Milletin Kürsüsü

Marmara Haber olarak ilkini geçen hafta yayınladığımız 'Milletin Kürsüsü'ne bu hafta da devam ediyoruz. Çerkezköy halkına sorularımızı yineledik; Çerkezköy Belediyesi'nin hizmetlerin

GÜNDEM 16.11.2016 19:54:00 0
Milletin Kürsüsü

“VERGİNİN VERGİSİNİN VERGİSİ Mİ OLUR?”

 

Ersin Coşkun 2,5 yıldır seyyar arabada simit satıyor. Daha önce fabrika işçiliği ve sendik yöneticiliği de yapmış. Coşkun, Çerkezköy Belediyesi’nin çalışmalarının çok olumlu olduğunu belirtiyor ve “Çerkezköy’deki tek sorun trafik sorunu. Tekpark uygulaması kalktığından bu yana sokaklar otoparka dönüştü. Bazı sokak ve caddelerde ikişerli sıra halinde park ediyorlar. Daha beteri de engelli kaldırımlarına park edilmesi” diyor.

 

Ersin Coşkun, son zamanlarda Çerkezköy’de artmaya başlayan park alanlarından memnun olduğunu, fakat yine de ailelerin çocukları ile gidebileceği daha büyük bir parkın iyi olacağını belirterek, daha önce rahatsız edici kokular yayan dere yataklarının ıslah edilmesinin de sevindirici olduğunu söylüyor. “Çerkezköy Belediyesi’nden talepleriniz neler?” diye soruyoruz Coşkun’a.  “Kültür-Sanat etkinliklerinin yapılacağı bir bina” diyor ve Çerkezköy’de sinema salonlarının eksikliğinden dem vuruyor.

 

Ersin Coşkun konuştuğumuz birçok kişinin aksine Çerkezköy’ün Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasından rahatsız. “Neden?” diye soruyoruz, payların bölündüğünü söylüyor. “Çerkezköy bağımsız bir belediye olsaydı kendi payını kendi kullanmış olacaktı, fakat Büyükşehir’e bağlanınca merkezden gelen parayı bölüşmek zorunda kalıyor, bu da Çerkezköy’ün payının azalması demek oluyor” diye belirtiyor. Ersin Coşkun’un muzdarip olduğu bir konu var ki, bunu altını çizerek yazmamızı istiyor. O da yüksek gelen su faturaları. Coşkun bu konudaki itirazını “Verginin vergisinin vergisi mi olur? Harcadığım 5 liralık suya 20 lira fatura ödüyorum” şeklinde dile getiriyor.

 

“ELEKTİRİK KESİNTİSİNDE SOYGUN OLURSA VEBALİ BELEDİYE’NİN OLUR”

 

Vedat Çelik, Çerkezköy’de 8 yıldır kuyumculuk ile uğraşıyor. Bize Çerkezköy Belediyesi’nin çok fazla sorunu olduğunu bunların en büyüğünün de son günlerde artan su ve elektrik kesintileri olduğunu söylüyor. Çelik, “Çerkezköy’de elektrik ve su kesintileri neredeyse hafta bir olmaya başladı. Kesilince de gelmesi uzun süreleri buluyor. Ben kuyumculuk yapıyorum, uzun süre gelmeyen elektrik kesintilerinde dükkanda soygun olsa bunun sorumlusu belediye olur” diye dile getiriyor bu konudaki şikayetini.

 

Vedat Çelik’in bir diğer yakındığı konu da çevre düzenlemesi… Çelik, “Çevre düzenlemesi eksik, parklar yapılıyor ama kaldırım ve yol çalışmalarına gereken özen gösterilmiyor. Belediye alt yapı çalışması yaptığını söylüyor ama yapmadan önce bunun alternatifi oluşturulmalı. Vatandaş mağdur olduktan sonra alt yapıyı yapsan ne olur, yapmasan ne olur?” diye konuştu. Peki Vedat Çelik, Çerkezköy Belediyesi’nin hangi hizmetlerinden memnun? “Kültür-Sanat etkinlikleri” diyor Çelik ve bunların fazlalaşmasını istiyor. Çelik’i memnun eden bir diğer konu ise belediyenin yeşile ve ağaca önem vermesi… Vedat Çelik bunların da fazlalaşması gerektiğini söylüyor. Çerkezköy’ün Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasını da sembolik olarak değerlendiriyor Vedat Çelik. Ona göre, Çerkezköy’ün Büyükşehir’e bağlanması ilçeye bir şey kazandırmadı ama ilçeden çok şey götürdü.  

 

“CHP’Lİ DEĞİLİM AMA BELEDİYENİN ÇALIŞMALARINI BEĞENİYORUM”

 

Bu kez Serüven Kitapçılık’ta çalışan Mehmet Emin Akdemir ile konuşuyoruz. Mehmet Emin Akdemir CHP’li olmayan biri olarak CHP’li belediyenin çalışmalarını çok beğendiğini söylüyor. Akdemir, Çerkezköy’de artık her yerde yeşil alan ve park görmeye başladığını ve bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini söylüyor ve küçük çocuklar için bu alanların daha da artmasını, çocukların oyun oynayıp, spor yapacağı sosyal tesislerin kurulmasını umut ettiğini belirterek, “Çerkezköy’ün ihtiyaç duyduğu şeylerden biri de AVM. İnsanlar AVM’den alışveriş yapmak istediklerinde en yakın yer olan Çorlu’ya gidiyorlar” diyor.

 

Mehmet Emin Akdemir’e Çerkezköy’ün en büyük sorununun ne olduğunu soruyoruz. Gazetemizde de sık sık yer verdiğimiz son günlerde Çerkezköy’de artış gösteren uyuşturucu sorunu olduğunu söylüyor. Akdemir, Çerkezköy’deki uyuşturucu sorunu çözmek için “Belediye, STK’larla işbirliği yaparak farkındalık çalışması yapabilir” diyor.  

 

 ‘SOKAK HAYVANLARINI DA DÜŞÜNMEMİZ GEREKİYOR’

 

Yaptığımız röportajlar boyunca hep Çerkezköy’de yaşayan insanların sıkıntılarından ve ihtiyaçlarından konuştuk, bu minvalde cevaplar aldık. Ama Şeniz Dirican bize Çerkezköy’de sadece insaların yaşamadığını sokak hayvanlarının da var olduğunu ve onlar için de taleplerimiz olması gerektiğini hatırlatıyor. Dirican “Çerkezköy Belediyesi sokak hayvanları için caddelerin belli köşelerine mama kapları koymalı, dileyen vatandaş da oraya yem ve mama bırakmalı” diyor.

 

Röportaj / Selin ÇALIŞKAN

Foto / Mehmet AYAN