Yüceer'den Temik Santral çıkışı

Trakya'ya kurulması planlanan termik santrallerin zararlarının araştırılmasını isteyen Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuyla ilgili Meclis Araştırması açılma

GÜNDEM 19.08.2016 18:49:00 0
Yüceer

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, konuyla ilgili TBMM’ye önerge vererek, “2010 yılında Tekirdağ Belediyesi ve İl Genel Meclisi tarafından onaylanan 1/25000 ve 1/100000 ölçekli İl Çevre Düzeni Planı’nda Tekirdağ bölgesinde yer alamayacak yasaklı sanayi türleri belirlenmişti. Bu sanayi türleri arasında kömüre dayalı termik santraller de bulunmasına rağmen, Bakanlık kömüre dayalı termik santraller için, plan değişikliğine ‘enerji depolama ve üretim alanları hariç’ ibaresi ekleyerek, santral yapılmasının önünü açtı. Bu kabul edilemez. Saray’a, Malkara’ya, Şarköy’e, Marmara Ereğlisi’ne, Ergene’ye termik santral kurulması için başvuruda bulunuldu ve maalesef bu başvurular kabul edildi” dedi.

 

DOĞAYA ZEHİRLİ GAZLAR SALIYOR

 

Termik santrallerin atmosfere yaydıkları zehirli gazlar, kül ve ağır metal tozları ile çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yüceer, “Astım, kronik akciğer hastalıkları ve kansere neden oldukları bilinmektedir. İklim değişikliğine bağlı toplumsal maliyetler ve hava kirliliğine bağlı insan sağlığı konularında yeterli incelemeler yapılmadan, uzun vadeli etkileri bilinmeden Trakya bölgesinde beş yeni santral kurulmak istenmesi bölgede yaşayan yurttaşları tedirgin etmektedir. Kömür yakıtlı termik santrallerin yaktıkları linyit kömürü nedeniyle atmosfere zehirli gazlar salıyor ve asit yağmurlarına neden oluyor. Ayrıca çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

 

İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

 

Yüceer, “Termik santrallerin kurulu olduğu bölgelerde kanser görülme sıklığının belirgin bir biçimde artış göstermekte olduğu bilinmektedir. Genel olarak kömür yakıtlı veya doğalgaz yakıtlı olsun tüm termik santrallerin insan sağlığını olumsuz etkilemesinin yanında çevre üzerinde yarattığı tahribat önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarım alanlarına verdiği zararın yanında su kaynaklarını kirletmesi, doğal bitki ve hayvan varlığına verdiği zararlar, küresel ısınma ve bunun yarattığı iklim değişikliğine bağlı ağır toplumsal ve çevresel yıkım termik santrallerin neden olduğu başlıca sorunlardır. İklim değişikliğine bağlı toplumsal maliyetler ve hava kirliliğine bağlı insan sağlığı konularında yeterli incelemeler yapılmadan bahse konu santrallerin kurulmasının bölge ekonomisinde önemli rol oynayan tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyecektir” dedi.

 

Marmara Haber