Özel çocuklar atölyelerine kavuştu

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Edirne Otizm Derneği tarafından hazırlanan "Otizmin Ruhundan Üretime Yansımalar" projesi kapsamında Edirne'deki Armağan Dönertaş Eğitim Merkezi'nde ku

YAŞAM SAĞLIK 26.05.2016 18:34:00 0
Özel çocuklar atölyelerine kavuştu

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde bulunan Armağan Dönertaş Eğitim Merkezi’nde yapılan açılış törenine Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne Otizm Derneği Başkanı Hülya Akbulut ve davetliler katıldı.
Toplumun yüzde 10’unu oluşturan engelli bireylerin eğitiminin son yıllarda önem kazandığını belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, "Bu konuda devletimizin gerek alt yapı olarak gerekse ekonomik olarak verdiği destekler hepinizin malumudur. Bu kapsamda biz de Trakya Kalkınma Ajansı olarak üzerimize düşenleri yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de bugün yaklaşık 860 bin otistiğimiz var. Bunları anlamak ve eğitime ihtiyaç duyan küçük bireyleri kazanabilmek için çaba göstermeliyiz. Otistik çocuklarda organizasyon ve sıralama yeteneği düşüktür. Otistik çocuklar çoğu normal çocuk için otomatik olan birçok zihinsel işlevi organize etmekte zorluk yaşarlar. Özellikle karar verme, planlama, yanlışları fark edip düzeltme gibi zihinsel sıralamalarda sıkıntı çekerler. Bu sıkıntıları bir nebze olsun gidermek için bu çocukların eğitim alması şarttır. Edirne Otizm Derneği bu çocuklarımızın eğitimi için değerli çabalar göstermektedir. Bize düşen de çocuklarımızın eğitim ortamları ve materyallerini iyileştirmekti çok şükür bunu da Derneğimizin projesi ile yerine getirdik. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."dedi.

 

90 BİN DESTEK
9 ay uygulama süresi olan projenin amaçları arasında Otizmli bireylerin toplumsal entegrasyonlarının ve etkin bir şekilde üretimin içinde yer almalarının sağlanması ve bunun için uygun ortamın oluşturulması, otizmli çocuk sahibi ebeveynlerin çocuklarının eğitimlerine etkin katılmaları için ruhsal yönden profesyonel olarak eğitilmeleri yer alıyor. Proje sonunda mutfak, müzik, seramik, hareket eğitim atölyeleri oluşturuldu. 20 otizmli bireyin atölye çalışmaları ile günlük yaşam becerileri arttırıldı ve bunların istihdam edilebilirliklerine katkı sağlandı. Proje kapsamında 9 adet bisiklet alındı ve 10 otizmli bireye bisiklet binme becerisi kazandırıldı. Ayrıca eğitimlere katılan 4 eğitmen atölyelerde istihdam edildi.Toplam bütçesi 100 bin 547 TL olan projenin 90 bin 491 TL’si Trakya Kalkınma Ajansı tarafından geri kalan 10 bin 56 TL’si ise Edirne Otizm Derneği tarafından karşılandı.