Soydaşlar sandık başına gitti

Bulgaristan'ın yeni cumhurbaşkanını belirlemek için soydaşlar Türkiye'de de sandık başına giderken, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde kurulan toplam 9 sandıkta başlayan oy kullanma işlemleri akÅ

GÜNDEM 6.11.2016 12:02:00 0
Soydaşlar sandık başına gitti

TRAKYA’DA 9 SANDIK KURULDU

 

Bulgaristan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Trakya'da yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının da oy kullanabilmesi için Kapaklı, Ergene ve Çorlu’da birer sandık olmak üzere Tekirdağ’da 3 sandık; Edirne'de Bulgaristan Başkonsolosluğu'na, Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi ile Büyükkarıştıran Beldesi ile birlikte Trakya Bölgesi’nde toplam 9 sandık kuruldu. Kapkalı’da sabah erken saatlerde başlayan oy verme işlemine Bulgar vatandaşları çevre ilçelerden otobüslerle geldi. Girişte seçim listesine kayıt olmayanlar form doldurdu. Daha sonra seçmenler, adayların yer aldığı listeyi perde kabinlerinde işaretleyerek oylarını kullandı.

 

5 BİN KADAR OY KULLANILMASI BEKLENİYOR

 

Yetkililer, oy verme işlemlerinin saat 19.00'a kadar süreceğini belirtirken; üç ilçenin oy kullanacağı Kapkalı’daki sandıkta yaklaşık 5 bin kadar oy kullanılmasının beklendiği ifade edildi. Trakya'da toplam 9 sandık kurulduğunu kaydeden yetkililer, “Bulgar vatandaşları kanun gereği, sadece Bulgaristan'da değil başka ülkelerde de oy verme hakkına sahiptir. Oy kullananların kendi ve Bulgaristan haklarını kullanarak seçime katıldıkları için memnunuz” dedi. Sandığa gelenler Bulgaristan kimlikleri ile oylarını kullandı. Kapaklı’da kurulan sandıkta Silivri’den gelen soydaşlar da oylarını kullandı.

 

OY KABİNLERİNİ YSK SAĞLADI

 

Hak ve Özgürlükler Hareketi Trakya Temsilcisi Güner Çetin, "Trakya genelinde 30 sandık kuruluyor. Ancak bu kez toplam 9 sandık kuruldu. Sandıkta beklediğimiz oy sayısı bindir. Sabah erken saatlerde yoğun katılım ile başladık" dedi. Bulgaristan'ın yeni Cumhurbaşkanını seçeceği seçimlerde Trakya'ya kurulan 9 sandıkta oy verme işlemlerinin yapıldığı kabinlerin Yüksek Seçim Kurulu tarafından sağlandığı görüldü. Bulgar seçmenler üzerinde YSK yazısı ve logosu bulunan perdeli kabinlerde oy kullanarak seçimlere katıldı.

 

SANDIK SAYISI AZALTILDI

 

Seçimlerde Türkiye’de kurulan sandık saysının kısıtlanmasını eleştiren yetkililer, “ “Anti demokratik bir şekilde Türkiye’deki sandıklar 35 ile sınırlı kaldı. Türkiye bulunan yaklaşık 300 bin çifte vatandaşın sandıklara gitmeme olasılığı var. Temennimiz ilk ve son kısıtlama olur. Son parlamento seçimlerinde 136 sandık vardı. Bu sayı 35’e düşürüldü. Ciddi bir şekilde bize karşı yapılan bir kısıtlama olarak düşünüyoruz. Bulgaristan parlamentosunda bulunan milletvekilleri gerçekten demokratlarsa bir an önce bu kısıtlamayı gidermeleri gerekmektedir" dedi.

 

Haber / Ahmet KILAVUZ