Türkiye ekonomisine güven sürüyor

Kasım ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri İstanbul'da açıklandı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Tekirdağ Başkanı Muzaffer Aslan, Temmuz ayında başlayan

GÜNDEM 2.12.2016 21:10:00 0
Türkiye ekonomisine güven sürüyor

EKONOMİDE BÜYÜME SÜRÜYOR

 

SAMEKS Bileşik Endeksi 2016 yılı Kasım ayında, bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 49,0 puana geriledi. Endekste gözlenen bu azalışta sanayi sektörünün önceki aya göre 6,2 puan azalış kaydederek 49,5 seviyesine gerilemesi etkili oldu. Hizmet sektörü de 50 referans puanının altında seyrine devam etti ve önceki aya göre 0,6 puan azaldı. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi’nin 49,0 puanlık değeriyle 50 referans puanını altında yer aldığı ve 2016 yılı Kasım ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre yavaşladığı görüldü. SAMEKS Sanayi Endeksi, 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 6,2 puan azalarak 49,5 seviyesine geriledi. Yeni Sipariş ve Üretim alt endekslerinde gözlenen azalışlar, sanayi sektöründeki yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Bu veriler, SAMEKS Sanayi Endeksi Kasım ayında 50 referans puanının altına gerilediğine ve sektörün önceki aya göre yavaşladığına işaret etti. SAMEKS Hizmet Endeksi ise 2016 yılı Kasım ayında, bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 48,8 değerine geriledi. İş Hacmi ve Nihai Mal Stoku alt endekslerinde gerçekleşen azalışlar, hizmet sektöründe gerçekleşen yavaşlamanın en önemli belirleyicileri oldu. Açıklanan son makroekonomik veriler Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin sürdüğüne işaret etti.

 

SANAYİ ÜRETİMİ ARTACAK

 

Yılın 3. çeyreğinde sanayi üretiminde gözlenen gerileme ve dış gelişmeler neticesinde kurdaki artış dikkat çekti. Eylül ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 azalarak 10,9 milyar dolara gerilerken, ithalat da yüzde 0,7 azalarak 15,3 milyar dolar oldu. 9 aylık dönemde ise ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 azalarak 104,2 milyar dolara, ithalat yüzde 6,5 azalarak 146,3 milyar dolara geriledi. Bunun sonucunda, 2016 yılının ilk üç çeyreğinde dış ticaret açığı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 azalarak 42,0 milyar dolara geriledi. Dış ticaret açığının, önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edeceği öngörülüyor. 2015 yılı Eylül ayında 167 milyon dolar fazla veren cari işlemler açığı, bu yılın aynı ayında yaklaşık 1,7 milyar dolar oldu. 9 ayık döneme ait cari işlemler dengesi ise önceki yılın aynı dönemine göre 242 milyon dolar artarak 24,8 milyar dolar açık verdi. Yılın üçüncü çeyreğinde nispeten yavaşlayan sanayi üretiminin, iç talebi canlandırmaya yönelik alınan tedbirlerin etkisiyle son çeyrekte yeniden ivme kazanacağı öngörülüyor. Ekim ayında SAMEKS Sanayi Endeksi’nin 4,1 puan artarak 55,6 puana yükselmesi de sanayi üretimindeki muhtemel artışa işaret ediyor.

 

BÜYÜME ORANLARI İÇİN OLUMSUZ BİR TABLO OLUŞTU

 

MÜSİAD Tekirdağ Başkanı Muzaffer Aslan Kasım ayı SAMEKS verilerine ilişkin yaptığı açıklamada “2016 yılı Ekim ayında 51,2 puanlık değeriyle ekonomik aktivitenin canlılığına işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Kasım ayında yeniden 50 referans değerinin altına geriledi. Yılın 4. çeyreğine ilişkin büyüme oranları için olumsuz bir tablo oluştu. SAMEKS Sanayi Endeksi’nde gözlenen 6,2 puanlık düşüş Bileşik Endeks’in 50 referans değerinin altına düşmesinde etkili oldu. Hizmet Endeksi’nde ise Temmuz 2016 döneminde başlayan durgunluk Kasım ayında da devam etti. Bununla birlikte, hem sanayi sektöründe hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artarak devam etmesi, reel sektörün Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğüne işaret ediyor. Küresel ölçekte ekonomik büyümenin yavaşlaması ve belirsizliklerin sürmesinin yanı sıra, ABD’de Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump’ın başkanlık seçimini kazanmasıyla FED’in Aralık ayında faiz artıracağına yönelik beklentilerin artış kaydetmesi, ekonomiyi olumsuz etkiledi ve yatırım kararlarının ertelenmesine neden oldu. Kurdaki hareketlilik de bu durumu tetikliyor. Küresel ekonomik gelişmelerin önümüzdeki dönemde de Türkiye ekonomisi üzerinde etkili olacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Marmara Haber