İkinci toplantı Çerkezköy'de yapıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Yerel İdareler Çevre Toplantısı'nın ikincisi Çerkezköy'de yapıldı. Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi işbirli?

GÜNDEM 22.01.2016 15:23:00 0
İkinci toplantı Çerkezköy

Açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Büyükşehir Belediyesi’ne toplantı nedeniyle teşekkür ederek sözlerine başladı. Akay, “Temiz bir çevre hepimizin özlemi.

Bu nedenle bu konuda yalnız belediyeler değil herkes yaşadığı yerin temiz olması konusunda üzerine düşeni yapmalı. Çerkezköy Belediyesi olarak çevreye duyarlı bir belediyeyiz ve çevre temizliğine çok önem veriyoruz. Çerkezköy olarak en büyük sıkıntımız hafriyat alanlarını yok denecek kadar az olması. Bu nedenle hafriyat döküm alanları sıkıntısı çekiyoruz. Kapaklı yakınlarında hafriyat döküm alanları arıyoruz. İlçemizde iyi bir çevrenin oluşumu konusunda temizlik araçlarımla bir şeyin altını çizdik.Bu da halkımızın çevre konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi konusudur. Ambalaj atıklarının çöp değildir  ve bunları  geri dönüşüme kazandırmak istiyoruz. Moloz atıklarını atacak yerimiz olmadığı için bunu da geri dönüşüme kazandırıyoruz. İyi bir çevrede yaşamak için çevre temizliğinin çok önemli olduğunu bildiğimiz için gelecek kuşaklara temiz ve iyi bir çevre bırakmak bizlerin görevi.” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN ÇEVRE SORUMLULARI BİLGİLENDİRME YAPTI

Daha sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol dairesi Başkan Vekili Serap Uluç başta olmak üzere çevre ile ilgili tüm birimlerin şube müdürleri ve müdür vekilleri kendi alanlarında çevre konusunu bilgilendirmede bulundular. Toplantıda çevre konusunda belediyelerin ve vatandaşların neler yapması gerektiği, çevre nedir ve nasıl korunur. Çevre kirliliği nasıl ve nelerden olur. Gürültü kirliği neler yapar. Su kirliliği, toprak kirliliği, hava kirliliği, Çevre Kanunu’na karşı çevre suçları nelerdir. Atık nedir? Atıkların geri dönüşüme kazandırılması. Tıbbi atıkların zararları ve tehlikesi. Endüstriyel atıklar, evsel atıklar, atık politikası. hafriyat yönetimi, atıkların çevre ve insan sağlığına zararları. Ruhsat ve denetleme nasıl yapılmalı konuları anlatıldı.

ATIK YAĞLARI DA GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRALIM

Toplantının sonunda da Çerkezköy Belediyesi Çevre Mühendisi Furkan Tülin de yaptığı konuşmada, atık yağların geri dönüşüme kazandırılmasının önemine vurgu yaptı. Tulin, “Yılda bir buçuk milyon ton atık yağ kanalizasyonlara atılmaktadır.Kanalizasyonlara atılan bu atık yağlar sudaki canlıların ölmesine neden olduğu gibi suları da kirletmekte ve zehirlemektedir.Oysa bu atık yağları biodizel olarak geri dönüşüme kazandırıldığında ekonomiye de katkı sağlamış oluyoruz. Bir atık pil bile 4.5 metre karelik toprağı zehirlemekte ve kirletmektedir.Atık elektrik ve elektronik eşyalarda çevre için riskleri büyüktür. Ayrıca ömrünü tamamlamış lastiklerin bile yakılması toprağa gömülmesi çevreye büyük zarar vermektedir. Bunlarında geriş dönüşüme kazandırılması gerekiyor.”dedi.

Haber/Seyit SÜREN