Sağlıklı bir hamilelik için neler yapılmalı

Çerkezköy Belediyesi,Özel Optimed Hastanesi ve Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliğince düzenlenen 'Kadın Sağlığı ve Doğum' konulu bilgilendirme toplantısı yoğun ilgi gördÃ

GÜNDEM 4.03.2016 16:55:00 0
Sağlıklı bir hamilelik için neler yapılmalı

Optimed Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Optimed Hastanesi Genel Müdürü Op.Dr. Ayhan Arslan, Hastane Başhekimi Dr. Elif Sözer, Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Rahime Bekar, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz,Çerkezköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Funda Serfiçe ile çok sayıda kişi katıldı.

Optimed Hastanesi olarak her zaman kadınlara her konuda destek olmaya çalıştıklarını belirten Başhekimi Dr. Elif Sözer, Bunun en güzel örneğini de hastanemizin Doğum Akademisinde kadın hastalıkları ve doğum üzerine detaylı bilgiler vererek doğum hazırlığı olan kadınlarımızı bilgilendiriyoruz.Bugünkü bu toplantıya katılımın yoğun olmasında beni mutlu etti."dedi.
FARKINDALIĞIMIZI ARTIRMALIYIZ
Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Rahime Bekar ise, katılımcıları 'Kadın Sağlığı ve Doğum' konusunda bilgilendirdi. Kadın sağlığı dendiğinde çoğu kişinin aklına üreme sağlığı ya da cinsel sağlık geldiğini belirten Bekar, "Bunlar doğru olsa da yeterli değildir. Kadın sağlığı, bir kadının ruhsal ve bedensel sağlıklı olma halini etkileyenlerin tümünü kapsamaktadır. Kadın sağlığına üreme sağlığı sınırlarında bakmak kadını öncelikle üreme,çoğalma davranışı ile tanımlar. Erkek egemen sistem yapısı özel yaşamdan kamusal yaşama, tüm kurumlarda ve söylem biçimlerinde kadınlar üzerinde etkisini sürdürüyor. Yaşadığız süreçte de bize dayatılan politikalar farklı değildir. Aile içinde üreme merkezli cinselliğin örgütlendiği, tıbbın bireyselleştirildiği, koruyucu sağlık uygulamalarından vazgeçildiği uygulamalardır sözü edilen.Türkiye’de kadın sağlığıyla ilgili gündem oluşturmaya, sağlığımızı, bedenimizi, cinselliğimizi, ihtiyaçlarımızı, taleplerimizi, önerilerimizi konuşmaya, tartışmaya, bilgilenmeye, deneyim paylaşmaya, aramızda bir ağ oluşturmaya ihtiyacımız var. Tartıştığımız konu başlıkları ve taleplerimiz üzerinden daha fazla kadına ulaşmak, temasımızı kaybetmemek, bebeklikten itibaren kız çocuklarının ve her yaşta kadının farklı sağlık sorunları olabileceğiyle ilgili farkındalığımızı arttırmak durumundayız.”
dedi
ENAZ 10 KEZ UZMAN KONTROLÜ
Op.Dr. Rahime Bekar, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için nelere dikkat edilmesi yada ne yapılması konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Bekar, “Sağlıklı bir hamilelik geçirmek ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için doktor kontrolü altında planlı ve iyi takip edilen bir gebelik gereklidir.

Bütün gebelikleri boyunca en az 6  ya da 10 kez uzman bir doktorun kontrolü gerekir. Her takipte annenin kilo artışı, tansiyonu, genel sağlık durumu incelendiği gibi bebeğin sağlığı, gelişmesi ve bir anomali olup olmadığının tespiti de ultrasonografi ile takip edilir. Gebelik takipleri sırasında belirli bir düzen ile annenin bazı tahlilleri yaptırması istenir. İlk yapılması gereken kan uyuşmazlığının olup olmadığını anlamak için anne ve baba adayının kan grupları tayinidir.  Annenin kan sayımı da yapılarak bu arada varsa kansızlığının da tedavisi düzenlenir. Ayrıca anne kanında 'Hepatit, Toksoplazma, Rubella (Kızamıkçık) hastalığına neden olan mikroorganizmalar aranarak bunların varlığında gerekli tedbirler alınır. Gebe yaklaşık 15-16 haftalık olunca ciddi bir zeka problemine neden olan 'Down Sendromu' tespiti için 'Üçlü test' olarak isimlendirilen bir kan tahlili yapılır. Gebelikte şeker hastalığı da ortaya çıkabileceğinden tüm gebelere 28 haftalık olduklarında glikoz tarama testi yaptırmaları önerilir. Bütün bu tahlillerin sonuçlarına göre tedavisi düzenlenir. Kansızlık gebeliklerin çoğunda olduğu için gebelerin hepsine tüm hamilelikleri boyunca ve lohusalık sırasında her gün almaları için özel hazırlanmış kan ve vitamin ilaçları verilir.Doğum tarihi yaklaştıkça anne adayına gebeliği için en uygun olan doğum şekli hakkında bilgi verilir ve en sağlıklı şekilde çocuğuna kavuşması sağlanır." ifadelerini kullandı.