Modern Mezbaha açıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından modernizasyonu tamamlanan Çorlu Mezbahası, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

GÜNDEM 5.08.2016 18:33:00 0
Modern Mezbaha açıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Gıda Kontrol ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü tarafından modernizasyonu tamamlanan Çorlu Mezbahasının açılış töreni Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış törenine Çorlu Kaymakamı Levent Kılınç, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Tamer Dodurka, Zeki Gürcün, daire başkanları, şube müdürleri ve vatandaşler katıldı.

 

1,5 MİLYAR LİRA HARCANDI

 

Çorlu'daki ilk mezbahanın1920’li yıllarda, şu anki Hal Binasının karşısındaki alanda, eski bir okul binası mezbahaya çevrilerek hizmet vermeye başladığını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Dodurka, "Aynı yerde 60 yıl hizmet veren mezbaha, 1986 yılında Çorlu Belediyesince yaptırılan bu binaya taşınmış ve ilimiz büyükşehir olduktan sonra büyükşehir yasası gereğince il genelindeki bütün mezbahalar gibi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimizde Tekirdağ ilindeki mezbahaların durumu iyi değildi. Bu modernizasyon yapılmasaydı bakanlık tarafından yönetmelik gereği kapatılmak zorunda kalacaktı. Burada yılda 2 bin büyükbaş, 4 bin küçükbaş hayvan kesimi yapılıyor. Ergene ve Marmara Ereğlisi’nden de kesim talepleri alıyoruz. İnanıyorum ki bu modernizasyondan sonra İstanbul’un batı kesimlerinden de kesim talepleri alacağız. Mezbahalarımız gıda güvenliği bakımından çok önemliler. Mezbahamızda çatı, zemin, duvar, duşlar, klimalar, tuvaletler, pencere ve kapılar, soğuk hava depoları, tüm alet ve ekipmanlar, asansör sistemleri baştan aşağı yenilendi. İlave kazan ve makinalar alındı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrı devirme kabinleri ve cihazlar alındı. Sakatat yerleri ayrı soğutma odalarına alındı. Ayrıca etler hijyenik zincirin bozulmaması ve dış etkilerden korunması için körüklü bir nakil sistemiyle araçlara taşınması sağlanacak. Tüm ekipmanları ile çevre düzenlemeleri ile mezbahamıza 1,5 milyar lira harcandı. Sağlığımız için yapılan bu harcamalar asla fazla sayılmamalıdır. Biliyorsunuz insanlardaki bulaşıcı hastalıkların önemli bir bölümü hayvanlardan geçiyor. Yine insanlardaki gıda kaynaklı zehirlenmelerin dörtte üçü hayvansal gıdalardan kaynaklanması nedeniyle bu tesisler büyük önem arz ediyor.” dedi.

 

HIZLA YENİLENMEYE BAŞLANDI

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, "Mezbahamızın modernize edilmesindeki her aşamada ben de bulundum. İlk önce çok eski ve bakımsız halde görünen mezbaha hızla yenilenmeye başladı. Tekirdağ tarım ve hayvancılıkta ülkenin lideri durumunda. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ana hedeflerimizden biri de Malkara Çavulköy’de Türkiye’nin sayılı et kombinelerinden birini Tekirdağ’a kazandırmak. Bütün bu çalışmaların içerisinde bize verdiği desteklerden dolayı Tarım İl Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. önümüzdeki hafta yine Çorlu’da Tekpark tarafından satın alınan beş adet büyük otobüsün tanıtımını yapmak üzere bir araya geleceğiz. Adnan Doğu ve Çamlıbel Caddelerinin prestij caddesi olarak kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor. 11 ilçemizde sürdürdüğümüz projelerimiz hızla devam ediyor. Bir yandan projelerimizi başlatırken bir yandan biten projelerimizin açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Tekirdağ her şeyin en iyisine layık düşüncesi ile kalan 32 ay boyunca hizmetlerimizle vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu tesisin açılmasında emeği geçen herkes teşekkür ederek hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

DONANIMLI MEZBAHA

 

Başkan Albayrak’ın ardından konuşma yapan Çorlu Kaymakamı Levent Kılınç, "Çorlu ilçemize kazandırılan mezbahamızı açılış öncesi gezdik. Çorlu modernizasyon sonrası her haliyle donanımlı bir mezbahaya kavuşmuş oldu. İlçemiz her şeyin en iyisine layık diyerek modernizasyonun gerçekleşmesinde başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Hayvancılığın gelişmesi, kaçak kesimin engellenmesi ve etlerin hijyenik koşullarda saklanması için büyük önem taşıyan bu tesisin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

 

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi, daha sonra da katılımcılar tesisi gezdi.