Dövizini bozduran kuyumcuya koşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dövizde yaşanan artış sonrası Türk Lirası'nın değer kaybetmesi nedeniyle iş adamlarına ve vatandaşlara ''Dövizlerinizi Türk parasına çevirin'' çağrısı

GÜNDEM 6.12.2016 21:55:00 0
Dövizini bozduran kuyumcuya koşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine yüzlerce Çerkezköylü iş adamı ve vatandaş ellerindeki dövizi Türk Lirası'na çevirmek üzere Atatürk Caddesi'nde faaliyet gösteren döviz bürosuna akın etti.

 

YARIM MİLYONLUK DÖVİZ BOZDURULDU

 

Döviz kurundaki artış devam ederken, vatandaşların zarar etme pahasına döviz satış işlemlerini gerçekleştirdikleri gözlendi. Son 2 gün içerisinde Çerkezköylülerin yaklaşık 70 bin Dolar ve 60 bin Euro döviz bozdurduğunu belirten döviz bürosu yetkilisi, "2 gündür döviz satış işlemlerinde patlama yaşanıyor. Bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının etkisi olduğunu görüyoruz. Dün burada TL yetiştiremedik. Bugün için dolar 3.52 TL'den satış işlemi görürken, Euro ise 3.78'den işlem görüyor. 1 hafta öncesine baktığımızda döviz alımı yapıyordu vatandaşlar. Fakat 2 gündür yüksek meblağlarda döviz bozduruluyor. Dün bir seferde yaklaşık 100 bin TL’lik döviz bozduran vatandaşlarımız oldu. 1 ay boyunca dövizin bu seyirde ilerleyeceğini ve kurun pek de değişmeyeceğini düşünüyorum" dedi.

 

DÖVİZİNİ BOZDURAN KUYUMCUYA KOŞUYOR

 

Dövizini TL’ye dönüştüren vatandaşlar ise soluğu kuyumcularda aldı. Birkaç gündür altın satışında patlama yaşadıklarını belirten kuyumcular sezon dışı yaşanan bu gelişmenin kendilerine olumlu yansıdığı görüşündeler. Çeyrek ve Cumhuriyet altın satışında müşterilere yetişmekte zorlandıklarını belirten Altıntaş Kuyumculuk Mağazası Müdürü Muzaffer Seyhan, "Döviz bürosunda parasını TL’ye çeviren vatandaşlar hazır parasını elinde bulundurmak istemediği için altına yatırıyor. Şu an altın en güvenilir yatırım aracı olarak görülmekte. Dolarda hali hazırda artış devam ederken, yine de Cumhurbaşkanı'nın çağrısına kulak verenler de var. Artıştan etkilenip paniğe kapılarak dövizini bozduran da var. Müşterilerimize yetişmekte güçlük çekiyoruz. Bir kaç gündür yoğun bir talep söz konusu" diye konuştu.

 

ALTIN UZUN VADELİ YATIRIM ARACIDIR

 

Sıla Kuyumculuk yetkilisi Nurettin Yılmaz ise altın almak için talepte bulunan vatandaşların yoğunluğunu dile getirerek, "Birçok kişi 2 gündür ellerindeki dövizi TL'ye oradan da altına yatırmak için kuyumculara geliyor. Yoğun bir talep söz konusu diyebiliriz. Merkez Bankası ve TMSF'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerini destekler nitelikte hareket etmesi üzerine dövizlerini bozduran vatandaşlar yatırım aracı olarak altın satın alıyor. Altın uzun vadeli bir yatırım aracıdır" dedi.

 

ARALIK AYI BOYUNCA DEVAM EDECEK

 

Son olarak Atatürk Caddesi üzerinde hizmet veren Turkuaz Kuyumculuk işletmecisi Soner Bulut da altın alımında oluşan talebin kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, "Son yaşanan gelişmelerin ardından dövizini bozduran vatandaşların talebine cevap vermeye çalışıyoruz. Altın şu an için yatırım araçlarının zirvesinde yer alıyor. Bu sürecin Aralık ayı boyunca devam edeceğini ön görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

Haber / Celal KARAKURT