Üniversitelilerin yarılaması devam ediyor

Edirne'de Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçelerindeki sokağa çıkma yasaklarını protesto gösterisine katılan ve haklarında dava açılan 38'i Trakya Üniversitesi öğrencisi 39 kişinin y

GÜNDEM 4.11.2016 19:51:00 0
Üniversitelilerin yarılaması devam ediyor

DURUŞMAYA TUTUKSUZ YARGILANAN SANIKLARDAN 24'Ü KATILDI

 

Edirne'de geçen 20 Aralık ve 15 Mart tarihlerinde Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'ın Cizre ilçelerindeki sokağa çıkma yasaklarını protesto gösterisi düzenleyen, aralarında HDP Edirne Merkez İlçe Başkanı Selahattin Karatoprak'ın da bulunduğu Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören ve Demokratik Gençlik Derneği (Dem-Genç) üyesi toplam 39 kişi hakkında, 'terör örgütü propagandası yapma' ve 'suç ve suçluyu övme' gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması, Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklardan 24'ü katıldı. Sanıkların suçlamaları kabul etmediği duruşmada, sosyal medya üzerinden basın açıklaması olduğunu duyarak katıldıklarını ve Kürtçe atılan sloganların da ne anlama geldiğini bilmediklerini savundu.

 

MEGAFONU TUTMAK SUÇ MU?

 

Protestoda basın açıklamasını okuyan üniversite öğrencisi E.E. ile hakim Tayyip Özdurmaz arasında ilginç diyaloglar yaşandı. E.E., savunmasında, "Basın açıklaması olacağını sosyal medya üzerinden öğrendim. Saraçlar Caddesi’nde gezerken tesadüfen eyleme katıldım" demesi üzerine hakim Özdurmaz, "Basın açımlamasını eline tesadüfen verip mi okuttular? Tesadüfen mi okudun? Senin okuman mı güzeldi, seni mi seçtiler?" demesi salonda gülüşmeler neden oldu. Üniversite öğrencisi M.İ. de protestoya sosyal medya üzerinden duyarak katıldığını belirterek, ülkede insanların ölmemesi ve doğanın zarar görmeden, barış sağlansın diye basın açıklamasına katıldığını her hangi bir toplantıyı organize etmediğini söyleyerek üzerine atılı suçu kabul etmediğini söyledi. Bunun üzerine hakim Özdurmaz, "Basın açıklamasında megafonu tutmuşun" hatırlatması üzerine M.İ., "Basın açıklaması yapılacağı sırada bir kargaşa oldu ve megafonu bana verdiler. Megafonu tutmak suç mu?" dedi. Mahkeme, verdiği kısa aranın ardından 'terör örgütü propagandası yapma' suçlamasıyla yargılanan sanıklar hakkındaki yurtdışına çıkış yasağını kaldırırken, diğer sanıklar hakkındaki kararın devamına karar verip, duruşmayı erteledi.