Devlet Hastanesinden 'Diyabet' dersi

Çerkezköy Devlet Hastanesi tarafından Diyabet Hastaları için açılan Diyabet Okulu, vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı Diyabet Okulu'nun ilk gününde Diyabet

YAŞAM SAĞLIK 15.08.2016 19:03:00 0
Devlet Hastanesinden

DİYABET HASTALIĞI NEDİR?

 

Çerkezköy Devlet Hastanesi Diyabet Okulu’nun saat 14.00’da başlayan eğitiminde ilk olarak Dahiliye Uzmanı Göknur Aydın tarafından ‘Diyabet Nedir?’, ‘Diyabetin Belirtileri’, ‘Hipoglisemi’, ‘Diyabetle Yaşam’ ve ‘Diyabet Nasıl Tedavi Edilir’ konularında bilgilendirmede bulunuldu. Diyabetin, vücutta pankreas bezinin az veya hiç çalışmaması, etkisiz olması sonucunda kan şekerinin yüksekliği ile seyreden bir hastalık olduğunu belirten Göknur Aydın, “Sık idrara çıkma, çok su içme, çok yeme, kilo kaybı- obezite, kusma, baş dönmesi, çarpıntı, bulanık görme, duyu kaybı-şuur bulanıklığı, ağızda aseton kokusu ve kaşıntı gibi belirtiler Diyabet Hastalığının habercisidir” dedi. 

 

UZMANINDAN BESLENME ÖNERİLERİ

 

Diyabet Okulu eğitimi, daha sonra Diyetisyen Berna Yüksel’in “Diyabette Beslenme Önerileri” adlı sunumu ile devam etti. Yenilen besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin vücudun ihtiyacından fazla tüketilmesinin kan şekeri seviyelerini de yükselttiğini kaydeden Berna Yüksel, “Kan şekeri kontrolünün sağlanmasında diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir. Diyabetli kişilerle diğer kişilerin besinlere olan gereksinimi aynıdır. Her insanın enerji, karbonhdirat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral gereksinimi vardır. Bir kişide diyabetin olması bu gereksinimlerden birini veya birkaçını azaltması veya arttırması anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

 

AYNI EĞİTİM HASTANE PERSONELİNE DE VERİLECEK

 

Eğitim programı, Diyabet Hemşiresi Derya Tan’ın inüsilin kullanımı hakkındaki bilgilendirmesi ile sona erdi. Diyabet Okulu eğitiminin tamamlamasının ardından programa katılanlara diplomaları takdim edildi. Çerkezköy Devlet Hastanesi Başhekimi Necati Karaoğlu, aynı programın bugün de hastane personeline yönelik gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ