Velilerin doğru bildiği yanlışlar

Uz. Psikolog Zeynep Göktuna, 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek TEOG sınavı öncesi velileri uyardı. Süreci doğru yönetmek ve çocuğun üzerinden stresi kaldırmanın anne ve babaya düştüğünÃ?

GÜNDEM 7.11.2016 21:10:00 0
Velilerin doğru bildiği yanlışlar

SINAV DÖNEMİ KRİZ HALİNE DÖNÜŞÜR

 

Çocukların TEOG sınavı ile hayatlarının akışını etkileyecek bir yarışa gireceğini belirten Göktuna, “Bu yarışta belirli dozda yaşanan kaygı normaldir. Fakat çocuk sınava farklı anlamlar yüklediğinde, sınavı mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak algılamaya başladığında, kaygısı gün geçtikçe artar ve sınav dönemi atlatılması çok zor olan bir kriz haline dönüşür. Çocukta “ailemihayal kırıklığına uğratırsam” korkusu oluşur. Bu dönemde çocuklar sınavı mutlaka kazanmak zorunda oldukları bir yarış olarak algılarlar. Aile, arkadaşlar ve yakın çevrenin sadece alacakları puanla ilgilendiklerini, sınavı kazanırsa etrafındaki herkesin kendisine daha çok değer vereceğini düşünürler. Bunun sonucunda da kız öğrencilerde alınganlık, kolay ağlama, içe dönüklük, erkek öğrencilerde ise kolay öfkelenme gibi davranış değişiklikleri baş gösterebilir” dedi.

 

ÇOCUĞUNUZU HER ZAMAN ÖVÜN

 

Çocuklara insanın her zaman kazanmasının ve başarılı olmasının mümkün olmadığının anlatılması gerektiğini belirten Göktuna, “Çocuğunuza, onun başarısından çok önemli olanın elinden gelenin en iyisini yapması olduğu mesajını verin. Sınava hazırlanma sürecinde, kendinizi çocuğunuzun yerine koyup, yaşadığı zorlukları, sınavla ilgili korkularını anlamaya çalışın. Ona destek olacağınızı hissettirin. Verimli ve rahat çalışabilmesi için uygun ortamı sağlayın. Yapabileceğinden çok daha fazla ders çalışmasını beklemek ya da sınavda kapasitesinin çok üstünde başarı sağlamasını beklemek çocuğunuzun kaygısının artmasına neden olacağından, çocuğunuzla ilişkili olarak beklentilerinizin gerçekçi olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun olumlu yanlarını ve çabalarını tespit ederek onu her zaman övün.  Bu davranış biçiminiz özgüveninin artmasına ve kendisine olumlu bakmasına neden olacaktır” diye konuştu.

 

DERS ÇALIŞ MESAJLARI ÇOCUĞUN KAYGISINI ARTTIRIR

 

Sınava hazırlık sürecinde, velilerin çocuklarına zaman ayırıp, çeşitli etkinlikler düzenlemesi gerektiğine işaret eden Uz. Psikolog Göktuna, “Sınavı hayatın en önemli olayı gibi yansıtmak çocuğunuz sınavı gözünde büyütüp kaygısının artmasına benzer bir şekilde sınavı hiç önemsemiyormuş gibi davranmak da çocuğunuzun sınavı önemsememesine ve gereken sorumlulukları almamasına neden olur. Bu nedenle sınavı çok büyütmek ya da önemsizmiş gibi davranmak çocuğunuza zarar verir. Bu nedenle öğrencilere yardımcı olmak için sınavla ilgili değil, çocuğun sınav için harcadığı emekle ilgilenmek ve onu cesaretlendirmek doğru davranış biçimidir. Anne babaların iyi niyetli verdiği ders çalış mesajları çocuğun kaygısını arttırır. ‘Ders çalışmalısın’, ‘ Bu kadar puan almalısın’ gibi zorunluluk ifade eden cümleler kurmak,  ‘Bu gidişle sen kazanamazsın’ gibi çocuğun özgüvenini ve benlik saygısını olumsuz yönde etkiler” dedi.

 

Marmara Haber