O haber Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, gazetemizin "İddiaası bile korkutucu" başlıklı haberini TBMM gündemine taşıdı. Ambardere'de yapılması planlanan regülatÃ

GÜNDEM 2.11.2016 11:33:00 0
O haber Meclis gündeminde

Çerkezköy’de 2 yıldır yapılması beklenen ve geçtiğimiz yıl ihalesi gerçekleştirilmesi gereken Ambardere Regülatörü konusunda bir arpa boyu yol alınamadığını belirten CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer konuyu meclis gündemine taşıdı.

 

HALA BİR ADIM ATILMADI

 

Çerkezköylülerin yaklaşık 2 yıldır yapılmasını beklediği Ambardere Regülatör Projesi ihalesinin hala yapılmadığına dikkat çeken CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Başbakan Binali Yıldırım’ım yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Çerkezköy’ün sanayileşme ve buna bağlı olarak artan nüfus oranının birçok ihtiyacı da beraberinde getirdiğini kaydeden Yüceer, “Türkiye’nin en çok göç alan ilçelerinden biri olan Çerkezköy, yer üstü su kaynaklarını kullanamıyor. Bu yılın Ocak ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Ambardere regülatörünün bir an evvel devreye alınması için Devlet Su İşleri’ne talimat verdi. Bakan talimatına rağmen proje için hala bir adım atılmadı” dedi.

 

HEM SU SORUNU HEM DE TAŞKIN SORUNU ÇÖZÜLECEK

 

Ambardere regülatörünün Temmuz 2015 yılında ihaleye çıkması gerektiğini ifade eden Candan Yüceer, “Proje yaklaşık 2 yıl önce gündeme gelmesine rağmen bir arpa boyu yol alınamadı. Ambardere regülatörünün bir an önce yapılması hem olası bir  içme suyu sıkıntısının bertaraf edilmesi, hem de sık sık sel baskınlarına, taşkınlara maruz kalan Çerkezköy’ün bu sorununun da ortadan kaldırılması açısından yerinde olacaktır” diye konuştu.

 

ÇERKEZKÖY’ÜN GELECEĞİ, TERMİK SANTRALE KURBAN EDİLEMEZ

 

Regülatör projesinin yapılması planlanan alanda linyit rezervleri bulunması nedeniyle regülatör projesinin planlama işleri üzerinde çalışıldığı ancak planlama işleminin ardından proje ve inşaat aşamalarına geçilmeme tehlikesi olduğunu sözlerine ekleyen Yüceer, “İlgili kurumlar tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında yazışmaların sürdüğü bölgede linyit rezervine göre termik santral kurulacağı belirtilmektedir. Çerkezköy için hayati önem taşıyan regülatör, Çerkezköy’ün geleceği, termik santrale kurban edilemez” ifadelerini kullandı.

 

AMBARDERE’DE TERMİK SANTRAL ÇALIŞMASI VAR MI?

 

Candan Yüceer, daha sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Yüceer, “Çerkezköy Ambardere Regülatörü’nün olduğu yere termik santral yapılacağı iddiaları doğru mudur? Çerkezköy’e termik santral kurma yönünde yapılan bir çalışma mevcut mudur/Hangi aşamadadır? Çerkezköy’e kömüre dayalı termik santral kurulması için herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Bu başvuru hangi aşamadadır? Söz konusu termik santral günde kaç ton kömür yakacaktır? Bu kömürün çevreye ve insan sağlığına yönelik etkileri nasıl bertaraf edilecektir? Özelde Tekirdağ, genelde Tekirdağ’ın hangi ilçelerinde linyit rezerv araştırması yapılmaktadır?  Hangi ilçelerde linyit rezervine rastlanmıştır? Linyit rezervlerine göre Tekirdağ’ın ve Trakya’nın hangi ilçelerine termik santral kurulma yönünde çalışma yapılmaktadır?” diye sordu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ