50 milyon kişinin bilgileri internete sızdı

50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgileri internete sızdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

GÜNDEM 6.04.2016 23:26:00 0
50 milyon kişinin bilgileri internete sızdı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, iddialar ile ilgili açıklama yaptı.Bozdağ şunları söyledi: "Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır." dedi.

CİDDİYETLE ELE ALDIK
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, konuyu ciddiyetle ele aldıklarını belirterek, "Verilerin sızdırılmasını ciddiyetle ele alıyoruz. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çalışma yürütülüyor. Vatandaşlarımız tedbirlerin alındığından emin olmalı. Benim kişisel verilerim ne kadar önemliyse vatandaşın ki de o denli önemlidir."dedi.
SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ise, kimlyik bilgilerinin internete sızmasıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Köprülü: Yazılı ve görsel basına da yansıdığı üzere yaklaşık olarak 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti seçmenin kimlik bilgileri bilgisayar korsanları tarafından çalınmış, bu bilgiler Romanya üzerinden bir internet sitesi aracılığı ile yayınlanmıştır.Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakanı, Genel Kurmay Başkanı dahil olmak üzere devletin en üst mevkilerinde görev yapanların da kimlik bilgileri bu sitede yayınlanmıştır. Bu bilgilerin 2010 yılında Yüksek Seçim Kurulu’ndan çalındığına veya MERNİS sisteminden alındığına dair iddialar vardır. Bilgilerin YSK’dan çalınması ihtimali bile “oy sayımında hile yapıldı” iddiaları üzerindeki şüpheleri güçlendirir durumdadır.Vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin bu kadar kolay şekilde bilgisayar korsanlarının eline geçmesi, hükümetin ve yetkili kurumların yetersizliğine örnek olmuştur."dedi.
Köprülü, önergesinde ise şunları sordu: Bu kimlik verilerinin nereden ve nasıl çalındığına dair bir bilginiz var mıdır? Bilginiz var ise kamuoyuna neden açıklanmamıştır? Bu hırsızlığın yol açtığı sorunları önlemek için, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları değişecek midir? Bu konuda ne gibi çalışmalar yapılacaktır? Bu kimlik bilgilerinin, 2010 yılında Yüksek Seçim Kurulu’nun veri sisteminden çalınmasının ortaya çıkması halinde, bu yıldan sonra yapılan Milletvekili Genel Seçimleri ile Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçları şaibeli hale gelmemiş midir? Konunun ayrıntılı olarak araştırılması, sorumlularının bulunması için tarafınızdan görevlendirme yapılmış mıdır?