Trakyalı işadamları Sudan'a gidiyor

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA), 24-29 Ocak 2016 tarihleri arasında Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsaları ile birlikte Trakya Bölgesi'nden birçok farklı sektörlerde yatırımları bulunan iş adamlarını S

GÜNDEM 29.12.2015 16:38:00 0
Trakyalı işadamları Sudan

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenecek 5 günlük ziyaret boyunca ilk olarak 2016 yılında 33. kez yapılacak Uluslararası Hartum Fuarına katılım sağlanacak. Hartum’da bulunan Türkiye Başkonsolosluğu ve Ataşelikleri ile toplantılardan sonra Federal Hükümet Yatırım ve Ekonomi Bakanları ile Tekirdağ ve Hartum bazında iş geliştirme toplantıları düzenlenecek. Sonrasında Hartum Valiliği, Ticaret Odası ve Hartum’a 35 km uzaklıkta bulunan Organize Sanayi Bölgesi ziyaret edilecek. Gezi sırasında heyetler arası iş görüşmesi de düzenlenecek. Gezinin son günü ise Hartum ve çevresini tanımaya dönük bir kültür turu düzenlenecek.

TÜRKİYE, SUDAN’DA 780 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİ KİRALADI

Sudan’da TIGEM tarafından 780 bin hektar tarım arazisi Türk yatırımcılara tahsis edildi ve TİKA tarafından da Sudan’ın çeşitli şehirlerinde muhtelif yatırımlar yapıldı. Sudan 37 milyon nüfusu ve toprak büyüklüğü bakımından Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olup, gerek TİGEM gerek diğer devlet kurumları Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin artmasında aktif olarak çalışıyorlar. Sudan, ekonomik açıdan petrol üreticisi bir ülke olmasının dışında 120 milyon canlı büyük ve küçükbaş hayvana sahip. Dünya genelinde Arap Zamkı ve Susam gibi ürünlerin yüzde 70-80 civarında üretildiği bir ülke olmasının yanında siyasi açıdan da Afrika’da bulunan ülkeler arasında 2012 yılından itibaren herhangi bir sorunun yaşanmadığı bir ülke konumunda. Sudan, zengin yeraltı ve yerüstü kaynaklarına sahip olmasına rağmen bunları kullanacak bilgi, altyapı ve teknolojiye sahip olmaması nedeniyle Çin ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından hedef ülke olarak seçildi ve ülkenin gelecek 10 yıl içinde şimdiki durumundan çok farklı bir performans göstermesi bekleniyor.
Türkiye-Sudan Ticaret hacmi Türkiye’nin lehine 2014 yılı itibari ile 320 milyon dolar, 2015 yılında ise 402 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sudan’ın başlıca ihracat ürünleri arasında altın, petrol, Arap Zamkı, canlı hayvan ve susam olup önemli ithalat ürünleri ise işlenmiş deri ürünleri, her türlü makine teçhizat, tarım ürünleri ve aletleri yer alıyor.