Termik Santrallere 'Hayır ' mitingi

Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde Trakya'da kurulması planlanan termik santralleri protesto etmek için bir araya gelen yaklaşık bin 500 kişilik kalabalık, yağmur yağışına rağmen prote

GÜNDEM 10.04.2016 22:06:00 0
Termik Santrallere

Lüleburgaz Demokrasi Platformu, Trakya’da kurulması planlanan termik santralleri protesto etmek için Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi’nde ‘Ergene’nin yalanına, Trakya’nın talanına son’ adıyla yürüyüş organize etti. Lüleburgaz’da yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı protesto eylemi için katılımcılar İstanbul Caddesi üzerinde kortej oluşturdu. Eyleme sivil toplum örgütlerinin yanı sıra CHP Genel Sekteri Kamil Okyay Sındır, İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal, Gürsel Tekin, Kırklareli Milletvekilleri Vecdi Gündoğdu, Turabi Kayan, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Erdin Bircan ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katılarak destek verdi. Kalabalık daha sonra İstasyon Caddesi ve Emrullah Efendi Caddesi üzerinden sloganlar atarak Kongre Meydanı’na yürüdü.

 

 

SAĞANAK ALTINDA YÜRÜDÜLER
Yağmur yağışına rağmen katılımcılar, yürüyüşe büyük ilgi gösterdi. Burada atılan sloganların ardından kalabalık adına konuşan Gürcan Kırım Trakya’nın göbeğine kurulması planlanan petrol atığı yakıtlı termik santraller, kömür yakıtlı termik santraller, Istrancalara yapılması planlanan RES’ler, İğneada’ya yapılması planlanan nükleer santral, Pınarhisar-Vize-Saray ve Çerkezköy dolayında taş ocakları ve çimento fabrikalarının doğada yaratacağı katliama karşı olduklarını ifade etti. Kırım, “Ergene’yi hayata döndürüyoruz müjde şafak hareketi dediler. O günden bu güne baktığımızda gördüğümüz ne var. Suyumuzda ağır metaller vardı. Dördüncü sınıf hiçbir ama için kullanılmayan suydu. Bugün geldiğimiz noktada ‘2015’te Ergene de yüzeceğiz, balık tutacağız’ diyenler artık canımızı bile Ergene’den almaya cesaret gösteremeyenlerdir. Bugün artık ergene siyanür olduğunu hepimiz biliyoruz. Istrancalar yaşam kaynaklarımıza 81 tane taş ocağıyla Istrancaların bağrına hançer sapladılar. Binlerce dönüm ağaçlarımızı kestiler. Marmaraereğlisi’nden Şarköy’e, İğneada’dan Ulaş’a, Büyükkarıştıran’a kadar onlarca kömüre dayalı termik santral kurma planına giriştiler. Suyumuzu kirletenler, toprağımızı kirletenler, şimdide havamıza göz dikti. Bu iradeye dur demek için haykırıyoruz. Trakya sahipsiz değildir” dedi. Protesto eylemi atılan sloganların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.
9 RADYODAN ORTAK YAYIN
Kongre Meydanı’ndaki miting ise, 106.9 Radyo Haber öncülüğünde 9 radyo ortak yayın ile dinleyicilerine duyurdu.Programı sunan gazeteci Şaban Kardeş'in konukları ise CHP Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır, ÇHP eski Milletvekili Tansel Barış, TEMA Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu ve Hayrabolu ADD Başkanı Melek Esmer oldu. Burada konuklar, yaptıkları açıklamada termik santral istemediklerini vurguladılar.