AK Partililer meclisi terk etti

Çerkezköy Belediyesi'nin Temmuz Ayı meclis toplantısı oldukça gergin geçti. AK Parti grubu, komisyonlara havale edilen konuların kısa sürede görüşülemeyeceğini belirterek toplantının ikinci oturum

GÜNDEM 1.07.2016 20:20:00 0
AK Partililer meclisi terk etti

ÇEKİNCELERİMİZ VAR

Çerkezköy Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı. İlçe sınırları içindeki muhtelif belediye hisselerinin ortaklarına satılması konusunun İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderildiği toplantıda belediye kadrosunda derece değişikliği yapılması konusu ise oy birliği ile karara bağlandı. Plan ve Proje Müdürlüğü’nün imar plan değişikliği talepleri de görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Toplantı Bony Tekstil’in Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 1478 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği talebinin görüşülmesi ile devam etti. Konu hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Remzi Garip “36 dönüm yer kaplayan bu yer imar planlarında orta yoğunluklu konut alanı emsal 1.50 yükseklik 30.50 metre yapılaşma şartlarındadır. İlk bakışta her meclis toplantısında gördüğümüz onlarca imar değişikliği gibi görünen bu imar tadilatı istektir. Grubumuz bu imar tadilatının yapılmasına karşı değildir. Grup olarak imar tadilatlarının yüzde 99’una olumlu baktık. Buna da olumlu bakıyoruz. Fakat çekincelerimiz var” dedi.

 

TALEP BÜYÜKŞEHİRE DE GELDİ

Aynı firmanın daha önce belediyeye şartsız greyder hediye ettiğini anımsatan Garip, “Bizler de oy birliği ile bu bağışa evet dedik. O gün Belediye Başkanı bu dilekçeyi okuduğunda kendilerine ‘Nereden çıktı bu bağış’ diye sordum. Hiçbir sebebi yok dediler. Bu bağışın arkasında bir şey aramamamız gerektiğini söylediler. Bize göre bu şartsız bir bağış değildir. Bu bağış ikna yolu ile Belediyeye kazandırılan greyder karşılığında huzurumuza gelen imar tadilatıdır” diye konuştu. Talebin Nisan ayında Büyükşehir Meclisine de geldiğini kaydeden Garip, “Büyükşehirde de İmar Komisyonundaki arkadaşlara bu imar tadilatında büyük sakıncalar olduğunu söyledim. İmar tadilatına karşı olmadığımı ama karşılığında belediye adına bir şey alınmasının yanlış olacağını belirttim. Komisyon Başkanının red oyu ile talep meclisten oy çokluğu ile geçti. Bu fiil kanuna göre görevini kötüye kullanma, irtikap suçu işleme izlenimi veriyor” diye konuştu.

 

GREYDERİ GERİ VERELİM

Konuyu kronolojik sıraya göre anlatan Remzi Garip, “İlk müracaat 22 Ocak’ta geldi. Firma Çerkezköy Belediyesi’ne başvurdu. Nisan ayına kadar bir olgunlaşma dönemi var. Bize göre bu süre pazarlık dönemi. Greyder hibesi meclisimize Nisan ayında geliyor. Nisan Meclisinde kabul edildikten sonra bağış gerçekleşti. Meclisten 4-5 gün sonra ise ilgili kişi Büyükşehir Meclisine müracaatta bulundu. Sizce bu bağışla yapılacak olan tadilatın arasında bağ var mı? Herkes bunu kendine sorsun. Greyder pazarlıklarını kimler yaptı bilmiyoruz. Ama meclis üyelerinin birçoğunun greyderden o gün haberinin olduğuna kanaat getirdim. Bu durumu bilseydim o gün mecliste bu greydere hayır oyu kullanırdım. Yanlışı düzeltmek bizim elimizde. Çerkezköy Belediyesi’nin bugünkü bütçesi Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı katkılar ile 160 milyon civarındadır. 600 bin Liralık greyderi, meclis kararı alıp her türlü şaibeyi ortadan kaldırmak adına iade edebiliriz. Ondan sonra da bu imar tadilatını hep birlikte gönül rahatlığıyla gerçekleştirebiliriz. Bu bir tekliftir. Bu greydere ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar birçok kredi kullandık. Bir kredi kullanalım ve iki greyder alalım. Böylece siz meclis üyeleri de muhtemel yargılamadan muaf kalırsınız” ifadelerini kullandı.

 

OLAYLARI ÇARPITMAYIN

Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Ortada Nisan ayında alınan bir meclis kararı var. Altını çizerek söylüyorum. Şartsız bağış yapılmıştır. Siz konuşmanızda mevcut açısından hiçbir sakınca yok demiştiniz. Kimseye menfaat sağladığımız yok. Biz kimseyle pazarlık yapmıyoruz. Şaibe kelimesini de asla kabul etmiyorum. Ortada zerre kadar şaibe yok. Bize gelen şartsız talebi meclise sunduk. Olayı başka taraflara çekerek hiç kimseyi yönlendirmeyin. 1/5000 plan tadilatında Büyükşehir Meclisi bir karar aldı. Bu konu 1/1000’lik planlar için buraya geldi. Olayları çarpıtmanın Çerkezköy’e ve kimseye faydası yok. Çok fazla söylenecek söz de yok. He şey kamuoyunun ve meclisin gözü önünde oluyor. Neye karşı olduğunuzu hala anlamış değilim. Siz şartsız bağışa takmışsınız” dedi. Gündem maddesi de görüşülmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na gönderildi.

 

AK PARTİLİLER KATILMADI

Toplantının ilk oturumu Almanya, Hollanda ve Belçika’ya düzenlenecek fuar gezisine on meclis üyesinin gitmesi konusunun görüşülmesi ve oy birliği ile kabul edilmesi ile sona erdi. Belediye Başkanı Vahap Akay, komisyona havale edilen maddelerin saat 16.30’da yapılacak 2’nci oturum öncesi verilen 45 dakikalık arada görüşülmesini oya sundu. AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin red oyuna karşılık öneri oy çokluğu ile kabul edildi. Çerkezköy Belediye Meclisi yaklaşık 45 dakikalık aranın ardından komisyon raporlarını görüşmek üzere tekrar toplandı. Toplantının ikinci oturumuna, ilk oturumda çıkan tartışmalar nedeniyle AK Partili meclis üyeleri katılmadı.

 

AKAY’A YETKİ VERİLDİ

İlk oturumda görüşülmek üzere komisyonlara havale edilen gündemin 2’nci, 4’üncü, 5’inci, 6’ncı, 7’nci, 8’inci, 9’uncu ve 10’uncu maddeleri, komisyonların toplanamaması nedeniyle bir sonraki meclis toplantısına ertelendi. Gündemin 11’inci maddesinde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen “Belediye hizmetlerinin işleyişinde gerekli tehiri icraat kararlarının alınabilmesi için bankalardan 5 milyon Lira’ya kadar teminat mektubu alınması konusu görüşüldü. Konuyla ilgili Başkan Akay’a yetki verilmesi komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile karara bağlandı.

 

BU MUHALEFET ANLAYIŞININ ÇERKEZKÖY’E ZERRE KADAR FAYDASI YOKTUR

Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından toplantıya son vermeden önce konuşan Başkan Akay, CHP Grubu’na ve MHP’li Meclis Üyesi Hasan Sakallı’ya meclisin verdiği karara saygı gösterdikleri için teşekkür ederek “AK Parti grubu ‘detaylı bilgi alamadık’ bahanesiyle ikinci oturuma katılmama kararı aldı. Bu meclis adına tarihi bir harekettir. Detaylı bilgi alınıp alınmamasının eası nedir? Bunu anlatmamız lazım. Önümüzde Bayram tatili var. Bayram tatilinden sonra da Büyükşehire gönderilmesi gereken kararlar var. Sonrasında da Ağustos’ta meclis tatile girecek. Bu kararları meclisten geçirmezsek, konular 2 ay kadar ötelenecek. Bunun için komisyon üyelerinin bir gün öncesinden gündem maddeleri hakkında bilgilendirilmesi, iki oturumun da Cuma günü yapılması talebimizi tüm meclis üyeleri ile paylaştık. Onlar da çok iyi olur diyerek bizimle aynı fikirde olduklarını belirttiler. Fakat sonrasında biraz önce yaşadığımız manzara ile karşı karşıya kaldık. AK Parti sözcüsü, her şeyin altında bir şeyler arama ihtiyacı içinde. Meclisin görevi meclisi çalıştırmaktır. Bu meclisten kaçmanın esas gerekçesi nedir? Bunu merak ediyorum. Bunun bilgi alamamakla alakası yoktur. Eğer meclis gündemi ile alakalı aklında soru işareti olan varsa burada kürsüye çıkıp konuşacak. Meclisten kaçarak milletten kaçarak, Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz. Bu muhalefet anlayışının Çerkezköy’e zerre kadar faydası yoktur. Peki kimler için faydası vardır? Bu soru işaretleri ile meclisi kapatıyorum” dedi.

 

AKAY PERSONELLE BAYRAMLAŞTI

Toplantı sonrasında Belediye Meydanında Kadir Gecesi dolayısıyla Çerkezköy halkına 25 bin adet kandil şekeri dağıtıldı. Daha sonra Belediye Başkan Yarımcıları Esengül Güven, Kemal Gümüş ve Mustafa Gümüş ile birim amirleriyle birlikte belediye personelinin bayramını kutlayan Başkan Vahap Akay, belediye personeline çikolata hediye etti. 

 

Haber / Ahmet KARDEŞ