Sinagogda iftar 3 dini bir araya getirdi

Edirne'de Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek bir süre önce ibadete açılan Avrupa'nın en büyük sinagogunda Türk Musevi Cemaati'nin Ramazan nedeniyle düzenlediği bin kişi

GÜNDEM 10.06.2016 18:51:00 0
Sinagogda iftar 3 dini bir araya getirdi

Türk Musevi Cemaati tarafından Edirne Büyük Sinagogu'nda iftar yemeği düzenledi. Sinagogun olduğu cadde trafiğe kapatılırken, dışarıya masa ve sandalye düzeni kuruldu. İftar yemeğine Edirne Valisi Günay Özdemir’in yanı sıra TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edine Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Yunanistan’ın Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Edirne’deki Sveti Georgi Bulgar Kilisesi rahibi Alexander Çıkrık ve bin kadar davetli katıldı.

SİNAGOGDAN EZAN SESİ YANKILANDI
Sinagog önündeki kürsüde okunan ezanın ardından Yunanistan’ın Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif tarafından dua okunarak oruçlar açıldı. İftar yemeğinin ardından konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yakın süreçte Edirne’de bir zamanlar çok zengin olan o muhteşem Yahudi kültürünün yansımalarını izlerini yine hep birlikte yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Gürkan, “Belediye olarak 3 adet eski Yahudi evini satın alıp restore ettireceğiz. Cemaat bunların donanımını gerçekleştirecek ve bu 3 evi de Yahudi müzeevi olarak hem Edirnelilerin, hem Türkiye’nin, hem de Edirne’ye gelen bütün dünya uluslarının ziyaretine açacağız. Çünkü Edirne ve Museviler bunu hak eden bir cemaat. İnsanlar bu hoşgörüyü, birlikteliği ancak Edirne gibi bütün semavi dinlerin, bütün medeniyetlerin, kültürlerin, kimliklerinin harman olduğu bir şehirde tekrar yaşayabilir” dedi.

ÜZÜNTÜYLE BOĞULDUK
Hahambaşı Rav İsak Halev ise İstanbul ve Mardin’deki terör saldırılarını hatırlatarak üzüntüye boğulduklarını söyleyerek, “Terör saldırıları yüreklerimizi dağladı. Midyat’ta şehit olan henüz gençliğinin baharındaki Nefize Özsoy’un Edirneli olduğunu öğrendim. Ailesine ve yakınlarına sabır ve metanet diliyorum. Edirneliler başımız sağ olsun. Bu son şehidimiz olsun. Bu mübarek Ramazan gününde ulusça acımız ağır, yasımız derindir. Zaman, birlikte, beraberlik içerisinde bu tür acımasız terör eylemlerine direnmek, her ne olursa olsun, umutsuzluğa kapılmamak zamanıdır” şeklinde konuştu.

'EDİRNE’YE DÜNYAYA ÖRNEK BİR KENTTİR'
Edirne Valisi Günay Özdemir ise Edirne’nin kilisesi, sinagog ve camileriyle dünyaya örnek bir şehir olduğunu ifade ederek, "Bugün burada gördüğünüz örnek, aslında daha önce yaşanmış örneklerin günümüzde tekrar hayata geçirilmesidir. Edirne yıllardır bu örnekliğini fiziki anlamda Selimiye Camii, kilisesi, sinagoguyla ve her düşüncedeki insana saygısıyla dünyaya örnek olmuş, bundan sonra da aslında dünyaya örnek olacak bir hayat tarzını oluşturmuş bir kent. Bundan sonra da bu kültürü yaşatmaya ve bütün dünyaya tanıtmaya, bilimsel anlamda, bölgesel anlamda, uluslararası anlamda çalışmasını yapmaya her zaman hazırız. 

MÜFTÜ VE DUAHAN AYNI KÜRSÜDEN DUA OKUDU
Konuşmaların ardından Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm ile Türk Musevi Cemaati duahanı Nesim Beruhiel, aynı kürsüden dualar okudu. Daha sonra protokol üyeleri tarafından sinagog içerisindeki ‘Çanakkale Savaşları ve Osmanlı Yahudileri’ sergisinin açılış yapıldı. Vali Özdemir ve beraberindeki protokol üyeleri sergiyi gezdi.