Beslenme ve diyet semineri

İrmet Hospital Konferans Salonu'nda hafta sonunda 'Beslenme ve diyet' konulu bir seminer düzenlendi.

GÜNDEM 7.02.2016 13:43:00 0
Beslenme ve diyet semineri

Seminere, İrmet Hospital Başhekimi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Türker, İrmet Hospital Hastane Müdür Yardımcı Leyla Alkan, Hastane Psikoloğu Meltem Keser, Türkiye Sekatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, engelliler ve vatandaşlar katıldı.

DENGESİZ BESLENME FİZİKSEL ZORUNLAR YARATIYOR

İrmet Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Burcu Akca, konuşmasına beslenmenin insan yaşamında önemli bir yeri olduğunu ancak beslenmenin de bir kuralı bulunduğunu, dengesiz beslenmelerin ise fiziksel bozukluklar meydana getirdiğini ve dengesiz beslenmenin son yıllarda artması nedeniyle Obezite Hastalığının yaygınlaştığına dikkat çekti. Dyt. Akca, “Obezite, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabilen bir enerji metabolizması bozukluğudur. Obezite, çoğunlukla erişkinlerin bir sorunu olarak kabul edilse de, son yıllarda hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerde çocukluk ve ergenlik döneminde görülme sıklığının giderek arttığı saptanmış durumdadır.”dedi.

Dünyadan örnekler veren akca, fastfood’un zararlarına dikkat çekti. Akca,“Ailenin beslenme alışkanlıkları, çocuklarda obezite için önemli bir risk etkenidir. Pek çok araştırmacı, çocuklarda obeziteye etki eden ailesel birçok etkenin bulunduğunu ortaya koymuştur. Çocukların severek yedikleri ‘Fastfood’ türü, fazla yağ ve kalori içeren besinler de obeziteye yol açabilmektedir.”dedi.

 OBEZİTE BİR ÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Akca, obezitenin yol açtığı hastalıklara dikkat çekerek, “Çocuklarda  obezite, hipertansiyon, kanda trigliserit ve kolesterol yüksekliği ve buna bağlı kalp-damar hastalıkları, kanda pıhtılaşma eğilimi, enfarktüs ve felç, şeker hastalığı, safra taşlarına ve bazı kanser türlerine eğilim ve yatkınlık, nefes alma zorluğu, gece uyku apneleri, yorgun uyanma, kas-iskelet problemleri, eklem sorunları ve cilt problemleri gibi sorunlara yol açmaktadır.”dedi.

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA ÇOK SIK RASTLANIYOR

Akca konuşmasının sonunda da obezitenin zihinsel engelli çocuklarda çok sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğunu da belirterek, “Obezite zihinsel engelli çocuklarda çok sık karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur. Aşırı yeme, doyma hissinin olmaması,tatlı,çikolata ve çok şekerli içecek tüketme gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi fiziksel aktivite azlığına bağlı olarak ta obezite bu çocuklarda görülebilmektedir.”dedi.

Haber/Seyit SÜREN