YANINDA MISINIZ, KARŞISINDA MI?

Çerkezköy halkının büyük tepkisine neden olan Termik Santral konusunu Tekirdağ Milletvekillerine sorduk. AK Partili Tekirdağ Milletvekilleri Ayşe Doğan ve Metin Akgün konuyla ilgili temkinli konuşurken; CHP Tekirdağ

GÜNDEM 19.12.2016 19:09:00 0
YANINDA MISINIZ, KARŞISINDA MI?

Çerkezköylüler, geçtiğimiz ay gündeme gelen termik santral konusuna tepki gösterirken; bu süre zarfında sessiz kalan milletvekilleri ise sessizliklerini Marmara Haber Gazetesi’ne bozdu. AK Partili Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in yoğun programı nedeniyle açıklama yapamadığı konuyla ilgili diğer 5 Tekirdağ Milletvekili görüşlerini gazetemize anlattı.    

 

KAMUOYUNDA FARKINDALIK YARATILMASI GEREKİYOR

 

Ankara’da gündemin oldukça yoğun olduğunu belirten CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Gündem o kadar yoğun ki neredeyse nefes bile alamıyoruz. Bir yandan ülkeye Başkanlık Sistemi dayatılıyor, bir yandan da canlı bombalar patlıyor. Diğer taraftan da Tekirdağ’ın sorunlarına çözüm aramaya çalışıyoruz. Termik santral konusu da bunlardan biri. Konuyla ilgili daha önce TBMM’ye soru önergesi sunmuştum. Fakat elbette bu yeterli değil. Kamuoyunda termik santral ile ilgili farkındalık yaratılması gerekiyor. En kısa zamanda konuyu tekrar TBMM’de gündeme getireceğim” dedi.

 

PARTİMİN DE KARŞISINDA OLURUM

 

Çerkezköy’de düzenlenen Termik Santrale Hayır Toplantısı’na Çin’de olduğu için katılamadığını anımsatan Candan Yüceer, “Termik Santrale karşı kim bir organizasyon yaparsa, AK Parti bile böyle bir organizasyon yapsa ona da katılırım. Yeter ki konu insan sağlığı olsun. Dolayısıyla kimse benim o toplantıya katılamamamın altında başka bir şey aramasın. Kömürlü termik santrale herkesin karşı çıkması gerekiyor. Benim partim Çerkezköy’de termik santral yapmak istese ben partimin de karşısında olurum. Söz konusu insansa, çevreyse kimsenin hiçbir şeyden çekinmeden tepkisini ortaya koyması gerekiyor. Elbette ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Fakat enerjiyi insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden elde etmeye çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

İLK BİZ KARŞI ÇIKARIZ

 

Termik santral konusunun araştırma aşamasında olduğunu belirten AK Partili Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan ise Hükümetimiz, 2023’te ülkemizin tüm kaynaklarının kullanılabilmesi için gerekli araştırmalarını yapıyor. Bölgede enerji üretimi konusunda nasıl bir politika izleneceği henüz netleşmiş değil” dedi. Yılbaşından sonra ülke genelinde kullanılmakta olan eski teknoloji ile çalışan termik santrallerin kapatılacağını kaydeden Doğan, “Bunların yerine son teknoloji ile çalışan ve çevreye zararı olmayan termik santraller yapılacak. Ambardere’deki bahse konu alan, benim evime 3-4 kilometre mesafededir. Eğer iddia edildiği gibi insan sağlığına ve çevreye zararlı bir termik santral yapılacak olsa ilk biz karşı çıkarız” açıklamalarında bulundu.

 

MİLLETİMİZ MÜSTERİH OLSUN

 

Ayşe Doğan şöyle devam etti: “AK Parti Hükümeti olarak enerji konusunda kesinlikle çevre faktörlerinden taviz vermeyiz. Zaten ilçemizin havası OSB’ler tarafından yeterince kirletiliyor. Fakat ülkemizin enerjiye ihtiyacı var. Türkiye enerji konusunda dışarıya bağımlı olmayacak. Fakat bunu yaparken de çevreye ve insana karşı duyarlılığımızı asla kaybetmeyeceğiz. Milletimiz müsterih olsun.”

 

ARTIK KİMSE KAÇAK DÖVÜŞMESİN

 

Termik santral konusunda geçtiğimiz hafta Çerkezköy Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıya katıldığını söyleyen CHP’li Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise “Bu toplantı kesinlikle siyasi bir organizasyon değildi. Bu toplantı, bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakma mücadelesiydi. Bu kapsamda termik santralden zarar görecek insanların partisine bakılması mümkün değildir. Dolayısıyla parti farkı gözetmeksizin tüm seçilmişlerin orada olması gerekiyordu. Daha da önemlisi artık kimse kaçak dövüşmesin. Ya bu termik santralin yanındasınızdır, ya da karşında” dedi.

 

BU DURUŞ BİR PARTİ DURUŞU DEĞİLDİR

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar plan değişikliği ile Tekirdağ’da kömürlü termik santrali yasaklı yatırımlar listesinden çıkardığını söyleyen Köprülü. “Herkesin, termik santrale karşı mücadeleye katılması gerekiyor. Bu duruş bir parti duruşu değildir. Bu bir çevre mücadelesidir. Herkesten bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Tüm seçilmişleri de bu mücadeleye destek vermeye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAT SAFHAYA ÇIKACAK

 

Çerkezköy’de termik santral yapılmasıyla ilgili konuyu hayretle izlediğini belirten CHP’li Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Bu kadar büyük bir linyit rezervini nasıl buldular? Termik santralin Trakya’da ne işi var? Bir termik santral furyasıdır almış başını gidiyor. Zaten Çerkezköy’de ciddi bir çevre kirliliği var. Bir de termik santral yapılarak çevre kirliliği hat safhaya çıkaracaklar. Çerkezköy’de termik santral yapmadan önce insan sağlığına ve çevreye olan etkileri iyice araştırılmalıdır. Hem suyumuzu, hem çevremizi olumsuz etkileyecek termik santrale karşı durmak gerekiyor” dedi.

 

BU SANTRALİN ACİLİYETİ NEDİR?

 

Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı olduğunu kabul eden Öztrak, “Enerji lazım fakat bunu çevreye en az zararı veren yöntemlerle elde etmeliyiz. Bence asıl vahim olan şudur. Halkın seçtiği Büyükşehir Belediyesi bir plan yapıyor ve şehirde yasaklı yatırımlar listesi oluşturuluyor. Daha sonra Ankara’dan Bakanlık milli iradeyi hiçe sayarak termik santralleri yasaklı yatırımlar listesinden çıkarıyor. Burada seçilmiş bir yerel yönetim kararı var. Ankara’dan başka bir kararla bunun değiştirilmesi kabul edilemez. Bu santralin aciliyeti nedir? Çerkezköy’de mevcut sanayi bölgeleri ile ilgili sorunlar devam ederken, Ergene problemi devam ederken, bir de termik santral yapacağım demenin akla mantığa sığar bir tarafı yoktur” diye konuştu.

 

İNSANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRMEMEK GEREKİYOR

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Partili Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün ise “Termik santral konusunda bir şey söylemek için henüz çok erken. Daha ortada net bir şey yok. Enerji Bakanımız önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir açıklama yapacaktır. CHP, şu anda konuyla ilgili gündem yaratmaya çalışıyor. Ortada henüz öyle bir plan yok. Şu an kesin olan bir şey yok. Dolayısıyla henüz belli olmayan bir konu hakkında açıklama yaparak insanları yanlış yönlendirmemek gerekiyor” dedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ