Sınav stresi kalp ritmini bozuyor

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Mart'ta yapılacak olan 2016-Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek olan milyonlarca öğrenci şimdiden sınav stresini yaşamaya başlad

GÜNDEM 11.03.2016 00:47:00 0
Sınav stresi kalp ritmini bozuyor

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Mart'ta yapılacak olan 2016-Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girecek olan milyonlarca öğrenci şimdiden sınav stresini yaşamaya başladı.
Sınav günü yaklaştıkça artan stres nedeniyle gençler ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Sınav tarihinden yıllar önce başlayan hazırlıklar, günün büyük bir bölümünü ders çalışarak geçirmek ve başarıya endekslenmiş psikolojik tablo, yüksek tansiyon ve kalpte ritim bozukluklarına neden olabiliyor.
BAŞ AĞRISI VE ALGIDA AZALMA GÖRÜLEBİLİR
Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Metin Esen, sınav stresinin kalp sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi. Esen, "Gençlerin önemli bir kısmının yaşadığı sınav stresi, özellikle de sınav zamanı yaklaştığında en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. Bu dönemlerde gençlerde taşikardi ve tansiyon hastalığı görülebilmektedir. Sınava hazırlık sürecinde olan bir genç, sürekli baş ağrısından yakınıyor ve algıda azalma sorunu yaşıyorsa bu durum yüksek tansiyonla ilişkili olabilir.Sınava hazırlık sürecinde gençler bazı sağlıksız yaşam alışkanlıkları edinebilmektedir. Sürekli masa başında çalışmak ve günlük yürüme aktivitesindeki belirgin azalma, egzersiz ve spor yapamama, stresi bastırmak için sürekli bir şeyler atıştırmakla birlikte gelişen sağlıksız ve dengesiz beslenme ciddi sağlık sorunlarının kapısını aralamaktadır. Bu dönem aşırı kilo alabilen gençlerde diyabet yani şeker hastalığı da gelişebilmektedir. Sınav dönemlerinde gençlerde en sık görülen problemlerden biri de sigara kullanımıdır. Özellikle sınava hazırlık dönemlerinden gençler uyanık kalabilmek için uyarıcı etkisi nedeniyle sigara kullanmaya başlayabilmekte ya da kullanıyorsa sayısını artırabilmektedir. Sigara kullanımı; uykusuzluk, sağlıksız beslenme alışkanlığı, kafeinli içecekler, tuz ve karbonhidrat içeriği yüksek atıştırmalıklarla bir arada ciddi tansiyon yükselmelerine neden olabilmekte hatta kalp krizlerine neden olabilmektedir.Uykudan feragat ederek sınava hazırlanmak çok doğru değildir. Çünkü uykuda geçen saatler organizmanın kendini düzenlediği başta beyin ve karaciğer olmak üzere toksinlerden arındığı bir zaman dilimidir."dedi.
Sınav stresinin etkilerini en aza indirmek için neler yapılması gerektiğini de belirten Esen, "Gençler, günün belli saatlerinde egzersiz yapmalıdır. Egzersiz aktiviteleri stresi önemli ölçüde azaltmakta, algılama gücünü arttırmaktadır. Bu sayede tansiyon yüksekliklerinin önüne geçilebilir.Sınav döneminde gençler, mümkün olduğu kadar tuzu azaltmalıdır. Tuzlu atıştırmalıklar çok miktarda tüketilmemelidir.Asitli, gazlı ve kafein içeriği yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır.İnsülin direncini arttırıcı ve şeker hastalığına neden olabilecek beslenme tarzından uzak durulmalıdır."