Alkol tüketimi spor performansını olumsuz etkiliyor

Beyin, sinir sistemi ve organlara hasar veren alkol, spor performansına da düşürüyor. Pek çok spor dalında alkol tüketiminin görünür biçimde dikkat, konsantrasyon yanı sıra performans esnasında, sonrasında,

GÜNDEM 9.02.2016 12:58:00 0
Alkol tüketimi spor performansını olumsuz etkiliyor

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, alkolün antrenman üzerinde bir çok olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, şunları söyledi: Antrenman sonrası soğuk bir bira, çekişmeli ve gergin geçen bir müsabaka sonrasında ödül olarak alınan birkaç kadeh alkollü içecek çoğu sporcu veya egzersiz antrenmanı yapan kişinin alışkanlığıdır. Fakat araştırmalar göstermiştir ki; bir egzersiz antrenmanı sonrasında alkollü içecek almak hiç de akıllıca bir davranış değildir çünkü antrenman ile kazandığınız bütün güzel etkileri hızlıca bir hiç haline çevirebilirsiniz! Kaslarınızı hem kuvvet hem de hacim anlamında geliştirmek istediğinizde yapmanız gereken; iyi bir egzersiz antrenmanı ve enerji gereksiniminizi doğru besinlerden karşılamaktır. Kaslarınızı geliştirmek için yaptığınız antrenmana alkol iyi gelmez.”

VÜCUT ALKOLU HÜCRE ZEHRİ OLARAK ALGILIYOR

Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, “Alkol vücut tarafından bir hücre zehri olarak algılandığı için, vücuttan atılması için temelde karaciğeriniz olmak üzere, böbrekleriniz ve diğer organlarınız fazladan mesai yapmak zorunda kalır. Alkol aynı zamanda vücutta protein ve vitamin emilimini engeller ve yeterince protein almadan kas gelişiminin olması imkânsızdır. Proteine olan ihtiyaç sadece kas gelişimi ile sınırlı değildir. Egzersiz sırasında oluşan küçük kas yırtılmalarının vücut tarafından doğal tamiri için her zaman vücudun yapı taşları olan proteine ihtiyaç vardır. Yeterince protein olmadığında egzersiz eğitimi sonrası kas krampları ve kas ağrılarının oluşma ihtimali çok yüksektir.”diye sözlerini tamamladı.