Bakanlıktan Ramazan Tedbirleri Genelgesi    Ramazan davulcuları kortej yürüyüşü yaptı     Künye    Reklam    Bize Ulaşın    13 Nisan 2021 Salı   
Marmara Haber
  Kapaklı Çerkezköy Saray Çorlu Ergene M.Ereğlisi Hayrabolu Muratlı Süleymanpaşa Şarköy Malkara Türkiye Tekirdağ Edirne Kırklareli
Son Dakika Yazarlar Türkiye Konuşuyor Fotoğraf Galeri WEB TV T Haber E-Gazete Anket Haber Arşiv
 ANA SAYFA GÜNDEM SİYASET EKONOMİ SPOR DÜNYA EĞİTİM KÜLTÜR SANAT YAŞAM SAĞLIK MAGAZİN BİLİM TEKNOLOJİ RESMİ İLAN

Boyun fıtığına dikkat!

Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahı Op. Dr. Erdoğan Ayan, Boyun Fıtığı ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Boyun fıtığına dikkat!
  1. Facebook PaylaÅŸ

  2. Twitter PaylaÅŸ

  3. Google+ PaylaÅŸ

Yayın Tarihi: 18.01.2016 14:48 16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto

Boyun omurgasının 7 adet omurga kemiÄŸi ve bu kemikler arasındaki disk d ve bu yapıyı çeÅŸitli taraflardan saran baÄŸlar ve kaslardan oluÅŸtuÄŸunu kaydeden Op. Dr. ErdoÄŸan Ayan, “Özellikle disk dediÄŸimiz omurga kemikleri arasındaki yastıklar esnek yapısından dolayı hem çeÅŸitli yönlerde hareket edebilmemize hem de özellikle travma durumunda omurların kırılma riskine karşı koruma saÄŸlar. Boynumuzda sadece 1. ve 2. omurlar arasında o bölgenin özel yapısından dolayı disk yoktur. Omurgamız aynı zamanda içerisinden omuriliÄŸimizin geçtiÄŸi bir kanalı barındırır” dedi.
MUAZZAM BİR HAREKET ÜNİTESİ
İki omurga kemiÄŸi arasındaki disk ve bunları bir arada tutan baÄŸların bir omurga segmenti olduÄŸunu kaydeden Op. Dr. Ayan, “Her segmentten iki taraflı olarak kollarımıza ve gövdemizdeki bazı kaslara giden sinir kökleri çıkmaktadır. Omurgamız bütün bu yapısı ile muazzam bir hareket ünitesidir ve bu ünitede ortaya çıkan bazı deÄŸiÅŸiklikler bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Genelde halk arasında yanlış olarak bunların hepsi boyun fıtığı olarak bilinse de bunların bir kısmı servikalspondiloz hastalığıdır. Bu iki hastalık arasında farklar vardır tedavileri de genellikle farklıdır” diye konuÅŸtu.
BOYUN FITIÄžI
Açıklamalarının devamında Boyun Fıtığı rahatsızlığından bahseden Op. Dr. Ayan, “Boyun fıtığı basit olarak omurga kemikleri arasındaki disk dediÄŸimiz yastıkların hastalığıdır. Zaman içinde diskler, jel kıvamındaki esnek kıkırdak yapısını kaybeder ve sertleÅŸir. Biz buna dejenerasyon diyoruz. Bu seviyede sadece boyunda aÄŸrıya sebep olabilirler. O bölgeden çıkan sinir köklerine ya da omuriliÄŸin kendisine baskı yapmadıkları için genelde kol ve sırta yayılan aÄŸrıya uyuÅŸmaya neden olmazlar. Bunlar genellikle ilaçlarla ve fizik tedaviyle hatta bazen enjeksiyon yapılarak tedavi edilirler. Bunlarda ameliyat gerekmez. EÄŸer diskteki bu dejenerasyon ilerlerse kapsülünü yada kılıfını dışarıya doÄŸru ittirerek taÅŸmalara neden olurlar. İşte bunlara genelde fıtık baÅŸlangıcı diyoruz. Kollarda aÄŸrı uyuÅŸma azda olsa olabilir. Ancak bu taÅŸmaların da tedavisi ameliyat deÄŸildir” dedi.
AMELİYAT GEREKEBİLİR
Ayan açıklamalarını ÅŸöyle sürdürdü: “EÄŸer durum daha da ilerlerse diskin kapsülü (kılıfı) yırtılır ve dışarıya doÄŸru kıkırdak doku çıkar. Bu seviyedeki disk hastalıkları sinir köküne ve omuriliÄŸi baskı yaparak hem kollarda aÄŸrı, uyuÅŸma hem de güç kaybına neden olabilir. Bu kıkırdak parçası sadece o bölgeden çıkan sinir köküne baskı yapıyorsa tek bir tarafta kolda aÄŸrı uyuÅŸma güçsüzlük yapar, eÄŸer omuriliÄŸin kendisine baskı yaparsa hem her iki kolda hem de o seviyeden geçen tüm sinirlerde sıkıntı yapabilir. Yani bel fıtıklarından farklı olarak boyun fıtıkları bazen sadece kolları deÄŸil bacakları ve diÄŸer tüm bölümleri etkileyebilir. İdrar ve büyük tuvalet sorunlarına yol açabilir. Omurilik kanalını tamamen daraltan böyle fıtıklar hiç bir bulgu vermeseler bile özellikle travma anında risk oluÅŸtururlar. Güç kaybı bazen tamamen felç gibi olsa da bazen de hasta kolunu biraz kullandığında ortaya çıkan dermansızlık hissi ya da sakarlık ÅŸeklinde kendini belli edebilir. Boyun fıtığı sık olarak görülen, genellikle ameliyat gerektirmeyen bir hastalıktır. Hastalar bir gün normal ÅŸartlarda bir gün hastanede kalıp 1 yada 1.5 ayda normal iÅŸlerine dönerler.”
Haber / Ahmet KARDEÅž

Etiketler:
Gönder Yazdır Yorum Yap Facebook Twitter FriendFeed Google
   YORUMLAR
   YORUM YAZ
Adınız :
E-mail :
Başlık :
Yorumunuz :
Güvenlik Kodu
:

   DİĞER HABERLER
  YAZARLAR
GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi
Gunes Gazetesi Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi Star Gazetesi
Takvim Gazetesi Türkiye Gazetesi Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yeni Çağ Gazetesi
ANKET
Size en çok güven veren siyasi isim kimdir?
Recep Tayyip ErdoÄŸan
Kemal Kılıçdaroğlu
Devlet Bahçeli
Meral AkÅŸener
Temel KaramollaoÄŸlu
Ahmet DavutoÄŸlu
Ali Babacan
Mustafa Destici
Muharrem İnce
Mustafa Sarıgül
Doğu Perinçek
Hiçbiri
Kavga ettiği kişiyi tabancayla öldürdü
Prof. Dr. Ertuğrul: Tam kapanma olmazsa Ramazan kötü geçecek
Çetin: Bu kadar çok seviniyorsanız, gelin 23 Nisan’da koltuğu size vereyim
İstismar, çizilen resim ve oynanan oyunlarda gizli
İnönü Ortaokulu Halı Sahası kullanıma açıldı
Avukatlar Günü ziyareti
Vali Aziz Yıldırım’dan Saray’a ziyaret
​Lavanta üreticileri örgütleniyor
Fırın ve pastaneler denetlendi
Valilik uyardı: Vaka artışını önlemek elimizde
Belediye personelinden Kızılay’a kan bağışı
Mart ayında 449 bin ton su kullanıldı
İl Müdürü Kalkan: Şimdi gençlerin dikkat etme zamanı
Marmara Haber Gazetecilik Ajans Ofset Marbaacılık Reklam Organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti
Fevzi Paşa Mahallesi Fevzi Paşa Caddesi No:89 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
Tel: 0 282 725 26 10 - 725 26 80 Fax: 0 282 725 26 44
e-mail: haber@marmarahaber.com.tr

Künye    Reklam    Bize Ulaşın
sanalbasin.com üyesidir