Sağlık Müzesi'nde sevindiren gelişme

Trakya Üniversitesi bünyesindeki II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, 2004 yılında kazandığı Avrupa Müze ödülü ve geçen yıl düzenleme alanında dünyada iletişimin oscarları olarak kabul edil

EĞİTİM 9.09.2016 19:24:00 0
Sağlık Müzesi

HER ÖĞRENCİMİZE BİR BEYAZ ÖNLÜK TÖRENİ YAPTIRACAĞIZ

 

UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin açıkladığı geçici listeye alınmasının ardından Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversitenin Kültür Koruma Uzmanı Yaşagül Ekinci Danışan, Sağlık Müzesi Müdürü Hakan Akıncı ve külliyenin kuruşunu gerçekleştiren emekli öğretim üyesi Ratıp Kazancıgil ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Sağlık Müzesinin UNESCO geçici Kültür Mirası listesine alınmasını büyük bir mutlulukla karşıladıklarını ifade eden rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, "1974 yılında Ratıp Kazancıgil buraya geldiğinde kubbesi çökmüş, içinde dikenler bitmiş, kurşunları dökülmüş bir yer buldu. Örnek bir projeyle burayı önce üniversiteye, daha sonra müzeye dönüştürmesi için o yıldan bugüne akıl almaz bir mücadele örneği gösterdi. Önceki rektörlerimizin de birçok katkısı oldu. Fakat, Kazancıgil hocamızın organize etmesiyle bu noktaya gelindi. Tıp Fakültesi olarak başlayan her öğrencimize bir beyaz önlük töreni yaptıracağız. İlk dersi biz onlara burada vereceğiz. Yani kendi medeniyetimizi artık kendi üslubumuzla şekillendireceğiz" dedi.

 

MÜZEYİ BİR YILDA 235 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

 

Osmanlı döneminde akıl hastalıklarının müzikle tedavi edildiği ve daha sonra müzeye dönüştürülen II. Bayezid Külliyesi’nde gezenler 15 ve 18'inci yüzyılda erkeklere estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını ve İngiltere Kraliyet Ailesi’nin de yaptırdığı Türk Usulü Çiçek Aşısı’nın Edirne’den Avrupa’ya yayılış öyküsünü öğreniyor. Beş asırlık tıp tarihini gün ışığına çıkaran ve çağdaş müzecilik anlayışıyla Abdi İbrahim tarafından yenilenen müzeyi bir yılda 235 bin kişi ziyaret etti.

 

Marmara Haber