Köylünün merasını taş ocağı yaptılar !

Tema Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Sarayakpınar Köyü'ndeki meranın amacı dışında kullanıldığını ve meranın taş ocağına döndüğünü söyledi.

GÜNDEM 12.08.2016 17:52:00 0
Köylünün merasını taş ocağı yaptılar !

Edirne'nin merkez Sarayakpınar Köyü Sınırdereçeşme mevkiinde yer alan merada taş ocağı işletilmesine izin verildiği şifaen öğrendiklerini belirten Çoğal, "1-A Grubu Ariyet Ocağı olarak işletilen yerin 1/100.000 Ölçekli Ergene Havzası Trakya Alt Bölgesi Çevre Düzeni Revizyon Planı ve 1/25.000 ölçekli Edirne İl Çevre Düzeni Planında yerleşim yeri ve tarımsal niteliği kısıtlı ve tarımsal niteliği birinci öncelikli korunacak alana tekabül ettiği ve aynı zamanda arazi kadastrosuna göre ise yer tarla niteliğindedir."dedi.

 

Çoğal, "Köyde daha önceki yıllarda açılan taş ocağının yer altı sularına , köy binalarına verdiği zarar ortadayken yeni bir Ariyet Ocağının işletilmesi ile ilgili karar yeniden değerlendirilmelidir. Köylülerle yaptığımız görüşmede daha önceki taş ocağı çalışmalarından sonra su kuyularının kuruduğu ,evlerinde patlatmadan dolayı çatlaklar oluştuğu ve kamyonların köyün içinden gelip geçmesi sonucunda bir çocuğun kamyon altında kalarak hayatını kaybettiği köylüler tarafından ifade edildi. Malzemenin taşınacağı yol yerleşim yerinden geçiyor ve kamyonlar günde 9 sefer yapacak. Bu da yaklaşık saat başı 20 ton yük taşıyan bir kamyonun yerleşimden geçmesi , trafik güvenliği sorunu da beraberinde getirir.Sarayakpınar merasının amacı doğrultusunda kullanılmasını, taş ocağı açılmasına yönelik verilen iznin yeniden değerlendirilmesine yönelik gerekli girişimleri başlatmış olduğumuzu ,kamunun ortak çıkarlarının korunması adına Tema Vakfı olarak gerekli hassasiyeti gösterdiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız."ifadelerini kulandı.

 

Haber / Menşure KARDEŞ