EDİRNE'NİN İLÇELERİ

İpsala'nın köyleri (Hacıköy-Sultanköy-Yenikarpuzlu) Hacıköy Hacıköy İpsala'ya bağlı belde merkezidir.Hacıköy Beldesinin kurulduğu yer ve arazisi dalgalı ve ovalıktır. Hacı beldes

KÜLTÜR SANAT 24.12.2015 14:59:00 0
EDİRNE

Hacı Beldesi 1923 yılında Yunanistan ve Bulgaristan'dan, 1935 yılında Romanya'dan ve 1950 yılında da Bulgaristan'dan göç eden Pomak ve Muhacir Türklerden oluşmaktadır. Hacı Beldesi 1994 yılında belediye olmuştur. Selanik, Zaferiye ve Gündoğan olmak üzere 3 mahalleden oluşmuştur.İlçe Merkezine uzaklığı 14 km.İl Merkezine uzaklığı ise 112 km.’dir. Sultan Beldesi dalgalı bir arazi üzerine kurulmuş olup, Doğusunda İbriktepe beldesi Batısında Balabancık köyü, Kuzeyinde Tevfikiye köyü, Güneyinde İpsala ilçesi Kuzeybatısında Meriç ilçesinin büyük Altıağaç ve Küçük Altıağaç köyleri , Güneydoğusunda Turpçular köyü, Güneybatısında Sarıcaali köyü bulunmaktadır. 

Sultanköy
 
Sultanköy,İpsala’ya bağlı zengin verimli topraklara sahip tarşhi bir yerleşim yeridir.Belde dalgalı bir araziye sahip olup yüksek tepe ve dağları yoktur. Kuzeyinde Karabayır tepesi, Güneyinde Sivritepe bulunmaktadır. Dalgalı bir araziye sahip olduğundan dolayı yağmur sularının açtığı derecikler çoktur. Bu derecikler yazın kurumaktadır. Ayrıca çeltik deresinde bir çok su kaynağı bulunmaktadır.

 

 

Çeltik deresinde akan su kaynaklarından derenin yanlarında bulunan arazilerdeki bitkiler sulanmaktadır. Beldemizde Yer altı su kaynağı’da bulunmaktadır. Belde de yaklaşık 1 ile 2 km dışında bulunan 3 adet içme suyu pompasından 3 Beldeye 25 Köye içme suyu basılmaktadır.

VERİMLİ TOPRAKLARA SAHİP

Beldenin yaklaşık 40.000 dekar arazisi bulunmaktadır. Bunun 15.000 dekarı sulanabilir arazi olup diğer araziler Köyün doğusunda ve kuzeyinde kepir tabir edilen verimli topraklar, güneyinde ve güney batısında kireçli ve kumsal topraklar bulunmaktadır. 
Lozan antlaşmasından sonra Rumlar Köyü boşaltmış, buraya Selanik, Drama, Batı Trakya’dan gelenler 1924 yılında yerleştirilmeye başlanmış, on yıl sonra 1934-1935 yıllarında Romanya’dan 1951 yıllarında Bulgaristan’dan gelen göçmenler Köye yerleştirilmiştir.Köyün Sultan adını alması ismi bilinmeyen 1 Sultanın yaşadığı herkesin bu çiftliğe Sultanın Çiftliği adının Sultan Köy olarak çevrildiği söylenilmektedir. Beldede bir çok şu anda kullanılabilir durumda olan Rumlardan kalma mesken bulunmaktadır. 

 

 


EKONOMİSİ TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI
Belde halkı geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlamaktadır. Büyük baş hayvancılık son yıllarda gelişmiş ve süt inekleri yetiştirilmeye başlanmış olup, sütler sabah akşam toplanmakta ve aydan aya parası ödenmektedir. Belde’ de yetişen ürünler Buğday ofise, Ayçiçeği yağlı tohumlara, Şeker Pancarı pancar ofislerine satılmaktadır. Bunun dışında tüm ürünleri toplayan tüccarlar vardır. Son yıllarda Belde’de Kavun ve Karpuz hali kurulmuş olup Belde’de ve etraf köylerde yetiştirilen Kavun ve Karpuzlar toplanarak hale getirilip İstanbul ve İzmir’den gelen tüccarlara satılmaktadır. Genel’de her aile kendi traktörü ile arazisini sürüp ekmektedir. 1982 yılından itibaren sulu tarım uygulamasına geçilmiş olup 1979 yılında kurulan Sultan Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde köyün gelir düzeyi yükselmiş olup bu sayede herkes kendi çeltiğini kendi ekmektedir. Beldede 1 Sağlık ocağı, 2 İlköğretim okulu 1 Cami ve 1 Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır.İlkili Trakya karasal iklişmi etkisi altındadır.il Merkezine 127 km. İlçe Merkezine 27 km. uzaklıktadır.

 Yenikarpuzlu

Yenikarpuzlu Beldesi”Müsellim Cedit”,  İpsala ilçesine bağlı tamamı Pomak olan  tarihi bir yerleşim yeridir..Yenikarpuzlu beldesi 1877 yılında Yunanistan ve Bulgaristan’dan gelerek bölgeye yerleşen Pomak  halkı tarafından kurulmuştur. Beldenin ilk ismi ”Müsellim Cedit” olarak verilmiştir. Daha sonraki yıllarda bu isim ” Karpuzlu” ve günümüzde son olarakta ” Yeni Karpuzlu” olarak değiştirilmiştir. Belde nüfusu son sayımlara göre toplam olarak 3550 kişiden  oluşmaktadır. Edirne il merkezine 132 km,İpsala ilçe merkezine 12 km uzaklıktadır. Yeni Karpuzlu beldesi bir ovanın kenarında küçük bir tepe üzerinde kurulmuştur.

 

 

Doğu’sunda; Koyuntepe, Kuzeydoğu’sunda; Kumdere Köyü , Kuzey’inde; Paşaköy,  Batı’sında; Yunanistan sınırını oluşturan Meriç nehri, Güney’inde; Enez İlçesi bulunur.Halkın %98’lik bir bölümü geçimini tarımdan sağlamaktadır. Genel olarak sulu tarıma ağırlık verilmiş olup, Yenikarpuzlu Göleti tarımsal sulama amacıyla kullanılarak sulu tarıma destek sağlanmaktadır. Yenikarpuzlu ovasında Baldo ve Osmancık cinsi çeltikten üretilen pirinç yetiştirilmektedir. İpsala’nın zengin beldesi olan yenikarpuzlu sınırları içerisinde kalan tarım arazisi toplam 68000 dekardır.( Sulu Da. 50730, Kuru Da. 17270) Beldede 1 Anaokulu,1 ilköğretim okulu (2 ayrı bina), 1 Aile Hekimliği , 3 Çeltik Fabrikası, 1 Sulama Kooperatifi, 1 Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifi, 1 Balıkçılık Kooperatifi ve 1 Tarım Kredi Kooperatifi bulunmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN