Taşkına razı mı olsak?

Kent Konseyi tarafından düzenlenen "Meriç Nehri mi? Meriç Kanalı mı?" isimli panele katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, DSİ Bölge Müdürlüğü'nün Kanal Edirne Projesi'

GÜNDEM 27.10.2016 19:25:00 0
Taşkına razı mı olsak?

BÜYÜK BİR ÇABA SARFEDİYORUZ

 

Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük’ün başkanlığındaki panele katılan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kanal Edirne Projesi hakkındaki tereddütleri olduğunu söyledi. Edirne’nin uzun yıllardır taşkınlardan korunsun diye büyük bir çaba sarfettiğini kaydeden Gürkan, “Öyle bir hale geldik ki, taşkına razı mı olsak acaba diyoruz. Bunu DSİ Bölge Müdürü’ne de söyledim. 365 gün böyle bir seddenin altında kalmaktansa, yılda 7 gün taşkına razı mı olsak dedim” ifadelerini kullandı.

 

ANLATTIKLARININ BİR SİMÜLASYONUNU İSTEDİM

 

DSİ Bölge Müdürlüğü’nün kendisinden randevu istediğini kaydeden gürkan, “Düne kadar proje ile ilgili detaylı bir bilgim yoktu. Ben şunu talep ettim; ‘Biz size karşı kasıtlı ve art niyetli değiliz. Mümkün olduğu kadar da pozitif olmaya çalışıyoruz. Ama sizlerin bizi değil, bu kentte yaşayan herkesi ikna etmeniz gerekiyor; açık, şeffaf ve net olmanız gerekiyor’ dedim ve bana anlattıklarının bir simülasyonunu istedim. Bunu halka açık bir şekilde anlatın, herkes görsün. Sonuç itibariyle bizde bu proje çok güzel olacak sonucuna varacaksak, zaten bir sorun yok. O zaman karşı çıkmak yerine sizi destekleriz” diye konuştu.

 

350 METRELİK BİR HAT GEÇECEK

 

Söz konusu projede özellikle Söğütlük’te kotun 1.20’yi geçmediğini kaydeden Gürkan, “Bu kot en yüksek Söğütlük’te olacak ve Meriç Köprüsü’ne gittikçe her iki tarafta da azalan bir sedde olacak dediler. Sandalyeye oturduğumda nehri görebileceğimi söylediler. Söğütlük’te 350 metrelik bir hat geçecek. Bu hattın en yüksek noktası ise 1.20 olacak. 10 metrelik yürüyüş yolları, balık tutma yerleri planlanmış. Bunun uygulaması nasıl olacak? Simülasyon üzerinden bu konuyu tartışmak daha gerçekçi olacak” dedi. 

 

8 KİLOMETREYE YAKIN BİR KANAL

 

Gürkan, “Söğütlüğün içerisinde yapılacak olan dolgu, söğütlüğün ekolojik yapısını nasıl etkileyecek? Bunu bilim adamlarının tartışması gerekiyor. Nehrin akışına göre sol yakasında Meriç ve Arda Nehri’nin birleştiği yerde epey büyük bir dolgu alan yaratılıyor. Orası da daha çok sosyal yaşam alanı gibi planlanmış. Kanal; 8 kilometreye yakın bir kanal. Saniyede 773 metreküp su geçirmeyi hedefliyorlar. 300 metreküp/saniyeye ulaştığında kanalın kapakları otomatik çalışmaya başlayacak. Suvari Köprüsü’nün ilerisine suyu iletmeyi planlıyorlar” dedi.

 

Marmara Haber