Bakan Eroğlu:Ergene suyu, 2020'de içme suyu haline gelecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri tarafından yapımı tamamlanan ve temeli atılan tesislerin toplu açılış ve temel atma törenine katıldı.

GÜNDEM 21.03.2016 02:27:00 0
Bakan Eroğlu:Ergene suyu, 2020

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle  simsiyah akan Ergene Nehri’nin temizlenmesi için planlanan 13 arıtma tesisinden 10’nunun işletme, üçünün inşaat halinde olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu, Ergene Nehri'nin suyunun 2018 yılından itibaren sulamada, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale geleceğini iddia etti.
RENGİNİ MARMARA DENİZİNDEN ALACAK
Nehirdeki tuzluluk ve renk sorununu Marmara Denizi’ne yapılması planlanan deşarj kanalıyla çözeceklerini kaydeden Eroğlu, “Ergene nehrinde iki problem var. Tuzluluk ve renk problemi. Organik madde olmasa bile kirli gözüküyor. Marmara Denizi’nden 45-50 metre derinlikteki derin deşarjla tuz ve rengini arıttıktan sonra vermiş olacağız” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, çeşitli programlara katılmak üzere Edirne’ye geldi. Edirne Vali vekili Beyazıt Tanç’ı makamında ziyaret eden bakan Eroğlu, ardından valiliğin toplantı  salonunda gazetecilerle bir araya geldi. Bakanlığının Trakya ve Edirne’ye yaptığı yatırımları anlatan Eroğlu, gazetecilerin Ergene Nehri’nin kirliliğine yönelik soruları cevaplayan Eroğlu, 2018 yılından sonra arıtılmış Ergene nehrinden sulama yapılabileceğini, 2020 yılında ise uygun arıtmayla içme suyu olarak bile kullanılacak hale geleceğini iddia etti.
İŞLETEMEYENE CEZA GELECEK
Ergene nehrine yönelik arıtma tesislerinin tamamlanmasının ardından bölgedeki belediyelere teslim edileceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, işletemeyen belediyeler hakkında yasal işlem yapacaklarını söyledi. Eroğlu, “Ergene nehrinde akan kirliliğinde üçte biri evsel atık, kalanı sanayi atığı. Su hiç arıtılmıyor. Nehirdeki debi aşağıda, evsel ve sanayi atık yıllara göre artmış. Kirliliğin nedeni belediyelerden gelen lağım suları ve sanayi atıkları. Şuanda 10 atık tesis işletme halinde, 3 tanesi de inşaat halinde ve en geç önümüzdeki yıl Mart ayında bitecek. Biz bunları yaptık, dünyanın en ileri sistemleri. Burada tek bir problem var. Belediyeye teslim ediyoruz, kanal bağlayamıyor. Bu sefer işletemiyor. Belediyeler bunları işletmek zorunda. Bir araya gelip, işletme ihalesine çıkarak özel sektöre verecekler. İşletmesini de biz yapacak değiliz. Teslim ettikten sonra dere yine kirletilirse inanın hem para cezası, hem de hapis cezası için savcılığa başvurmak için boynumuzun borcu. Sanayi kuruluşlarında arıtma tesislerinde inşaatları sürüyor. Hepsi bitince Ergene’de kirlilik kalmayacak” şeklinde konuştu.
 

 

CHP’Lİ VEKİL SİYANÜRÜ SORDU
Gazetecilerin Ergene nehrine atlayan bir gencin kirlilik nedeniyle AFAD ve dalgıç polis ekiplerince aranamadığını hatırlatarak ‘Ergene nehrinde siyanür bulunması normal mi? sorusu üzerine konuşan Eroğlu, kendileri için kirliliğin kimyasal oksijenle değerlendirildiğini ve nehirdeki renk sorununu Marmara Denizi’ne yapılacak deşarj kanalıyla çözeceklerini söyleyerek şöyle konuştu: “Ergene nehrinde bizim için kirlilik kimyasal oksijen ihtiyacıdır. Kimyasal oksijen ihtiyacının çok önemli miktarda düştüğünü gördük. Bu nasıl oluyor, denetimler sürüyor. Bazı arıtma tesisleri devreye girdi. Ama renk problemi var. Sanayiden geliyor ve çözülemedi. Onun için Organize Sanayi Bölgeleri’nde arıtma tesisleri, hatta deniz deşarjı. Ergene nehrinde iki problem var. Tuzluluk ve renk problemi. Organik madde olmasa bile kirli gözüküyor. Marmara Denizi’nden 45-50 metre derinlikteki derin deşarjla tuz ve rengini arıttıktan sonra vermiş olacağız” Basın toplantısına sonradan katılan CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu da siyanür sorusunu yineleyerek, “Evsel atıklardan bu derecede siyanür çıkar mı?” dedi. Buna karşılık Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “CHP’li Belediyelerin atık su arıtma tesis yoktur. Çevre kanununa göre onların yapması gerekiyordu. Sanayiden de kirlilik geliyor. Ben CHP’lilerin teşekkür etmesini beklerdim. Onların yapması gereken tesisleri biz yapıyoruz. Ergene’yi kirleten biz değiliz, belediye ve sanayiler. Asıl onlara sormak lazım” şeklinde cevap verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, basın toplantısının ardından valililik bahçesinde Devlet Su İşleri tarafından yapımı tamamlanan ve temeli atılan tesislerin toplu açılış ve temel atma programına katıldı.