Organ bağışında yaş sınırı yok

Çerkezköy Özel İrmet Hastanesi'nde bir haftada ikinci kez organ bağışı operasyonu gerçekleştirildi. Bu kez beyin ölümü tanısı koyulan hastanın iki böbreği, başka hastalara şifa olacak. B

GÜNDEM 20.01.2016 17:54:00 0
Organ bağışında yaş sınırı yok

Yaklaşık bir hafta önce beyin kanaması geçiren ve yapılan operasyonda kurtarılamayan 69 yaşındaki erkek hastanın organ bağışı kapsamında bir böbreği, karaciğeri ve korneaları İstanbul’daki Bölge Organ Koordinasyon Merkezi'nden gelen özel ekip tarafından alınıp, ihtiyaç sahibi hastalara nakledilmişti. Bu olaydan bir hafta sonra benzer bir vaka daha meydana geldi. Bu kez beyin ölümü konan hastanın iki böbreği alınarak ihtiyaç sahibi hastalara gönderildi.
15 ÜNİTE PLAZMA VERİLDİ
Düzensiz ve kontrolsüz ilaç kullanan 78 yaşındaki erkek hasta beyin kanaması geçirdi. Özel İrmet Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü Uzmanları Dr. Yasin Esen ve Dr. Dilek Köse kendilerine acil olarak gelen hastayla ilgili yaptıkları müdahaleleri anlattı. Kan değerlerini normale döndürüp hastayı ameliyata alabilmek için kendisine yaklaşık 15 ünite plazma verdiklerini ifade eden doktorlar,“Sonrasında hastayı ameliyata aldık fakat ameliyat istediğimiz gibi geçmedi ve hastaya beyin ölümü tanısı koymak zorunda kaldık” dedi.
BÖBREKLER İKİ FARKLI HASTANEYE GÖNDERİLDİ
Hastaya, hastaneye geldikten 2 gün sonra beyin ölümü tanısı konulduğunu kaydeden doktorlar, “Bir önceki vakada olduğu gibi bu vakada da hemen İstanbul’daki Bölge Organ Koordinasyon Merkezi ile irtibata geçtik. Bizden istedikleri testlerin sonuçlarını kendilerine gönderdik ve hastanın yalnızca iki böbreğinin bağışlanabileceği tespit edildi. İstanbul’dan gelen ekip, iki böbreği aldı. Böbreklerden biri Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne bir diğeri de Özel Gazi Osman Paşa Hastanesi’ne gönderildi” diye konuştu.
Organ bağışı konusunda insanların her geçen gün daha da bilinçlendiğine dikkat çeken doktorlar, “Fakat bazı dikkat edilmesi gereken durumlar var. Organ bağışında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Beyin ölümü tanısı konan vakalarda, kullanılabilir durumda olan tüm organlar bağışlanabilir” dediler.

Haber / Ahmet KARDEŞ