EDİRNE'NİN İLÇELERİ

HAVSA Coğrafi Konumu ve Ulaşımı Havsa İlçesi Edirne il merkezine 27 km uzaklıktadır. Kuzey ve batısında Edirne ili, güneyinde Uzunköprü ve Pehlivanköy ilçeleri, doğusunda ise Kırklareli ili ve Babaeski

KÜLTÜR SANAT 27.12.2015 15:17:00 0
EDİRNE

Belediye Alanı 7300 hektar, planlı alan 550 hektar olup, rakımı 31 metre arasında değişmektedir.Arazi genellikle ova olup jeolojik devirlere ait kütle oluşumlarından meydana geldiğinden genç bir yaşa sahiptir. Havsa Edirne’nin kapısının anahtarı gibidir. Edirne’nin ismini dile düşürmüş Uzunköprü, Keşan, Enez ve İpsala gibi ilçelerinin yanında Havsa ismi bir parça gölgede kalmış gibi dursa da, Havsa’yı tanımaya kalkarsanız köklü bir tarihe sahip pırıl pırıl bir ilçe çıkacaktır karşınıza. Dağ, yayla, ırmak ve ormanın bulunmadığı arazi hemen hemen tarım arazisinden müteşekkildir. İlçede yıl boyunca karasal bir iklim hüküm sürmektedir. Trakya’nın iç kesimlerinin iklim karakteri sert hatlara sahiptir. Karasal iklim özellikleri baskındır. Kışlar oldukça sert kuzeyli rüzgarların etkisinde soğuk geçer. Yağışlar sonbahar sonu ile ilkbahara kadar uzanan bir periyoda gerçekleşir. Yazlar ise oldukça sıcak ve kurak bir özellik gösterir.

 

 

Havsa’ya ulaşım Trakya’nın çeşitli kesimlerinden kolaylıkla sağlanmaktadır. İstanbul yönünden gelecekler İstanbul-Edirne arasında uzanan ve eski E-5 yolu olarak bilinen D100 devlet yolunu kullanabilirler. Öte yandan aynı güzergahı kateden TEM ( E-80 ) otoyolu ilçenin yaklaşık 6 km kuzeyinden geçmektedir. Havsa’ya Çanakkale yönünden gelecek olanlar Keşan-Uzunköprü-Havsa yolunu çizen D 550 devlet yolunu tercih etmelidirler. Buna karşılık civardaki ilçe ve köyler ile ulaşım imkanları mevcuttur. İstanbul’dan Edirne’ye uzanan demiryolu ağı ilçenin merkezinden geçmemesine rağmen sınırları içerisinden il merkezine uzanmaktadır.

İstanbul ve Çanakkale yönüne, dolayısıyla bu güzergahlardan Anadolu’nun diğer şehirlerine ulaşım mümkündür. Düzenli olarak Edirne’den kalkan seyahat firmalarının birçoğu ilçenin içinden ya da yakınlarından geçerek bu ulaşım imkanını sağlarlar. Trakya’nın diğer ilçeleri ve ilçenin köylerine ulaşım için ilçe otogarından seçenekler mevcuttur.

Havsa öncesinde bir bucak merkezi iken 1954 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin merkeze bağlı 6 mahallesi ve 22 köy yerleşimi mevcuttur.

 

 

Edirne gezilecek yerler arasında olan Edirne ilçelerinden Havsa, Lalapaşa yaylası üzerinde bulunur. Doğusunda Kırklareli, batısında Edirne merkez ilçesi, kuzeyde Süloğlu ve güneyde Uzunköprü ilçelerine komşudur.Fazla yükselti bulunmayan ilçede en yüksek noktası Doğruk Tepe’dir. İlçede bulunan akarsular Oğulpaşa, Necatiye, Kuleli dereleriyle, Darıdere ve Aşırıdere’dir. Bunlar Ergene ırmağının kollarıdır. İlçede doğal göl yoktur ancak yapay gölet bulunmaktadır.

HAVSA İLÇESİ ANTİK ROMALILAR TARAFINDAN KURULMUŞTUR

Edirne ilçeleri arasında bulunan Havsa ilçesi Antik Romalılar tarafından kurulmuştur. Roma İmparatorluğu ikiye ayrıldıktan sonra Bizanslılar’ın elinde kalmıştır. 1356 yılında Rumeli’ye geçen Türkler burayı Türk topraklarına katmışlar ve ilçeye “Hosa” adını vermişlerdir. Edirne, Osmanlı Devletinin hükümet merkezi olduktan sonra Hosa’da bulunan Rumlar, İstanbul ve Selanik taraflarına göç etmişlerdir. Fetihten sonra Anadolu’dan getirilen göçmenlerle kasabanın Türkleştirilmesi sağlanmış, Sokullu Mehmet Paşa’nın buraya önem vermesiyle de Türklük gelişmiştir. Bugün Hacı İsa, Hacı Gazi ve Helvacı Baba mahalleleri o dönemde getirilen göçmen ailelerin isimlerini taşımaktadır.

TARİHİ ESERLERİ ÇOK OLAN İLÇEDİR

 Tarihi eserler 1577 yılında Sokollu Mehmet Paşa tarafından oğlu Kazım Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırılan Sokollu Camii, Fukaraya Bektaşilerinden olduğu söylenen Kurt Bey Anıtı, sadece kemeri kalan kervansaray, harap vaziyetteki Sokollu Hamamı ve bugün de kullanılmakta olup bütün tesisleri Mimar Sinan tarafından yapılan çeşmedir. Tarihi eserlerden Hafsa Hatun ve Abdülselam Camii’nden hiçbir iz kalmamıştır. Padişah II.Beyazıt’ın hanımlarından Hafize Sultan ilçeye yerleştikten sonra ilçeye bir müddet “Hafse” denilmiş, daha sonra bu iki isim karışımından “Havsa” ismi doğmuştur.

 

 

HAVSA’DA TRAKYA’DA GÖÇ VEREN İLÇELERDEN

Edirne ilçeleri arasında bulunan Havsa’nın Türkiye genelinde yapılan nüfus sayımında ilçe ‘nin  nüfusu 466 kişi artarak 8081’den 8657′ ye yükselmiştir. Köylerin nüfusu ile birlikte toplam nüfusu 21786 dır.Şehirde yaşayanların ilçe nüfusuna oranı %33’den %39’a yükselirken köylerde yaşayanların oranıda  başka ilçelere il için göç nedeniyle %67’den %61’e düşmüştür.Yapılan tespitlerde ilçe merkezinde kadın nüfusunun erkek nüfusundan fazla, köylerinde ise erkek nüfusunun kadın nüfusundan fazla olduğu tespit edilmiştir. Buna göre kadın nüfusunun ilçe nüfusuna oranı %50,2 erkek nüfusunun oranı da %49,8 olarak tespit edilmiştir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN