemde saray ve taşra arasındaki çatışmalar çok yoğundu. Yaklaşık 30-40 yıldır kuraklık ve açlık yaşanıyordu. Üretim gerçekleşmiyordu. Şeyh Bedrettin bu çatışmanın dışa vurumudur” dedi.

 

EMEK EŞİTLİĞİNİ SAVUNMUŞTUR

 

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da panelde yaptığı konuşmada, “Edirne, her dönemde Anadolu’nun kurtuluşunda önemli bir yer oynamıştır. Mustafa Kemal’in ve Şeyh Bedreddin’in topraklarında olmaktan oldukça keyif aldığımı belirtmek isterim. Şeyh Bedreddin’in babası önemli kadılardandır. Şeyh Bedreddin ‘Madem herkes tek tanrıya bağlı, ayrı dinlerin anlamı ne’ diyerek dinleri birleştirmeyi hedeflemiştir.  Aynı zamanda İslam’ın kendi içinde farklı mezheplere ayrışmasına anlam vermez. ‘Bu ayrı, gayri niye’ diye soran bir İslam fıkıhçısıdır. Matematik, geometri ve coğrafya eğitimi almıştır ve bu eğitimlerin ne kadar önemli olduğunu savunmuştur.  Binlerce insanı tek anlayış içinde toplayıp, din, ırk ayrımı yapmamıştır.  ‘Güneş hepimizin, doğa hepimizin niçin ekmek hepimizin değildir’ diyerek ekmek ve emek eşitliğini savunmuştur” diye konuştu.

 

BEDRETTİN ÇOK İYİ EĞİTİM ALMIŞTIR

 

Şeyh Bedreddin’in düşüncesi ve felsefesi hakkında bilgi veren Yazar ve Düşünür İhsan Eliaçık da, “Şeyh Bedrettin, o dönemde verilen birçok hükmün eskide kaldığını söyleyen bir İslam Alimidir, hukukçudur. İyi bir eğitim almıştır. Arapça ve Farsça bilir. Geleneksel İslam Alimi, Müslüman, Türk Suni ve Hanefi kültüründen gelmektedir ama sonraki yıllarda ‘Öteki İslam’ dediğimiz görüşe sahip olmuştur’ diyerek kitabı hakkında da bilgi verdi. Soru ve cevap kısmının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, panelistlere teşekkür ederek, hediyeler verdi.

 

Haber / Selin Çalışkan